Etnische Groepen En Haartype: Ontdek De Specifieke Eigenschappen

Post Type

Het is duidelijk dat er verschillende haartypes zijn. Kroeshaar of krullen zijn typische haartypes van donkere mensen. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Het haartype van de meeste blanke mensen is vaak stijler of het is golvend. Natuurlijk heb je ontzettend veel uitzonderingen en veel variaties ertussen zitten. Zo zijn er veel mensen met een gemixte afkomst die daardoor verschillende haartypes kunnen hebben. Daarnaast zijn er genoeg donkere mensen (bijvoorbeeld in India) met natuurlijk stijl haar en blanke mensen met sterk krullend haar dat pluist (bijvoorbeeld in Schotland). Maar welke haartypes zijn er nu precies?

[mwm-aal-display]

Wat voor haartypes zijn er?

Ondanks dat er zoveel variaties mogelijk zijn, wordt het haar vaak onderverdeeld in de drie hoofdcategorieën: Aziatisch, Afrikaans en Europees haar. Deze onderverdeling wordt niet alleen gemaakt op basis van zichtbare kenmerken zoals de vorm en structuur van het haar, maar ook op basis van verschillen die wat lastiger met het blote oog te zien zijn, zoals het groeipatroon van het haar.  Hoewel het erg drastisch lijkt om al het haar van de wereld onder te verdelen in drie klassen, is het toch gegrond aangezien de verschillen tussen deze drie klassen, veel groter zijn dan de verschillen tussen de bevolkingsgroepen binnen een bepaalde klasse. Het is inderdaad zo dat Japans haar niet hetzelfde is als Indonesisch haar binnen de Aziatische klasse, net zoals Zweeds haar verschilt van Spaans haar binnen de Europese klasse. Echter, deze verschillen zijn veel kleiner in vergelijking tot de vele kenmerken die deze groepen over het algemeen met elkaar gemeen hebben.

Laten we nu de drie verschillende klassen wat beter bekijken. Belangrijk daarbij is om te onthouden dat er altijd uitzonderingen zijn, zeker vanwege het feit dat tegenwoordig erg veel mensen afstammen van een verscheidenheid aan etniciteiten. Daardoor kan het zo zijn dat je haar kenmerken bezit uit meerdere klassen. Echter, misschien is het dan juist leuk om te bekijken uit welke hoofdklassen jouw specifieke kenmerken vandaan komen!

Ondanks dat al het haar uit hetzelfde basiscomponent bestaat, namelijk keratine, kan het allerlei vormen aannemen. De natuurlijke vorm van het haar wordt bepaald door de dwarssnede van het haar en de manier waarop het haar uit het haarzakje groeit. Omdat deze twee eigenschappen verschillen per haarklasse, ontstaat er diversiteit in haarstructuren. Daarnaast zijn er tevens verschillen in de dikte en de groeisnelheid van het haar.

Aziatisch haar

haartype aziatisch haarHet Aziatisch haar groeit het snelst van alle haarklassen met 1,3 cm per maand. Daarentegen, is dit het dunste haar. Vanuit het haarzakje groeit het haar haaks op de hoofdhuid en naar beneden. Doordat het haar een ronde dwarssnede heeft, is het erg stijl en plat.

Europees haar

haartype steil haarMet 1,2 cm per maand, groeit Europees haar iets langzamer dan Aziatisch haar. Echter, dit haar is het dikst van alle haartypes. Omdat het haar onder een bepaalde hoek groeit en een dwarssnede heeft in de vorm van een ellips, is het haar vaak golvend of licht gekruld. In deze klasse vind je de meeste verscheidenheid, variërend van stijl tot sterk krullend haar.

Afrikaans haar

haartype afrikaans haarHet is wetenschappelijk bewezen dat Afrikaans haar, ook vaak black hair genoemd, het langzaamst groeit, met iets minder dan 0,9 cm per maand. Het haar is iets dikker dan Aziatisch haar. Omdat het haar parallel aan de hoofdhuid groeit en een platte dwarssnede heeft, draait het haar tijdens het groeien om zichtzelf heen. Op die manier wordt het pluizige kroeshaar gevormd.

Haartype overzicht

Hieronder zijn alle eigenschappen nog een keer schematisch weergegeven.

Haarklasse Aziatisch Europees Afrikaans
Groeisnelheid
In cm per jaar
1,3 1,2 0,9
Manier van groeien
Ten opzichte van de hoofdhuid
Haaks Onder een hoek Parrallel
Dwarssnede Rond Ellips Plat
Haarstructuur Stijl Stijl tot krullend Kroes
Haardikte Dun Dik Medium

 

Om een beter begrip te krijgen waarom haar met een platte dwarssnede meer krult dan een ronde, kun je het haar vergelijken met een lint. Wanneer een lint plat is, kun je hem makkelijk met een zijde van schaar en je duim opkrullen. Echter, wanneer je dit met een rond lint (of een scooby doo touwtje) probeert, is dat vele malen lastiger.

  

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

9 comments

 1. Hey! Ik ben een turks meisje met een getinte huid en ik heb veel krullen maar mijn haar is 10 keer nee 1000000000 keer dikker dan al het haar. ik heb dikker haar dan ewuropese mensen en aziatische mensen en afrikaanse en amerikaanse mensen

 2. Hey Berna. Wat leuk dat je een berichtje achter hebt gelaten. Interessant om te lezen dat jouw haar verschilt van de ethnische groepen die hierboven staan omschreven. In de wetenschap hebben ze een verdeling gemaakt in de bovengenoemde drie etnische groepen op basis van de afstamming van de mens. Nu zijn er na deze afstamming inmiddels millennia later genoeg nieuwe groepen ontstaan met hele andere eigenschappen dan deze oergroepen. Daarom kan het heel goed zo zijn dat jij veel dikker haar hebt dan de genoemde groepen en dus betreft dikte niet in een bepaalde categorie te plaatsen bent 🙂 En om eerlijk te zijn denk ik dat bijna niemand meer 100% in deze oergroepen te plaatsen is. Maar misschien toch leuk om te lezen hoe de wetenschap naar het haar kijkt en het bestudeerd.

  • Hoi Mi-Lo,
   Wat grappig, die omschrijving past precies bij mijn haar, het enige verschil is dat ik een jongen ben, maar ook uit China 🙂

   Heb je inmiddels al antwoord? Ik ben zelf ook erg benieuwd.

 3. Hee, ik kom uit china. Mijn haar is anders dan zoals dat van aziatische mensen is omachreven. Want het is golvend en heel dik, veel dikker dan europese mensen en erg snel groeit het ook niet.

 4. Hoi
  M’n achtergrond is Somalië. M’n haar is heel anders dan de meeste Afrikaanse mensen. M’n haar is steil met onderkant krullen en m’n haar groeit ook snel en dat haar heb ik geërfd van m’n vader en m’n moeder , zusje en broertje hebben allemaal kroeshaar . ?? gelukkig heb ik hun haar niet

  P.s sorry dat ik een foute zinnen heb gemaakt, want ik heb TOS

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*