Expositie: You Can Touch My Hair

Post Type

Kunstexpositie laat vreemden het haar van donkere vrouwen aanraken.

Veel donkere vrouwen beschouwen het als een ongeschreven regel dat het onbeleefd is om zonder te vragen het haar van iemand anders aan te raken. Echter een nieuwe kunst expositie genaamd You Can Touch My Hair in New York wil deze regel verbreken.

In een soort van sociale experiment staan drie donkere vrouwen op straat, één met natuurlijk krullend haar, één met dreadlocks en één met gerelaxt haar, met borden waarop staat ‘Je mag mijn haar aanraken’.

[mwm-aal-display]

Interview van You Can Touch My Hair

Deze expositie was een idee van blogster Antonia Opiah, oprichtster van un-ruly.com (toepasselijke naam!). In een interview met Huffington Post, vertelde ze:

“Black Hair is uniek. Het vergt andere verzorgingstechnieken en routines. In een land waar we vooral commercials zien over haarproducten voor blanke vrouwen en magazines bekijken met voornamelijk blanke modellen op de cover, waarin over beauty onderwerpen voor de blanke vrouw wordt geschreven en TV shows zien met meestal blanke hoofdrolspelers, moeten wij en degene die nieuwsgierig zijn op andere manieren informatie over ons haar zient te vinden. Het is makkelijk om de media te beschuldigen voor het onderbelichten van verschillende culturen in Amerika. De media speelt zeker een grote rol. Maar een andere factor is het gebrek aan de juiste nieuwsgierigheid onder de Amerikaanse gemeenschap.”

Op basis van haar eigen ervaringen en die van haar lezers, ging Antonia Opiah op zoek naar de reden waarom mensen zo graag het haar van donkere vrouwen willen aanraken. Het antwoord kwam van haar blanke vriendin, die als enige antwoord wilde geven op de vraag:

‘Het is dezelfde nieuwsgierigheid die je krijgt wanneer je voor de eerste keer een slang aait en denkt dat het slijmerig zal aanvoelen, terwijl het eigenlijk heel glad aanvoelt. Of die oncontroleerbare drang om een bonte jas aan te raken in de winkel. “Is dit echt bont?” en dan laat je je vingertoppen door het bont heen gaan en wordt je verrast. “Oh, het voelt totaal niet zoals ik had gedacht.” Op dat moment veroordeel ik de slang of de jas niet, ik voel alleen maar uit nieuwsgierigheid. Ik ben nieuwsgierig. Niewsgierig naar hoe je haar aanvoelt, aangezien ik alleen maar weet hoe de mijne aanvoelt. Nieuwsgierig waarom haar zo taboe is, terwijl ikzelf niet ben opgegroeid om het als een taboe te zien.”

Taboe van You Can Touch My Hair

Interessant. Is Black Hair namelijk zo anders dat het aanraken ervan net zo spannend kan zijn als het aanraken van een slangenhuid? Is ons haar taboe? Nu is het in Amerika zo dat donkere mensen in de minderheid zijn. In 2010 bestond slechts 12.6% van de populatie uit donkere mensen. Dit zou kunnen verklaren waarom het haar van donkere mensen voor sommigen nog zo onbekend is.

“Waar ik opgroeide, woonden geen donkere mensen. Op mijn school waren er maar twee donkere scholieren die veel ouder dan mij waren. Aangezien ik geen onderdeel was van hun vriendengroep, heb ik nooit de kans gekregen om hun een aai over de bol te geven. Toen we verhuisden en ik naar een andere school ging, waren mijn groep vrienden de punks, skaters en artistiekelingen. Deze school was waanzinnig gescheiden. De eettafels tijdens lunch waren hier een goed voorbeeld van. Aan de ene tafel zaten alleen de donkere kinderen, aan alle andere tafels alleen de blanke kinderen.”

Onbekendheid en  nieuwsgierigheid vormen dus de grondslag voor de neiging om het haar aan te raken. “Raak nooit het haar van iemand anders aan, zonder eerst toestemming te vragen,” is de mening van veel donkere vrouwen. Ondanks dat er nadruk wordt gelegd op het feit dat donkere vrouwen het niet fijn vinden als hun haar ongevraagd wordt aangeraakt, kaarten ook veel blanke vrouwen aan het niet fijn te vinden als vreemden door hun haar heen willen gaan. “Het is creepy.” Dit geeft aan dat niet persé Black Hair, maar het haar van vreemden een taboe is.

Om deze taboe tegen te gaan en het onbekende te leren kennen, zullen we elkaar vragen moeten stellen. En als dat betekent dat we iemand moeten vragen of we hun haar mogen aanraken, zodat het niet meer onbekend is, vraag het. Maar stel deze vraag pas aan een donkere vrouw wanneer je de tijd hebt genomen om je in het onderwerp te verdiepen.

“Begrijp wat voor gewicht het met zich meebrengt, 100 jaar lang worden verteld dat je haar onaanvaardbaar is en het nu als iets vreemds wordt gezien.  Begrijp dat daarom niemand staat te wachten om een vreemde uitleg te geven over het haar. Stel de vraag pas wanneer je daadwerkelijk een relatie met iemand hebt opgebouwd tot op het punt dat je geen twijfel meer hebt over hoe degene op deze vraag zal reageren. Als je echt bevriend bent met  iemand, is de vraag ‘Mag ik je haar aanraken’ een vraag die je niet hoeft te stellen omdat je weet dat je het gewoon wel of niet kunt doen. Als je een donkere vrouw niet goed genoeg kent, dan moet je jezelf afvragen of je wel de juiste vraag stelt.”

Aldus Antonia Opiah. Klinkt logisch dat je eerst iemand leert kennen, voordat je persoonlijke vragen gaat stellen.  

De expositie van You Can Touch My Hair

You Can Touch My HairIn een poging om de fascinatie voor Black Hair te onderzoeken, werd de interactieve openbare expositie ‘You Can Touch My Hair’ georganiseerd. Deze expositie liep op 6 en 8 juni, van 2 tot 4 uur in New York City op Union Square. Tijdens deze twee dagen kregen voorbijgangers de kans om verschillende Black Hair texturen aan te raken en de donkere vrouwen vragen te stellen over hun haar. Op basis van de eerste dag, werd er een filmpje om een indruk te krijgen van deze expositie.

Wat vinden jullie van deze gewaagde expositie? Vind je het een goede manier om een discussie te starten door donkere vrouwen in de menigte tentoon te stellen?

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

2 comments

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*