Tuesday Thinking: Black Women’s Attitude?

Post Type

Vaak wordt er gedacht en gezegd dat donkere vrouwen een bepaalde attitude hebben. Maar waar komt deze gedachte vandaan? Ontdek welke beelden uit de slavernij invloed hebben gehad op het hedendaagse beeld van de donkere vrouw.

[mwm-aal-display]

Wat is de Black Women’s Attitude?

In de tv series De Slavernij Voorbij? werd er al verteld dat donkere vrouwen vaak een krachtige persoonlijkheid hebben. Zo staan ze vaak aan het hoofd van een gezin en weten ze hoe ze hun eigen boontjes moeten doppen zonder de hulp van een man. Hoewel in het programma vooral de waardevolle kanten van een bepaald karakter werden belicht, waar we in mijn ogen trots op mogen zijn, worden donkere vrouwen ook vaak met een negatiever beeld geassocieerd.

In de documentaire Dark Girls werd er al beschreven dat er een bepaald beeld heerst van donkere vrouwen. Vaak vinden mensen dat donkere vrouwen een attitude hebben. Hieronder wordt er onder andere verstaan dat ze een arrogante houding hebben, gemeen zijn tegen anderen en vooral tegen elkaar en een ander niets gunnen. Ze schieten vaak snel in de verdediging en pikken niets van niemand.

Hypothese voor de Black Women’s Attitde

Toen ik op de basisschool zat, wilde ik graag samen met een vriendinnetje een spreekbeurt houden over de slavernij. Hoewel we beide al een spreukbeurt hadden gedaan en daarvoor een cijfer hadden gekregen, wilde toch graag zelf meer leren over ons verleden en dit met de klas delen. Deze ambitie kwam snel ten einde bij het openslaan van het eerste boek die we uit de bibliotheek haalden. De beelden van verminkingen, littekens en ketens waren zo heftig, dat het ons afschrikte om deze spreekbeurt te houden.

Als deze beelden na honderden jaren nog steeds voor een dergelijke impact kunnen zorgen, wil ik niet weten wat voor trauma’s het slavenleven heeft bezorgd aan de donkere vrouwen die in deze tijd leefden en het zelf mee hebben gemaakt. Deze trauma’s moeten wel een effect hebben gehad op hun persoonlijke en sociale identiteit. Als dit het geval is, is het misschien niet zo gek dat donkere vrouwen een aantal bepalende kenmerken bezitten. Zijn deze karakteristieken misschien terug te leiden naar ons slaven verleden?

De 4 beelden van donkere vrouw tijdens de slavernij

Na wat onderzoek te hebben gedaan op internet, stuitte ik op een interessante master thesis. In de thesis worden 4 omschrijvingen gegeven van slavenvrouwen die tijdens de slavernij werden gebruikt om zowel het gedrag van slavenvrouwen te verklaren als de (mis)daden van hun slavenhouders te kunnen rechtvaardigen.

De Mammy

Wordt omschreven als de ideale huisslaaf die geen enkele negatieve elementen bezit die een bedreiging zouden kunnen zijn voor de blanke superioriteit. De mammy was dus onderdanig, loyaal, gehoorzaam, eerlijk en huiselijk. Ze was de ideale huisvrouw, uitzonderlijk toegewijd aan haar blanke slavenhouderfamilie.

Het gevolg hiervan is dat haar uiterlijk een weerspiegeling was van haar innerlijk. Haar lichaam was afgestemd op het uitvoeren van huishoudelijke taken en het opvoeden van de kinderen. De mammy had een moederlijk uiterlijk, waardoor ze onaantrekkelijk was voor haar meester en geen bedreiging vormde voor de blanke vrouw des huize.

De Breeder Woman

Wordt omschreven als de ideale veldslaaf, wiens voornaamste taak was om het eigendom van de meester te vergroten. Hoewel de slaven voor hoge opbrengsten moesten zorgen door hard te werken, werd meesters eigendom voornamelijk vergroot door het produceren van kinderen. Om dit te rechtvaardigen werd er geclaimed dat donkere vrouwen meer geschikt waren om kinderen te krijgen dan blanke vrouwen.

Het gevolg hiervan is dat er van de breeder woman werd verwacht dat ze zoveel mogelijk kinderen baarde. Om dit te realiseren, maakten de slavenhouders gebruik van beloningen. Zo werden er aan de slavenvrouwen kleding, geld en soms zelfs hun vrijheid beloofd. Naast beloningen waren er ook genoeg meesters die gebruik maakten van straffen om de vrouwen te dwingen om kinderen te krijgen.

Jezebel

Wordt omschreven als een hoer, een zedelijke, sexueel aggressieve en ontembare vrouw, die een van de belangrijkste eigenschappen van één vrouw mist: kuisheid. Jezebel stond lijnrecht tegenover de maagdelijke, deugdzame, gehoorzame blanke vrouw. Ze werd gezien als vrouwelijk kwaad, de verleidster van seksuele lust.

Het gevolg hiervan is dat Jezebel werd beschuldigd van het verleiden van deugdelijke blanke mannen tot het plegen van zonden. Blanke meesters waren dus slechts een slachtoffer en prooi van hun seksueel aggressieve en ontembare slavinnen. Dit zou niet alleen de aanranding op donkere slavinnen door hun blanke meesters ‘rechtvaardigen’, maar ook de hoge vruchtbaarheid van donkere vrouwen verklaren.

De Matriarch

Wordt omschreven als mannelijke, sub-menselijke wezens die in staat zijn om zowel mannelijk werk op de velden als vrouwelijke taken in huis te verrichten en te kunnen overleven zonder directe hulp van een man. De matriarch is dus noch mannelijk, noch vrouwelijk en kan gezien worden als een falende mammy die haar eigen gezin verwaarloost.

Het gevolg hiervan is dat de matriarch in staat was om de harde omstandigheden, pijnlijke straffen en zwaar verlies te verduren. Dit werd verklaard vanuit het feit dat ze effectief de mannelijke rol op zich kon nemen. Door de matriarch als noch man noch vrouw te omschrijven, werd de donkere vrouw van alle geslachtsrollen binnen de maatschappij uitgesloten.

Conclusie over de Black Women’s Attitude

Hoewel deze 4 beelden misschien niet de vraag beantwoorden of donkere vrouwen daadwerkelijk andere eigenschappen bezitten, verklaren ze wel waarom er op een bepaalde manier over donkere vrouwen worden gedacht. Uit de 4 omschrijvingen komt duidelijk naar voren hoe het beeld van de donkere vrouw lijnrecht tegenover die van blanke vrouwen staat. Als er over blanke vrouwen worden gedacht dat ze beleefd en gehoorzaam zijn, dan worden donkere vrouwen vaak gezien als onbeschoft en opstandig. Natuurlijk is dit onzin aangezien je 1. niet iedereen over een kamp kan scheren en 2. alle vrouwen wel eens hun kattige momenten hebben, ongeacht de huidskleur.

Wat ik wel erg interessant vindt, is hoe deze beelden van de donkere vrouw na eeuwen nog steeds in stand zijn gebleven. Zo worden we nog steeds gezien als de matriarch, de vrouwen die zelf voor het gezin kunnen zorgen en de kost kunnen verdienen. Ook worden we nog vaak gezien als Jezebel, de wulpse verleidster die mannen met gemak om haar vinger kan winden en altijd zin heeft. We zien zelfs nog wat van de breeder woman terug in het feit dat er vaak wordt gedacht dat alle donkere vrouwen veel kinderen hebben! Volgens mij wordt het tijd dat we deze beelden loslaten, niet meer in stereotypes denken maar de persoon die voor ons staat, zien als een individu in plaats van een onderdeel van een bepaalde groep met bepaalde kenmerken.

Wat vinden jullie van stereotypering en de gedachtes over donkere vrouwen? 

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

5 comments

    • Inderdaad, ben ik met Rowan eens, wij als nieuwe generatie moeten elkaar meer dingen gunnen en soms zie ik dat zelfs dat moeilijk gaat. De strijd aangaan omdat bijvoorbeeld de een langer haar heeft dan de ander… waar gaat het over?? We zouden elkaar moeten supporten, maar eerlijk is eerlijk…het gaat niet overnight. Een betere wereld begint bij onszelf, lets start!

  1. Ik snap “De Breeder Woman” niet… Vrouwen werden gebruikt om zoveel mogelijk kinderen te baren, maar blanke meesters en meesteressen wilden toch helemaal geen gekleurde kindjes? Of wordt hiermee bedoeld dat ” die’ kinderen dan weer werden gebruikt als slaven?

    Groetjes Nadia

  2. Hi Nadia, de breeder woman was een rechtvaardiging waarom donkere vrouwen als fokdieren werden gebruikt om zoveel mogelijk slavenkinderen te produceren. Hoe meer slaven de meester had, hoe meer werk er kon worden verricht en hoe meer zijn eigendom natuurlijk waard werd. Donkere vrouwen werden dus gedwongen om kinderen te krijgen met donkere slaven, maar waarschijnlijk ook met de meester zelf of andere blanke heren om lichtere huisslaven te kunnen baren.

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*