Hairstory: De geschiedenis van cornrows

Post Type

Wist je dat cornrows al duizenden jaren geleden werd uitgevonden door oude beschavingen in Afrika, zoals Nigeria en Egypte? Lees meer over de geschiedenis na de klik!

Hoewel cornrows als een hippe stijl van de 21e eeuw wordt gezien, is het al duizenden jaren oud! Invlechten is al zo oud als de Egyptenaren, die op hun hiërogliefen personen afbeelden met deze haarstijl. Daarnaast zijn er beelden gevonden van mensen met ingevlochten haar die dateren uit de tijd voor Christus.

cornrows history ancient

De eeuwenoude traditie van cornrows bloeide in Africa op, waar men het ook als basis gebruikte voor een uitgebreidere versiering van het haar. Zo is het bij sommige Afrikaanse stammen de gewoonte om kralen of schelpen in de cornrows te vlechten. De verschillende stijlen en versieringen varieerde per regio.

cornrows history african tribes

Hoewel de slaven de kennis en expertise voor het invlechten van cornrows meenamen naar de plantages in Amerika, was het een lange tijd verboden om het haar volgens Afrikaanse traditie te stijlen. Na de afschaffing van de slavernij, werd de haarstijl pas echt populair in de jaren ’60. Het waren de Black Pride Movements die Afro Amerikanen inspireerden om weer terug te gaan naar hun Afrikaanse roots.

Cornrows Cicely Tyson

Na de Civil Rights Movement, waarbij Afro Amerikanen dezelfde rechten ontvingen als hun blanke evenbeeld, kregen Afro Amerikanen de kans om van deze populariteit te kunnen profiteren. Hier en daar werden beauty shop en salons geopend die gespecialiseerd waren in kapsels met Afrikaanse origine. Hoewel je lang in de stoel moest zitten, bleef het kapsel dagen- en soms wel maandenlang goed.

cornrows history beauty shop

Tegenwoordig zijn de cornrows nog steeds populair. Deze populariteit is voornamelijk te danken aan de media. Zowel op televisie als in magazines zie je steeds vaker, zowel mannen als vrouwen, deze haarstijl dragen. Inmiddels worden ze ook al door andere culturen omarmd. Men werd zo enthousiast dat ze er zelfs een andere naam voor verzonnen, namelijk ‘boxer braids’.

cornrows history new age

Hoewel de enthousiasme leuk is, laten we het alsjeblieft geen boxer braids noemen. #Cornrowisthename! Deze week heeft the Natural Hair Club alle donkere sisters & brothers opgeroepen om hun cornrows te rocken op straat en op social media. Wil je ook meedoen? Check de Facebook event page NHC says WE OWN IT!

Samen staan we sterk.

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*