Black Hair Historie: De Erfenis Van De Slavernij

Post Type

Ondanks dat je niet in het verleden moet blijven hangen, is het belangrijk om deze te begrijpen en ervan te leren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen. Daarom bij deze een stukje over onze geschiedenis. Het lijkt herhaling, echter zal het onderdeel zijn van een series artikelen die over onze geschiedenis zullen gaan. Lees daarom snel verder!
[mwm-aal-display]

Van Afrikaanse trots tot anonieme werkvee

Donkere mensen hebben altijd al een speciale relatie gehad met hun haar. Voordat de kolonialisten in Afrika kwamen en de slavenhandel op gang werd gezet, waren er bloeiende en rijke culturen waarin het haar een centrale rol speelde. Zo diende haar vaak als een communicatiemiddel en kon het veel over een persoon zeggen. De sociale status, leeftijd, religie, etniciteit, welvarendheid en rang kon worden bepaald aan de hand van het kapsel.

Black Hair History Erfenis Van De Slavernij

De waarde van het haar zelf en de stylings- en verzorgingstechnieken gingen net als het zelfrespect verloren op het moment dat miljoenen mannen en vrouwen als slaven werden getransporteerd naar de nieuwe wereld. Vaak werd het haar namelijk, waarschijnlijk om hygiënische redenen, afgeschoren. Naast het verlies van hun eigen cultuur, zorgde het verlies van het haar ervoor dat velen hun eigen identiteit verloren. Het zou de relatie van een donker persoon met zijn of haar haar voorgoed veranderen. Door de cultuur en het haar van de Afrikanen te verwijderen, arriveerden de vreemdelingen in de nieuwe wereld als anonieme werkvee.

Haar als vorm van onderdrukking

Tijdens en na de slavernij, was het voor de werkers verboden om tijd te besteden aan hun haar, aangezien dit tijd zou kosten dat ook gebruikt kon worden om door te werken. Daarnaast werden de slaven gekleineerd om ze in bedwang te houden en de onmenselijke behandeling te rechtvaardigen. Een makkelijk mikpunt was onder andere het haar. Vaak maakte de blanke onderdrukker maar al te graag duidelijk dat de zwarte huidskleur en het bijbehorende kroeshaar lelijk was en mensen die deze kenmerken bezitten ondergeschikt zijn aan de blanke ras. Het was dan ook niet zo gek, dat op een gegeven moment de zwarte slaven dit begonnen te geloven en dingen begonnen te verzinnen om zichzelf minder zwart te maken.

Black Hair History Erfenis Van De Slavernij Haar

Naast het ontwikkelen van technieken om hun haren stijl te maken en de huidskleur lichter, gebruikte men ook andere manieren om de familie ‘blanker’ te houden. In die tijd kwam het namelijk vaak voor dat er gemixte kinderen werden geboren. Vaak verwekte de landheer kinderen bij de slavenvrouwen. Deze kinderen die vaak lichter waren en minder sterk gekruld haar hadden, werden vaak in huis genomen, waar ze het huishouden deden. Aangezien deze kinderen in huis werkten en in het nabij zijn van gasten waren, was het belangrijk dat ze er goed verzorgd uitzagen. Daarom werden deze huisslaven vaak beter behandeld dan de slaven die op het land werkten. Soms werd hun vrijheid zelfs gegarandeerd bij de dood van hun meester.

Black Hair History Erfenis Van De Slavernij Slaven.png

Het verschil in behandeling tussen de huisslaven en de slaven die op de plantage werkten, leidde tot onderlinge discriminatie. Een slaaf met een lichtere huid en krullend haar werd immers binnen de gemeenschap beter behandeld dan een zwarte slaaf met kroeshaar. Daarom kwam het maar al te vaak voor dat deze lichtere slaven zich ook niet mengden met de donkeren, om zo de ‘goede’ kenmerken (een lichte huid en krullend haar) binnen de familie niet de verliezen.

Wat is er nu veranderd?

Nadat de slavernij was afgeschaft, veranderde natuurlijk niets. Omdat de voormalige slaven geen geld hadden en ook niet beter wisten, bleven de meesten voor hun meester werken, in ruil voor onderdak, andere levensvoorzieningen en soms ook geld. Ook de discriminatie tussen zwarten en blanken en zwarten onderling, ging gewoon door. Nog steeds werd er in de gemeenschap, media, en zelfs in de wet nadruk gelegd op het feit dat een zwart persoon met kroeshaar minder waard was. Dit bekrachtigde de norm dat blanken en blanke kenmerken zoals een lichte huid en steil haar beter zijn dan zwarten met Afrikaanse kenmerken. Het dehumanisering van donkere mensen ging nog decennia lang door. Voor de duidelijkheid: pas in 1968 werd er in de Verenigde Staten vast gelegd dat discriminatie verboden is.

Black Hair History Erfenis Van De Slavernij Rassenscheiding

Het is dus niet raar dat de meeste vrouwen graag lang steil haar willen hebben. Ik was er één van. Vaak worden we van huis uit opgevoed dat steil, lang haar mooier is, ook al gebeurt dat meestal onbewust. Dit wordt ook nog eens bevestigd als we om ons heen kijken. De meeste donkere vrouwen op tv, in films en magazines hebben vaak steil of krullend haar. Echter, de laatste jaren komt er beweging in deze belevenis. Steeds meer vrouwen zijn te bewonderen met hun natuurlijk haar. Ook in de media wordt er gesproken van een ware trend, alhoewel deze nu al meer dan 3 jaar gaande is. Daarom spreek ik liever over een beweging. Over een kettingreactie die nu over de gehele wereld gaande is.

Door onze geschiedenis te kennen en onze erfenis van de slavernij begrijpen, hoop ik dat we gaan beseffen dat wat we ingeprent hebben gekregen niet klopt en onze natuurlijke haar net zo mooi is als dat van ieder ander.

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

3 comments

  1. Well done Kimry! Ik hoop dat mensen nu eindelijk eens gaan inzien dat ons verleden van groot invloed is op ons huidig beeld van schoonheid.
    Ga zo door !!
    xx Tewa

  2. Bovenstaande verhaal is me niet onbekend, Maar toch ben ik blij dat het zo opgeschreven is. Nadat mijn dochter de schaar in haar schouderlange ontkroeste haar had gezet en het tot 1 cm afgeknipt had. Heb ik het aangezien. Het heeft nog een jaar geduurd voor ik hetzelfde deed. Ik ben 67 en heb al twee jaar mijn eigen kroeze haar. Ik ontkroeste mijn haar vanaf mijn 18 de. omdat ik het overal om me heen zag. Nu heb ik alleen maar spijt dat ik dit zelf bewustzijn over mijn haar niet eerder wist

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*