Reisspecial: black hair verzorgingstips voor zwemmen in zee

Post TypeAls water kryptoniet is, dan is zout water een echte deal breaker voor krullend- en kroeshaar. Wanneer ik op Curaçao ben, ga ik het liefst elke dag zwemmen. Echter, doordat het bijna onmogelijk is om je haren tijdens het zwemmen droog te houden, is het dagelijks wassen van je haar onvermijdbaar. Doordat het zoute zeewater het haar erg stroef maakt, is dit vaak een lastig karwei. Gelukkig heb ik nu een manier gevonden hoe ik mijn haar het beste kan verzorgen, voor, tijdens en na het zwemmen, waardoor dit klusje zo geklaard is. Vanaf nu hoef ik nooit meer op de zien tegen de lasten die een gezellig dagje zwemmen normaal gesproken met zich mee brengt, dankzij de volgende simpele black hair verzorgingstips.

Voor het zwemmen: verzorg je haar goed

Wat ik heb gemerkt, is dat het erg belangrijk is om met goed verzorgd haar te gaan zwemmen. Het is daarom belangrijk om je haar voor het zwemmen eerst goed te kammen, te voeden en vervolgens vast te maken.

Stap 1: ontwarren

Zorg ervoor dat je je haar hebt ontwart en deze geen klitten meer bevat. Vroeger ging ik nog vaak zwemmen zonder mijn haren te kammen, aangezien mijn haar toch weer nat zou worden en aan het einde van de dag toch niet meer zat zoals ik het gestyled had. Wat voor nut heeft het om je haar te ontwarren, als je daarna toch weer onder de douche gaat staan om het, na het gebruiken van de shampoo en het aanbrengen van de conditioner, opnieuw te ontwarren? Dat is wat ik toentertijd dacht. Echter heb ik nu gemerkt dat als je je haar goed uitkamt voordat je gaat zwemmen, je minder tijd kwijt bent met het ontwarren na het zwemmen. Er zitten immers alleen klitten in je haar, die tijdens het zwemmen mogelijk zijn ontstaan. Deze kam je dan tijdens het haren wassen makkelijker uit.

Stap 2: voeden

Na het ontwarren, is het belangrijk om je haar te verzorgen met een voedend product. Als je haar tijdens het zwemmen in contact komt met water, zal het voedingsstoffen verliezen. Door deze voedingsstoffen van tevoren al aan te vullen met een leave-in conditioner of haarlotion, treed er minder verlies op van voedingsstoffen tijdens het zwemmen. Voor het voeden van mijn haar, gebruikte ik de Honey Love Hairmilk van Sheado. Deze breng ik na het douchen aan op mijn vochtige haren. Vervolgens kam ik mijn haren, zodat het product goed wordt verdeeld door mijn gehele haar.

Om het verlies aan voedingstoffen nog beter tegen te gaan, is het aangeraden om een product te gebruiken om het haar te sealen. Deze vakantie heb ik de Whipped Sheabutter van Sheado mee. Een topproduct voor het beschermen van je haar en het verlies van voedingsstoffen tegen te gaan. Hoewel deze boter in Nederland bij kamertemperatuur erg hard is, smelt het hier door de warmte al bij de eerste aanraking. Na het aanbrengen en verdelen van de Hairmilk, bracht ik een beetje van de Whipped Sheaboter aan en kamde ik mijn haar nogmaals, om er zeker van te zijn dat het product over ieder haarstreng werd verdeeld.
In principe zou je het haar ook kunnen sealen met pure sheaboter. Echter, doordat de Whipped Sheaboter van Sheado ook nog andere heerlijke ingrediënten bevat, zoals kokos- en abrikozenolie, gebruik ik dit product graag. Daarnaast heb je slechts een beetje nodig voor het gehele haar, doordat het erg vettig is en goed wegsmelt. Daardoor is het dus niet alleen goed voor je haar, maar ook nog eens goed voor je portemonnee.

Stap 3: beschermen

Op basis van mijn ervaringen met het zwemmen met zowel los als vast haar, heb ik geleerd hoe belangrijk het is om je haar zo goed mogelijk te beschermen tegen het zoute water met een beschermende, vaste haarstijl. Dit kan een strakke knot of een vlecht zijn. Het is in ieder geval van belang om je haren niet los te maken tijdens het zwemmen, om kans op klitten te verminderen. Na het verzorgen van mijn haar met goede producten, wikkel ik mijn haar tegenwoordig in een knot. Zoals jullie misschien al wel eerder hebben gelezen, is dit de beschermende haarstijl die voor mij werkt. Of het nu regent, hard waait of het erg koud is buiten, ik wikkel mijn haren het liefste in een knot, die ik gemakkelijk weer los kan maken. Ik draag de knot dan niet te strak, zodat ik mijn haar op elk gewenst moment weer los kan dragen, zonder dat er een knik in zit. Nu draag ik tijdens het zwemmen de knot wel strakker, om te voorkomen dat deze in het water los gaat. Ik hoef me ook geen zorgen te maken om een knik in mijn haar, aangezien ik toch eerst mijn haar moet wassen, voordat ik mijn haar weer los kan dragen.Tijdens het zwemmen: behoud je beschermende haarstijl

Zwemmen met black hairWat je ook doet, zorg ervoor dat je haar in de beschermende haarstijl blijft zitten en maak deze op geen enkel moment los. Dit is erg belangrijk aangezien het zoute zeewater minder kan inwerken op je haar en je zo de kans op klitten vermindert. Vroeger ging ik nog wel eens braaf met een beschermende haarstijl naar het strand, om mijn haar bij de eerste aanraking met het zoute zeewater meteen los te maken. Tijdens het haren wassen, was het dan een hels karwei om alle klitten eruit te kammen. Nu heb ik gemerkt als ik mijn knot de gehele tijd laat zitten zoals die is gestyled, ik minder last heb van klitten tijdens het wassen.

Na het zwemmen: was je haar zo snel mogelijk

Probeer je haar altijd zo snel mogelijk na het zwemmen te wassen. Nu is het geen ramp als je eerst nog andere dingen gaat doen en het haar opdroogt. Laat het dan in ieder geval in zijn beschermende haarstijl zitten tot aan de wasbeurt toe. Het beste is echter om opdroging van je haar zoveel mogelijk te vermijden en ga vooral niet slapen, voordat je het zoute zeewater uit je haar hebt gewassen! Tijdens het contact met het zoute zeewater, gaan je haarschubben namelijk open staan, waardoor de voedingstoffen verloren gaan en het haar na opdroging erg stug en droog aan kan voelen. Het kammen van je droge haar na een dag zwemmen, kan funest zijn. Probeer dit daarom niet de vaak te doen, voordat je je haar hebt gewassen.

Als je de stappen voor en tijdens het zwemmen, die hierboven zijn beschreven, hebt opgevolgd dan zal je merken dat het haren wassen erg gemakkelijk verloopt. Was je haren zoals gewoonlijk met een shampoo. Er wordt aangeraden om je haar minimaal twee keer te wassen, om zeker te zijn dat al het zoute water is uitgespoeld. Sluit het wassen altijd af met het aanbrengen van een conditioner van hetzelfde merk als de shampoo. Je kunt ervoor kiezen om na het gebruik van de shampoo, een masker of conditioning treatment aan te brengen. Er wordt dan geadviseerd om na deze treatment een conditioner te gebruiken om de haarschubben weer af te sluiten. Na het haren wassen, verzorg je je haar met een leave-in conditioner, lotion of crème zoals je zelf gewend bent.
Nu ik deze stappen onderneem, merk ik zelf dat het verzorgen van je haar na een dagje strand een eitje is geworden. Ik kan nu eindelijk met plezier gaan zwemmen, zonder zorgen te maken over de gevolgen daarna. Hopelijk helpen deze tips om ook jullie zorgen (en misschien vrezen?) weg te nemen.


Vond je dit artikel gunstig? Verleen mij dan een gunst door dit artikel te liken of te delen met je vrienden.About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

3 comments

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*