6 Lessen Die Ik Tijdens Mijn Transitioning Heb Geleerd

Post Type

Inmiddels is het alweer meer dan een jaar geleden dat ik heb besloten om te stoppen met de creamy crack. Tot nu toe heb ik nog steeds niet gekozen om de Big Chop te doen, waardoor ik nog steeds twee haartypes verzorg, namelijk het gerelaxte deel en het natuurlijke deel. Hoewel het in het begin vooral uitzoeken was, leer ik inmiddels steeds beter hoe ik mijn haar het beste kan verzorgen tijdens mijn transitioning. Daarom vond ik het tijd om weer een status update met jullie te delen en jullie te laten weten wat ik allemaal tijdens mijn natural hair journey geleerd heb.
[mwm-aal-display]

Transitioning les 1. Verdeel en heers

Nu mijn natuurlijke haar steeds langer groeit, wordt het steeds belangrijker om mijn haar in secties te verdelen. Ik heb ontdekt dat ik van nature erg dik (en veel!) haar heb, waardoor er gemakkelijk gedeeltes van het haar overgeslagen kunnen worden. Als ik mijn haar niet in secties zou verdelen, dan zouden de producten nooit de onderste gedeeltes van mijn haar bereiken. Daarom is het belangrijk om mijn haar te scheiden. Ik merk nu dat het maken van 4 secties voldoende is, echter zullen dit er wel meer worden, naarmate mijn natuurlijk haar langer wordt.

Klitten in haar (kroeshaar)

Tijdens mijn transitioning, pas ik de verdeel en heers methode toe bij zowel het reinigen als het verzorgen van mijn haar. Zo weet ik zeker dat er geen enkel gedeelte van mijn haar wordt overgeslagen, om te voorkomen dat sommige gedeeltes minder goed verzorgd worden dan anderen. Goed verzorgt haar ziet er niet alleen veel mooier uit, het stimuleert ook de haargroei en vermindert haarbreuk. Het heeft dus heel veel voordelen om je haar goed te verzorgen!

Transitioning les 2. Conditioner als leave-in

Naast dat mijn haar erg dik en veel is, heb ik tevens ontdekt dat het snel droog wordt. Daarom is het voor mij een must om een verzorgend product aan te brengen wanneer mijn haar kletsnat is. Mijn haar kan namelijk niet genoeg voeding en hydratatie gebruiken. Vanzelfsprekend dus dat het aanbrengen van een moisturizer onder de douche plaats vindt.

wash black hair

Tot nu toe heb ik nog geen leave-in conditioner  gevonden die zwaar genoeg is (betreft voeding en hydratatie) voor mijn haar. Daarom besloot ik op een gegeven ogenblik te experimenteren met conditioneers als leave-in, nadat ik enkele positieve verhalen van andere blogsters had gehoord. Ik was zo tevreden met de resultaten, dat ik tegenwoordig altijd mijn conditioner als leave-in gebruik nu ik in transitioning ben.

Het enige nadeel om een conditioner als leave-in te gebruiken, is dat conditioners vaak siliconen bevatten om het haar glad te maken. Ik heb gemerkt dat mijn hoofdhuid niet goed op siliconen reageert en vaak voor irritaties zorgt. Daarom ben ik al een tijdje op zoek naar conditioners zonder siliconen. Op dit moment ben ik echt tevreden over de Andrélon Natuurlijk Puur Zijdeglans & Zen conditioner en gebruik ik liever niets anders.

Als je goed zoekt, dan vind je ze wel! Andere voorbeelden van merken met siliconenvrije conditioners zijn Jessicurl en Sheamoisture.

Transitioning les 3. Het gebruik van haarboters

Toevallig las ik een tijdje geleden over de LOC methode, waarbij je je haar verzorgt door eerst een Leave-in te gebruiken, vervolgens een Olie en tenslotte een Crème. Hoewel ik vaker van deze methode heb gehoord, heb ik er nooit bij stil gestaan dat ik dit eigenlijk sinds kort doe vanwege mijn transitioning.

Natuurlijk haar

Nadat ik mijn conditioner als leave-in heb gebruikt, breng ik kokosolie of arganolie aan in mijn haar. Tenslotte breng ik een haarboter aan over mijn gehele haar, met extra aandacht voor de droge gebieden. Ik heb gemerkt dat boters erg goed werken voor deze droge gedeeltes van mijn haar en ik moet zeggen dat wanneer ik mijn haar op deze manier verzorg, ik totaal geen last heb van pluizig haar. Op dit moment gebruik ik het liefst de Virgin Mango Butter Coconut Whip van Anita Grant. Misschien moet ik hier binnenkort maar eens een review over schrijven.

Angezien de LOC methode zo goed werkt, lijkt het me interessant om het ook eens te proberen met een echte (stylings)crème als laatste stap. Als ik het heb geprobeerd, dan zal ik mijn bevindingen uiteraard met jullie delen!

Transitioning les 4. Slapen met satijn

Slapen met satijn is een must voor natural hair, maar vooral als je besluit om in transitioning te gaan. Je haar staat het meeste onder druk tijdens het slapen door de bewegingen die je tijdens je slaap maakt. Als je kampt met twee haartexturen zoals ik, dan is je haar extra gevoelig voor frictie en kan het eerder breken. Daarom is het belangrijk om deze druk te verminderen. Doordat satijn erg fijn is, onstaat er minder frictie. Daarnaast zuigt het geen voeding en hydratatie uit je haar, waardoor het soepel blijft. Dit vermindert ook weer de druk.

bonnets Yireh Care

Ikzelf ben geen fan van satijnen kussens, maar wel van satijnen bonnets! Ik ben nog steeds erg tevreden over mijn adjustable bonnet van Yireh Care. Als ik vergeet om met de bonnet te slapen, dan heb ik de volgende ochtend spijt! Je ziet dan namelijk gelijk dat de droge gebieden bovenop mijn hoofd weer erg droog zijn. Naast dat dit er niet heel mooi uit ziet, is droog haar ook gevoeliger voor haarbreuk. Door te slapen met satijn verminder je ook weer op deze manier kans op haarbreuk.

Transitioning les 5. Second day hair

Hoewel ik vrij snel heb afgeleerd om producten in mijn haar aan te brengen wanneer het droog is, duurde het toch tijdje voordat ik het los kon laten om mijn haar droog te kammen en borstelen. Oude gewoontes slijten langzaam! Op de dagen van het haren wassen is het makkelijk om je haar te kammen wanneer het nat is. Maar wat te doen daarna? Om er tegenwoordig zeker van te zijn dat ik mijn haar kam of borstel wanneer het nat is, spray ik elke ochtend een verdunde oplossing van een conditioner in mijn haar. Daarvoor gebruik ik een spraybottle met water. Doe daarin een kleine hoeveelheid van je favoriete conditioner en schudden maar!

Wattedoenmetjehaar6

Tijdens mijn transitioning spray ik iedere ochtend, voordat ik mijn haar kam of borstel, deze oplossing in mijn haar. Sinds ik dit doe, merk ik een duidelijk verschil. Ik heb veel minder haarbreuk en haarverlies. Er blijven immers minder haren in mijn borstel en op de vloer achter. Daarnaast gaat het ontwarren veel sneller, waardoor je eerder klaar bent met je haaarroutine. Het is een win win!

Transitioning les 6. Beschermende haarstijl

Wat ik zou geweldig aan kroes en krullend haar vind, is dat we echt heel veel verschillende haarstijlen kunnen dragen, zonder dat het haar uit model valt of gaat pluizen. Voor de bescherming van het haar, maken veel naturalista’s gebruik van verschillende haarstijlen zoals twists, braids en knots. Deze haarstijlen zien er niet alleen erg prachtig uit. Doordat je haar beschermd blijft, wordt de haargroei gestimuleerd en haarbreuk verminderd. Tenslotte geven deze haarstijlen ook een mooi effect aan het haar wanneer ze worden verwijderen. Google maar eens twist-out of braid-out. Je zal prachtige voorbeelden zien van vrouwen met dit kapsel.

Hoewel ik twists en met name twist-outs er super mooi uit vind zien, heb ik gemerkt dat dit helaas (nog) niet voor mijn haar werkt. Dit komt waarschijnlijk omdat een groot deel van mijn haar nog gerelaxt is, waardoor dit gedeelte nauwelijks definitie krijgt van de twists na het losmaken. Gelukkig werken vlechten perfect om een mooie braid-out te creëren. Een braid-out zorgt ervoor dat ik S-vormige krullen krijg, in plaats van O-vormige die ik van nature heb. De mate van krul blijft echter redelijk hetzelfde.

Naast haar invlechten, ben ik sinds kort opnieuw gebruik gaan maken van de knot als beschermende haarstijl. Toen ik mijn haar nog relaxte, maakte ik vaak een knotje en ik geloof ook dat daardoor mijn haar veel beter groeide. Hoewel ik nog niet weet of de knot hetzelfde effect zal hebben op mijn natuurlijk haar tijdens mijn transitioning, zorgt het wel voor een leuk effect. Als ik mijn haar namelijk uit de knot haal, krijg ik golvend haar in plaats van krullen. Ook dit komt waarschijnlijk omdat een groot deel van mijn haar nog gerelaxt is.

Wat hebben jullie geleerd tijdens jullie natural hair journey?

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

6 comments

 1. Ik ben zelf heel enthousiast over de Paul Mitchell Original conditioner (helaas alleen verkrijgbaar in enkele kapperswinkels en op internet in Nederland). Die hydrateert super: is een leave-in-conditioner. De shampoo ervan is niet geschikt voor afro haar (en ook niet voor het mijne: geeft mooi volume, maar irriteert mijn hoofdhuid vanwege de sulfaten die erin zitten) De conditioner is echter geweldig! Nooit een betere gehad. Wellicht is het voor afro haar niet voldoende, maar kun je het, zoals gewoonlijk, afsluiten met bv kokosolie.

 2. Hoi Hoi,

  Ik ben zelf rond oktober begonnen met mijn transition. Ik was het ook zat om te straighten en wilde nu echt doorzetten met mijn natuurlijk haar (heb het namelijk al een keer eerder geprobeerd). Ik heb het in de voorgaande maanden vooral veel geweaved tegen de kou en het was ook wel makkelijk. Nu het wat warmer wordt wil ik het toch los en vrij dragen. Ik ben net begonnen met African Pride Shea butter miracle, maar ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden (ik moet toegeven dat ik onwijs ongeduldig ben, gebruik dit product misschien nu 2 weken). Het voelt heel zacht, ruikt onwijs lekker, maar ik het nog niet het idee dat het mijn haar onwijs hydrateert. Ik ben dus nog niet helemaal overtuigd. Mijn haar is dus ook dik en veel. Als iemand nog andere hydraterende middelen weet. Graag!

 3. Lianne, sorry voor mijn late reactie! Erg leuk om te horen dat je ook aan het transitionen bent 😀 Waarom heb je het gevoel dat het je haar niet hydrateerd? Ik heb inmiddels al talloze producten geprobeerd en wat voor mij echt werkt is een conditioner als een leave in te gebruiken. Gewoonweg omdat mijn haar erg veel en dik is. Door een conditioner als leave in te gebruiken, breng ik hem vanzelf aan wanneer mijn haar super nat is. Ik merk dan wanneer het weer opdroogt mijn haar onwijs gevoed en gehydrateerd is. Het kan dus ook liggen aan hoe je de producten aanbrengt, ipv welke producten je gebruikt. Hopelijk helpt dit? Let me know!

 4. Hallo Kimry,

  Ik ben al een tijdje natural na heel lang gestraight te hebben. Nu heb ik een pruik om mijn haar te laten groeien. Ik heb mijn haar met henna gekleurd omdat ik beginnend grijs ben maar heb gemerkt dat een deel van mijn haar kroeser en droger is dan de rest van mijn haar. Ik vraag mij af of dit komt door het dragen van de pruik of door het verven met henna.
  Kun je mij zeggen hoe ik de kroese/droge haren moet behandelen? En moet ik niet meer verven met henna/pruiken dragen ? Mijn haarlijn gaat eraan en is dunner dan de rest !!!

  Gr.
  Grace

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*