• Home
 • De Chemie: Wat Er Werkelijk Gebeurt

De Chemie: Wat Er Werkelijk Gebeurt

Ammonium thioglycolaat

Ook bij het straighten worden de verbindingen opnieuw gerangschikt. Echter, dit effect is onomkeerbaar en permanent. Op basis van het actieve ingrediënt, zijn twee soorten producten voor het straighten van het haar. De eerste soort gebruikt ammonium thioglycolaat, een stof dat ook wordt gebruikt in permanent voor het krullen van stijl haar. Dit middel verbreekt de zwavelbruggen in het haar, zonder ze opnieuw te rangschikken. Op dat moment kan het haar opnieuw worden gevormd, door middel van krulrollen voor krullen of een stijltang voor stijl haar. Vervolgens wordt het haar behandelt met een oxiderend product zoals waterstof peroxide. Een oxiderend product zorgt ervoor dat er nieuwe zwavelbruggen worden gevormd om het nieuwe structuur van het haar te verankeren.


Het verbreken van de zwavelbruggen


Het vormen van nieuwe zwavelbruggen

Natronloog en andere hydroxiden

De meest gebruikte relaxers bevatten een hydroxide. Bij deze type straight, bevatten de klassieke formules natrium hydroxide dat ook vaak natronloog wordt genoemd. Relaxers zijn sterk afhankelijk van de pH. Alleen bij een hogere pH waarde ondergaat de hydroxide in de relaxer een reactie met de zwavelbruggen in het haar. Uiteindelijk wordt er een nieuwe verbinding gevormd die niet meer verbroken kan worden. Doordat deze reactie niet omkeerbaar is, kan het haar nooit meer terug naar zijn natuurlijke vorm. Om de pH van het haar weer te herstellen wordt het haar na de behandeling gewassen met een neutraliserende shampoo.
Naast de klassieke natronloog relaxers, bestaan er tevens relaxers die geen natronloog bevatten. Echter, aangezien ze nog steeds hydroxiden zijn, zoals calcium hydroxide, of hyrdoxiden vormen, zoals in het geval van guanidine carbonaat, werken ze op dezelfde manier en is er dus nauwelijks verschil tussen relaxers met of zonder natronloog.


Zwavelbruggen van het natuurlijk haar

De nieuwe verbinding na het relaxen


16 comments

 1. Ik heb mijn haar jaren ontkroest, nu ben ik daarmee gestopt en heb mijn natuurlijke haar terug, het haar groet goed maar ondanks mijn aar nu onbehandeld is, ondek ik iets vreemds. Veel haren voelen ruw en als ik een aarstreng onderzoek zie ik als het ware gaatjes in een enkele haarstreng. Niemand weet wat het is. Ik denk dat het door het ontkroezen komt, maar er moet iets mis zijn met de aarschacht want mijn haar is al ruim een jaar lang helemaal natural. Onlangs ondekte ik dit ook bij 2 vriendinnen die ook gestopt zijn met het ontkroezen van hun haar. De dokter weet niet wat het s. ik dacht zelf dat dit afkickverschijnselen waren van een hoofd vol verslaafd haar aan ontkroezer. Helaas ben ik er na 3 knipbeurten nog niet vanaf.
  Help?

 2. Hi Mireille,

  Wat een vervelend en vreemd voorval! Omdat het chemisch ontkroezen met erg agressieve stoffen gebeurt, komt het helaas wel eens voor dat haarzakjes permanent worden beschadigd tijdens het straighten. Vaak kunnen deze beschadigde haarzakjes geen haren meer produceren. Nu lijkt het in jouw geval erop, dat jouw haarzakjes nog wel haren kunnen produceren, echter is het beschadigd haar.

  Ondanks dat de dokter je niet kon helpen, zou ik je adviseren om bij een dermatoloog langs te gaan. Naast huidproblemen, zijn zij ook gespecialiseerd in aandoeningen van het haar en weten misschien precies wat er met jouw haar aan de hand is.

  Heel veel succes en ik hoop dat je er snel geen last meer van hebt!

  Groetjes,
  Kimry

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*