Steeds Meer Donkere Vrouwen Te Zien In De Media

Post Type

Het valt mij op dat de laatste tijd steeds meer donkere vrouwen te zien zijn in de media! Dankzij de scherpte van thisgirlsblackbook.com ging ik de reclamefolders bekijken die binnen kwamen. En ja hoor, op de voorkant van zowel de Praxis als de Gall&Gall staat een mooie donkere vrouw. Ook via andere media kanalen, zoals reclames op TV en internet, is de donkere vrouw in opkomst. Kijken jullie mee naar de afbeeldingen die ik heb gevonden?

[mwm-aal-display]

Donkere vrouwen in folder & tv advertenties

Hieronder vind je de afbeeldingen uit de folders van de Praxis en Gall&Gall. Zoals je kunt zien gaat het om vrouwen, die waarschijnlijk hun haar natuurlijk dragen. Hebben ze niet prachtige krullen?

Donkere vrouwen in Reclame Folders

Naast de reclamefolders, komen donkere vrouwen ook steeds meer voor in TV commercials. Herinner je je de reclame nog van Maaslander ‘Zacht als geen ander’? Ook daarin is een donkere vrouw met prachtige krullen te zien.

Donkere vrouwen TVC Maaslander

Daarnaast zijn er donkere vrouwen te bewonderen in de commercials van Coca-Cola en Maggi. In de Maggi reclame voor Roerbaknoedels, is zangeres Edsilia Rombley te zien met het meisje dat haar dochtertje speelt. Zien ze er niet schattig uit?

Donkere vrouwen TVC Maggi

De Coca Cola reclame vind ik echt tof, omdat daarin een donkere vrouw te zien is met een blonde Buzz Cut. Voor mij laat dit zien dat het merk Coca-Cola met zijn tijd meegaat.

Donkere vrouwen TVC coca cola

Zoals je kunt zien, laten deze reclames een grote diversiteit zien. De getoonde vrouwen hebben allemaal een andere huidskleur en dragen ook verschillende haarstijlen, van kort tot lang, steil tot sterk krullend en van blond tot donker bruin.

Donkere vrouwen in online advertenties

Naast op TV en in folders, vond ik ook een aantal donkere vrouwen in advertenties online. Zo zie je wanneer je op de Miss Etam website belandt, een grote banner met drie vrouwen, waaronder een getinte vrouw met blonde krullen.

Donkere vrouwen miss etam

Op de Sizz website zie je in de banner op de homepage afbeeldingen voorbij komen van danseres en presentatrice Nana Appiah, die misschien nog kent van het programma Dancing Queen.

Donkere vrouwen Sizz 2

Sizz toonde al eerder een donkere vrouw in hun TV commercial over de Sizz app waarmee je GTST afleveringen vooruit kunt kijken.

Donkere vrouwen GTST Sizz

Daarnaast is ook op de website van Undutchables, de recruitment agency voor internationals een banner te zien op de homepage met een donkere vrouw.

Donkere vrouwen undutchables

Zelfs toen ik wat ging bestellen op Berksha, zag ik tussen de blanke modellen die normaal gesproken alle kleding tonen, dit keer twee donkere modellen tussen staan met (natuurlijke) krullen.

Donkere vrouwen Berksha

Achterstand donkere vrouwen in magazines

Ik vind het echt tof om te zien dat donkere vrouwen steeds meer worden getoond, in allerlei uitingen van verschillende merken. Wat ik echter nog wel mis, zijn donkere vrouwen op de cover van magazines.

Waar donkere vrouwen dus in opkomst zijn in reclames, laten de Nederlandse magazines wat steekjes liggen. Zo had de Nederlandse Glamour voor het laatst in maart 2012 een donkere vrouw op de cover en dat was Beyoncé. Daarvoor was Alek Wek te zien op de cover van de issue uit augustus 2010. Ook de andere magazines doen het naar mijn mening niet veel beter.

Donkere vrouwen Covers Glamour Magazine

Een lichtere huidskleur

Echt leuk om al deze donkere vrouwen te zien shinen. Er zit me echter nog wel een ding behoorlijk dwars. Door naar alle plaatjes te kijken die ik heb gevonden, valt het me namelijk heel erg op dat de meeste vrouwen een lichte huidskleur hebben. Dit doet me toch weer denken aan de documentaire Dark Girls, waarin wordt aangekaart dat de wereld een voorkeur lijkt te hebben voor vrouwen met een lichtere huidskleur.

Ondanks dat ik de opkomst van donkere vrouwen in de media een stap in de goede richting vind, zouden we toch nog een stap verder kunnen gaan door het spectrum te verbreden. Omdat er in Nederland ook genoeg vrouwen zijn met een donkerdere huidskleur, is het niet meer dan logisch dat we ook gelijknamige vrouwen in magazines en reclame uitingen gaan tonen? Wordt het niet onderhand tijd dat de media een beter beeld van onze samenleving gaat schetsen en meer representatief is voor de omgeving waarin wij leven?

Als je deze mening met mij deelt, laten we dan onze stem horen!

Ik heb jullie hulp nodig. Om bewijs te hebben bij mijn standpunt, ben ik op zoek naar meer voorbeelden van media uitingen waarin donkere vrouwen worden getoond. Daarom mijn vraag aan jullie om deze met mij te delen. Zie jij dus een donkere vrouw in bijvoorbeeld magazines, folders, kranten, websites of op TV, deel ze dan met mij. Plaats dan een comment/link onder dit artikel of deel ze via de social media kanalen van Beautiful Black Hair.

Samen staan we namelijk sterk!

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

9 comments

  1. Hi Kimry, mooi initiatief!!

    Ik deel zelf ook je mening. Het is moeilijk om zwarte vrouwen op de tv of in de reclame terug te vinden. Als je die vind zijn ze inderdaad in 99.9% van de gevallen lichtgekleurd en hebben ook geen rondingen dus voldoen nog steeds aan het Europese ideaal. Voor onze dochters en zonen is het heel belangrijk dat ze zichzelf ook kunnen herkennen in de beelden die door de media worden gepropageerd. Wat zijn je gedachtes hierover en wat wil je concreet bereiken met je initiatief?

    • Hi Michelle, fijn dat je mijn mening deelt! Ik hoop met dit initiatief in eerste instantie de ogen van mensen te openen zodat ze dit probleem in gaan zien! Daarnaast hoop ik dat we meer diversiteit in de media kunnen laten zien, zodat vooral jonge donkere meisjes opgroeien zonder te twijfelen of ze mooi zijn of niet. Ikzelf kan natuurlijk een eerste stap zetten met mijn blog, door wel donkere vrouwen in de spotlights te zetten. Echter zou ik misschien groter moeten denken. Wat denk jij? Groetjes, Kimry

  2. De foto van Edsilia , is niet haar Eigen dochtertje ! Ik kan het weten, want het is mijn dochtertje Olivia. Misschien moet je dat even aanpassen 😉

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*