Black Hair History: Van Hot Comb Tot Relaxer

Post TypeDe behoefte die donkere vrouwen hebben om steil haar te hebben, ontstond waarschijnlijk in de tijd van de slavernij. In een wereld waar steil lang haar beter werd geaccepteerd dan andere haartexturen, begonnen de Afrikaanse nieuwkomers oplossingen te zoeken om hun eigen haar steil te maken en zo aan het schoonheidsideaal te kunnen voldoen. In dit artikel lees je welke oplossingen door de jaren heen hiervoor bedacht werden.

De ontwikkeling van de hot comb

Al tijdens de slavernij werden er verschillende manieren bedacht om het haar steil te krijgen. In het begin werden er vettige materialen en planten extracten gebruikt om het haar te straighten. Na de afschaffing slavernij in 1865, bleven donkere vrouwen proberen om hun haren steil te maken met behulp van nieuwe technieken. Met name het gebruik van crèmes en lotions in combinatie met een hittebron was erg populair tijdens deze periode.

De toenemende trend om kroezend haar steil te maken, bleef niet onopgemerkt door de schoonheidsindustrie. Hierdoor ontstond er een bloeiende handel rondom het haar van donkere vrouwen waarvan zowel grote bedrijven als zelfstandige ondernemers van profiteerde.  In een marktsector dat gedomineerd werd door ondernemingen met blanke eigenaren, drukte een Afro Amerikaanse vrouw genaamd Sarah Breedlove haar stempel op deze industrie. De vrouw die later bekend werd als Madame CJ Walker en als de uitvindster van de ‘hot comb method’, zorgde voor een grote verandering in de haarstyling van donkere vrouwen met een nieuw product.

Black Hair History Van Hot Comb Tot Relaxer Madame CJ Walker

Sarah Breedlove of Madame CJ Walker ontwikkelde namelijk als eerste een wax die gebruikt kon worden voor het stijlen van het haar met een hittebron. Deze methode, die bekend werd als “hot comb”, maakt het haar steil door gebruik te maken van de wax en een hete metalen kam. Ondanks dat de wax het haar beschermt, verzorgt en glans geeft, was het niet mogelijk om het haar steil te maken door alleen de wax te gebruiken. Het straighten van het haar gebeurde alleen wanneer er, na het aanbrengen van de wax, een verhitte kam door het haar heen werd gehaald.

De opkomst van de relaxer

De eerste echte relaxer werd ontwikkeld in de jaren ’40. Deze producten waren een mengsel van sodium hydroxide of potassium hydroxide en verdikkingsmiddel. Door het gebrek aan beschermende en voedende ingrediënten, waren deze producten erg gevaarlijk en irriterend voor de huid. Deze straighteners zorgden vrijwel meteen voor er een branderig gevoel bij het eerste contact met de hoofdhuid.

Tijdens deze periode breidde de black hair industrie zich uit met de lancering van verschillende producten specifiek voor het Afro Amerikaanse haar, zoals shampoos, conditioners en verschillende pomades. Daarnaast werden er ook andere, minder extreme, methoden bedacht om het haar steil te krijgen. Zo droegen donkere vrouwen ook vaak een pruik of maakten ze nog steeds gebruik van de oude ‘hot comb’ techniek om het haar te stijlen. Op deze manier konden ze tijdelijk met steil haar rondlopen, zonder hun eigen haartextuur permanent te veranderen. Deze twee methoden kunnen gezien worden als de voorgangers van de weave en de stijltang.Black Hair History Van Hot Comb Tot Relaxer Weave

Vanaf 1950 werden er betere relaxers ontwikkeld en tegen het einde van de jaren ’50 werden de eerste producten, zoals we ze nu kennen, met sodium hydroxide op de professionele markt gebracht. In 1965 werden de eerste relaxing kits voor de consument gelanceerd. Donkere vrouwen konden nu in het gemak van hun eigen huis zelf hun haren relaxen. Echter, door de vele nadelen die het relaxen met zich meebrengt, maakten veel vrouwen nog gebruik van methoden om het haar tijdelijk steil te maken. De nadelen waren onder andere het verzwakken van het haar en het irriteren van de hoofdhuid. Daarnaast waren de producten moeilijk uit te spoelen en minder stabiel over tijd.

Een mildere relaxer?

In 1978, werd de eerste patent aangevraagd voor een mildere relaxer zonder sodium hydroxide. In plaats van het aggressieve sodium hydroxide, bevatte het mengsel calcium hydroxide en guanidine carbonaat. Door deze twee bestanddelen met elkaar te mengen, ontstaat er een actieve formule met guanidine hydroxide. Door de komst van dit nieuwe product, kon er onderscheid worden gemaakt tussen de relaxers op basis van hun sterkte; een ‘normale’ relaxer die sodium hydroxide bevat en een ‘milde’ relaxer met guanidine hydroxide. Door te kijken naar de haartype en de huidgevoeligheid van de klant, kan er voor één van de twee relaxers worden gekozen.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende type producten die het haar permanent straighten naast relaxers, zoals texturizers, keratine behandelingen en Brazillian Blowouts. Maar ook op het gebied van relaxers is er veel vooruitgang geboekt, sinds de uitvinding van de eerste relaxer. Dankzij nieuw ontwikkelde technologieën zijn er nu relaxers verkrijgbaar die minder irriteren, het haar beter beschermen en respecteren en efficiënter werken. Daarom is relaxen van het haar een stuk veiliger geworden en kun je tegenwoordig met een redelijk gerust hart je haren permanent steil laten maken!

Black Hair History Van Hot Comb Tot Relaxer Brazilian Blow Out.png

Ondanks dat relaxers beter zijn geworden over de jaren heen, blijft het een agressief proces, waarbij de interne structuur van je haar wordt vernietigd, waardoor het haar zwakker wordt gemaakt. Daarom is het belangrijk om precies te weten wat er tijdens het relaxen met je haar gebeurd, voordat je de keuze maakt om dit als stylingsoptie te kiezen. Meer informatie over het relaxen, vind je hier.


Vond je dit artikel gunstig? Verleen mij dan een gunst door dit artikel te liken of te delen met je vrienden.About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

One comment

  1. Wat een prachtig artikel. Heb mezelf eigen altijd afgevraagd waar die behoefte nu vandaan komt. Ik ken bijna geen donkere vrouw die niks doet met hairextensions of die niet meer volume of lengte probeert toe te voegen aan eigen haar. Zelf ben ik een echte liefhebber van Brazilian hair.

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*