Tuesday Thinking: 8 gevallen van cultural appropriation

Post Type

Als je denkt dat Kim Kardashian de eerste was die een ‘nieuwe’ haarstijl van een andere cultuur overnam, dan heb je het mis. Check na de klik welke 8 haarstijlen van donkere vrouwen werden en nog steeds worden geleend.

[mwm-aal-display]

Wat is cultural appropriation?

Toen Kim Kardashians ‘boxer braids’ de aandacht kregen van mainstream media, werd er al snel geroepen dat dit een geval was van cultural appropriation. Cultural appropriation is wanneer een aspect uit een cultuur wordt over genomen door een andere cultuur. Het schiet vaak in de verkeerde keelgat, zeker wanneer er geen sprake is van erkenning. Daarnaast is het vaak zo dat het stukje cultuur dat afkomstig is van een ethnische minderheid door een overheersende bevolkingsgroep wordt overgenomen. In dit geval dus een haarstijl.

8 geleende haarstijlen

Hoewel er veel ophef hierover is ontstaan, is het zeker niet de eerste keer dat dit gebeurt. Sterker nog, het is in het verleden vaker voor gekomen dat haarstijlen van donkere mensen worden ‘geleend’. Ik noem het ‘geleend’, omdat het vaak als een hype of een trend wordt gezien door de bevolkingsgroep die het overneemt. Is de populariteit weer voorbij dan neemt de belangstelling voor de geleende haarstijl ook weer af, terwijl het voor de bevolking van wie het in principe was geleend onderdeel van hun cultuur blijft.

Welke haarstijlen zijn door de jaren heen geleend? Zie hieronder het overzicht.

 1. Cornrows
  Dus Kim Kardashian heeft de cornrows uitgevonden. Één ding is zeker: ze heeft het in ieder geval weer populair gemaakt onder de rest van de bevolking.
  Cultural appropriation Kim Kardashian
 2. Half braided
  Kim was niet de eerste van de Kardashian clan die zich ‘schuldig’ maakte. Zo maakte Kendall Jenner de half braided haarstijl populair.
  Cultural appropriation Kendell Jenner
 3. Faux locks
  Hoewel Kylie Jenner ook haar portie van kritiek mocht ontvangen vanwege het dragen van de ‘boxer braids’, droeg ze eerder al een bekende haarstijl namelijk de faux locks.
  Cultural appropriation Kylie Jenner
 4. Baby haar
  Babyhaar plat strijken met gel. Wellicht hebben we dit allemaal wel tijdens onze tienerjaren gedaan. Toch werd dit tijdens de New York Fashion Week als een nieuw fenomeen gezien.
  Cultural appropriation NYFW
 5. Braids
  Ik zal nooit meer vergeten dat ik in een clip uit een oude film model Bo Derek zag rennen in een mooie zwempak en… braids?! Ik kan me herinneren dat ik het haar vooral heel raar vond staan.
  Cultural appropriation Bo Derek
 6. Box braids
  Okee, dus ik vind Rita Ora niet heel blank uit zien, maar toch klopt er iets niet met die box braids… Ik vond het niet echt de haar inspiratie die toentertijd werd geclaimd.
  Cultural appropriation Rita Ora
 7. Twists
  Hoewel het plaatsen van twists een veelgebruikte beschermende haarstijl is van donkere vrouwen, leek het alsof Teen Vogue het helemaal opnieuw had uitgevonden.
  Cultural appropriation Teen Vogue
 8. Bantu knots
  Ik was vroeger echt fan van No Doubt. Toen ik laatst weer naar wat foto’s van Gwen Stefani keek, realiseerde ik me wat voor gekke haarstijlen deze dame had. Zo droeg ze zelfs Bantu Knots, zoals op deze foto.
  Cultural appropriation Gwen Stefani

Inspiratie: Huffpost Black Voices

Mijn mening

Is cultural appropriation nu echt zo erg? Ik vind van niet, zolang er erkenning wordt gegeven aan de cultuur van wie het wordt overgenomen. Laten we de credits plaatsen waar ze horen. In plaats van boxer braids, is cornrow the name! Doe mee met the Natural Hair Club en laat zien that we own it! Je kunt makkelijk van 21 t/m 27 maart meedoen door een profielfoto met cornrows te plaatsen en de hashtag #cornrowisthename! gebruiken. Help ons mee om een eerbetoon te geven aan onze cultuur en onze voorouders.

Check de NHC Facebook page event NHC says WE OWN IT! voor meer informatie.

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*