FunX Stelling Naar Aanleiding Van Uitspraak In De Grazia

Post Type

De uitspraak in de Grazia over de afro van Naomi Campbell, schoot bij een grote groep mensen in het verkeerde keelgat. Naar aanleiding van al de ophef die rondom het zogenoemde vogelnestje van Naomi ontstond, werd er gisteren tijdens FunX CritiX gediscussieerd over het westerse schoonheidsideaal. Hoewel ik niet van plan was om hierover te schrijven, werd ik door de gesprekken tijdens de show toch getriggerd om mijn mening met jullie te delen.

Naomi Campbell in de Grazia

Hoewel het aantal donkere vrouwen in de media toeneemt, zijn het nog steeds te weinig om een goede weerspiegeling te kunnen zijn van de samenleving waarin wij leven. Toen ik de foto op Facebook zag verschijnen van Naomi Campbell met haar fro in de Grazia, wilde ik bijna een vreugde dansje doen. Grazia had niet alleen een prachtige donkere vrouw in haar blad geplaatst, maar ook nog eens met haar natuurlijk haar! Good job Grazia!

Dit gevoel van vreugde kwam snel tot een einde toen ik de tekst ernaast las. Daarin werd het haar van Naomi volledig afgekraakt en zelfs werd vergeleken met een vogelnest. Ik was verbaasd, net zoals veel anderen die precies hetzelfde hadden. Teleurgesteld dat Grazia eindelijk een donker model met haar natuurlijk haar toont om deze weer vervolgens af te kraken. Wat een gemiste kans om op een waardige manier de diversiteit die in onze samenleving aanwezig is te tonen.

“In mei leggen alle vogels een ei. Naomi Campbell kan niet te lang buiten blijven, want dan wordt haar afro gekraakt door een paar birdies. Naomi, je haar piept!”

Grazia Naomi Vogelnest

De kroon dat van nature op ons hoofd groeit en waar we allemaal zo trots op horen te zijn, werd zonder blikken of blozen keihard naar beneden gehaald. En dat was wat me het meeste dwars zat. Als donkere vrouwen hebben de meeste van ons nog een lange weg te gaan voordat we ons natuurlijke zelf accepteren.

Deze weg wordt ons zeker niet makkelijker gemaakt als er wordt gespot met ons haar in een blad met een zodanig bereik. Het geeft de mensen die het niks vinden meer macht om te roepen dat het lelijk is en de mensen die twijfelen nog meer angst om de stap naar natuurlijk haar te durven zetten. En als we ons kunnen voorstellen wat voor effect dit kan hebben op volwassen donkere vrouwen, dan wil ik niet eens nadenken over wat voor impact zulke uitspraken kunnen hebben op jonge donkere meisjes.

Dus inderdaad zoals een andere blogsters al zei, “foei Grazia!” Dit is niet de manier waarop we met elkaar omgaan. In een multiculturele samenleving dienen we diversiteit te omarmen en open te staan voor schoonheid in verschillende vormen. We dienen te streven naar een schoonheidsideaal die ieders natuurlijke schoonheid omarmt. Is het denken in één schoonheidsideaal, namelijk het westerse schoonheidsideaal van een lichte huid en steil lang haar, niet een beetje achterhaald?

De stelling van FunX CritiX

En dat brengt me tot de stelling van FunX CritiX, die naar aanleiding van de commotie rondom de uitspraak in de Grazia het volgende ter discussie wilde stellen.

“Het westerse schoonheidsideaal wordt in stand gehouden door ons allemaal”

Grazia Naomi Vogelnest Funx Critix

Ik ben het eens dat veel mensen hierin geloven waardoor dit ideaal nog door velen in stand wordt gehouden. Toch ben ik het oneens met de stelling. Als ik om me heen kijk en zie hoeveel mensen op dit moment aan het strijden zijn om dit eentonige westerse schoonheidsideaal te doorbreken, dan weet ik dat dit niet door ons allemaal in stand wordt gehouden. Organisaties als Miss Black Hair, The Natural Hair Club en Afro Chic zetten zich in voor een nieuw, diverser schoonheidsideaal. En hoewel deze instanties het groots aanpakken, kunnen ook jij en ik klein beginnen.

Hoe dan? Door trots te zijn op je natuurlijke zelf en dit uit te stralen. Positieve energie is aanstekelijk. Als wij naturalistas aan de wereld laten zien hoe prachtig ons haar is en hoe trots we zijn op ons natuurlijke haar, dan kunnen ze niet om ons heen. Kijk maar naar Lupita Nyong’o, de nieuwe schat van Hollywood. Met haar prachtige donkere huid en haar mooie natuurlijke haar heeft de wereld haar met wijde armen ontvangen.  Daarmee laat ze aan de wereld zien hoe prachtig donkere vrouwen zijn. Ze is niet voor niets door People Magazine verkozen tot meest prachtige vrouw!

Lupita Nyong'o People Magazine

Als we ons prachtige zelf laten zien, kunnen we dus voor een verandering zorgen. Misschien (nog) niet zo groot zoals Lupita, echter kunnen we wel degelijk een impact maken. Als ik naar mezelf kijk, zie ik dat ik jonge meisjes inspireer om trots te zijn op hun haar. Wanneer ik mijn haar los draag, zie ik ze met grote ogen kijken en hoor ik hoe mooi ze mijn haar vinden. Als ik ze dan zeg dat mijn haar net zo mooi is als die van hun is en hoe prachtig ik hun haar vind, kijken ze eerst een beetje twijfelend. Daarna zie je dat ze het beginnen te geloven en verschijnt er een glimlach op hun gezicht die onbetaalbaar is.

Op dat soort momenten wordt ik weer herinnerd waarom ik deze natural hair journey ooit ben begonnen!

Wat vonden jullie van de commotie rondom Naomi Campbell en de discussie op FunX?

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

2 comments

  1. Ik ben je zo eens met jouw stelling ¨We dienen te streven naar een schoonheidsideaal die ieders natuurlijke schoonheid omarmt¨. En laten we elkaar aub respecteren!

  2. Grazia slaat wel vaker de plank volledig mis. Zij zijn echt verschrikkelijk. Noemde ze Rihanna niet een ‘niggabitch?’. Echt niet normaal gewoon. Eikels.

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*