Mijn Ervaringen Tijdens De Opnames Van BNN De Social Club

Post Type

Gemonteerd volgens script of volledig uit context gehaald? Lees het na de klik meer over mijn overwegingen, ervaringen en feedback na het programma!
[mwm-aal-display]

BNN De Social Club #Durf the vragen

In een vorig artikel schreef ik al over white privilege. Onder white privilege versta ik het feit dat blanke mensen het voordeel hebben dat ze zich nooit hoeven af te vragen of ze worden benadeeld vanwege hun huidskleur. Hoewel vermoed dat ik zelf nooit gediscrimineerd ben, vraag ik me toch wel eens af of ik niet anders wordt behandeld vanwege mijn donkere huid. Vandaar de vraag.

Hoe zou het zijn om blank te zijn?

Hoe zou het zijn als je jezelf dit nooit af hoeft te vragen? Hoe zou het zijn om nooit bij jouw eigen huidskleur en dat van anderen stil te blijven staan? Als je blank bent, wordt je dan daadwerkelijk anders behandeld? Ik had de vraag dus niet rechtstreeks aan De Social Club gesteld, maar na aanleiding van mijn artikel getweet. Na mijn tweet opgepikt te hebben, deed BNN mij een verzoek om dit in de letterlijke zin van het woord te ervaren.

Het experiment: van donker naar wit

Waarom zei ik ja? Na lang nadenken, stemde ik toch in. Het leek me interessant om aan dit experiment mee te werken om de volgende twee redenen. Ten eerste zou ik misschien kunnen onderzoeken of ik als een blank persoon daadwerkelijk anders behandeld zou worden. Misschien ben ik toch al die jaren gediscrimineerd, zonder dat ik daar zelf erg in had? Wellicht is white privilege toch net zo sterk aanwezig als in de Verenigde Staten, alleen had ik dat zelf niet door? Dit is helaas niet gelukt.

Daarnaast zou ik kunnen onderzoeken hoe het daadwerkelijk zou voelen om iets na te streven, wat sommige donkere vrouwen proberen te bereiken met hun huid bleken. Ondanks dat het taboe is en er liever niet over wordt gesproken, blijft de realiteit dat er donkere vrouwen zijn die graag wat lichter zouden willen zijn en in het meest extreme geval zelfs helemaal blank. Zou ik deze wens kunnen begrijpen, als ik het proces zelf zou ondergaan? Dit is wel gelukt.

Natuurlijk hangt het een met het ander samen. Zo zullen er donkere vrouwen zijn die lichter willen zijn, zodat ze niet meer anders behandeld worden. In mijn vorige artikel beschreef ik al dat ik moet leren om niet te snel te oordelen. Dit experiment zou mij als sterke tegenstander van huid bleken nieuwe inzichten kunnen geven in dit fenomeen.

De reacties op straat

De reacties waren goud waard! We bezochten eerst de dames in de beauty salon, die meteen door hadden dat er iets mis was. Eentje vertelde dat ze al van mijlenver door had dat ik was geschminkt en in het echt gewoon donker was. Ik vond het erg leuk dat deze dames het allemaal eens waren dat wij donkere vrouwen mooi zijn zoals we zijn en we van onze huidskleur moeten houden zoals deze is.

Ook de rest van de mensen op straat die we aanspraken, vonden mij mooier op de foto dan geschminkt. Toch had niet iedereen meteen door dat het meisje op de foto dezelfde persoon was als het meisje dat naast Filemon stond. Dit vond ik zelf erg opmerkelijk, aangezien ik mezelf redelijk nep uit vond zien. “Zie je niet dat ik niet echt ben?!”, wilde ik bijna roepen.

In de make up

Blijkbaar was de make up goed gedaan. Niet zo gek, aangezien het met veel zorg en inspanning werd aangebracht. Voor dit geintje heb ik maar liefst 4 uur in de make up gezeten! Gelukkig vloog de tijd voorbij dankzij de gezellige medewerkers en consumenten in de winkel. Ik heb uren zitten kletsen met Annet, de make up artist die voor dit indrukwekkende resultaat gezorgd heeft. De make up werd aangebracht bij Back Stage.

Back Stage is de winkel waar je zowel als professional als consument terecht kunt voor professionele make up producten en advies. Het is een prachtige winkel met echt talloze soorten en kleuren make up. Als je een vrouw bent, dan is het bijna onmogelijk dat je niet blij wordt van al het moois dat je om je heen ziet! Niet zo gek dus dat professionele visagisten uit de fashion, film en theaterindustrie al jaren hun weg weten te vinden naar de Rozengracht in Amsterdam.

Het resultaat van het experiment

Al met al ben ik erg tevreden met de uitkomsten van dit experiment. Ik heb heel veel positieve feedback gekregen van zowel bekenden als mensen die ik totaal niet ken! Veel mensen vonden het shocking hoe ik er na het schminken eruit zag. Ik kreeg complimenten voor mijn scherpe antwoorden tijdens het interview en de ballen die ik had om deze gewaagde uitdaging aan te gaan.

Naast alle positieve reacties, was er natuurlijk ook kritiek. Zo vonden sommige mensen dat de insteek volledig uit context was gehaald. Hoewel de focus vooral op huid bleken zou moeten zijn, vonden ze dat er teveel nadruk werd gelegd op het feit dat ik graag blank wilde zijn. Ikzelf vind het vooral belangrijk dat de volgende boodschap is over gekomen, namelijk hoe vreemd het eruit ziet als je iets probeert na te streven wat je niet bent door middel van huid bleken. En dat is volgens mij gelukt!

Naast gezonde feedback, waren er ook radicalere reacties in de trend van het vernederen van de donkere mens, het toegeven aan de wensen van een witte omroep, etc. Sommigen vonden mijn mening over zwarte piet en mijn ervaringen met discriminatie niet representatief voor de donkere gemeenschap.

Oh well, ik ben gewoon mijn eigen gevoel af gegaan en heb mijn eigen mening gegeven. Het was niet de bedoeling om het gezicht te worden van Donker Nederland!

Wat vonden jullie van de uitzending? Positief of negatief, I can handle it so give it to me!

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

4 comments

 1. Ik vond je interview inderdaad heel erg goed! Ik vond wel dat de intro liet overkomen alsof je soort van onzeker was, maarr dat werd meteen afgezwakt door je duidelijke antwoorden op Filemon 😉
  Ik vond hier niks vernederends aan, het was nou eenmaal een experiment 😉 Wel grappig om te zien dat die mensen op straat in het begin dachten dat je het deed omdat je niet tevreden was over jezelf.

 2. Ik was lichtelijk teleurgesteld in het programma en de vraagstelling. Ik vind het jammer dat er een relatie tussen trots zijn op je huidskleur werd gelinked aan je wel of niet gediscrimineerd voelen. Ondanks dat ik supertrots ben op mijn huidskleur, ben ik weleens gediscrimineerd.
  Het feit dat Filemon zegt, ja het is dat jij zegt dat jij donker bent en ik blank anders had ik er niet eens over nagedacht—–> hello white privillege. Dit is toch precies waar jij over schreef? Hij hoeft er niet over na te denken. Ook vond ik het zwarte piet gedeelte geheel onnodig om toe te voegen, liever had ik iets meer ervaringen willen horen over hoe je dag als ‘blanke’ was. Merkte je wezenlijk verschil, deden mensen anders tegen je, etc.
  En tot slot, misschien heb ik dat gemist hoor, maar ik vroeg me af waarom wilde je weten hoe het was om blank te zijn, als je je nooit gediscrimineerd hebt gevoeld? Met welk doel doe je dan zo’n experiment?
  Al me al, was het een goede poging om een interessant experiment uit te voeren maar ik vond het geen geslaagde poging. Ook omdat het nog heel duidelijk was dat je niet blank was, was het ook moeilijk om het experiment succesvol te laten worden.
  Volgende keer beter toch? Groetjes Tewa

 3. Hey ladies, thanks voor jullie feedback. Het is inderdaad zo dat voor het programma is gekozen om niet de gehele interview te tonen en bepaalde stukjes te tonen, anderen weer uit te knippen. Vandaar dat ik graag dit artikel wilde schrijven, zodat het helder is wat mijn overwegingen waren, hoe ik de dag heb ervaren en wat de reacties waren. Ik hoop hiermee meer duidelijkheid te scheppen 🙂 Tijdens het interview hebben we het niet alleen over discriminatie en zwarte piet gehad, maar ook over white privilige, de relatie tussen zwart en wit en zelfs mijn haar! Ik zal binnenkort de uncut version van het interview met jullie delen 😀

 4. De belangrijkste boodschap was voor mij om te laten zien hoe raar je eruit zou zien als je iets na probeert te streven wat je niet bent. Of je nu donker bent en blank wilt zijn of dat je blank bent en donker wilt zijn. Blijf gewoon wie je bent, want dan ben je het mooist. En volgens mij is dat absoluut overgekomen en is daarmee mijn missie daarmee geslaagd 🙂

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*