Vraag het BBH: Is relaxen slecht voor je haar?

Post TypeHet simpele antwoord op deze vraag is ja! Voor het langere antwoord hoef je alleen maar te klikken.

Met de komst van de natural hair movement, worden vrouwen met gerelaxt haar vaak schuin aangekeken door naturalista’s. Maar is het relaxen van je haar wel echt zo slecht? Als je het beredeneert vanuit het feit dat relaxers de interne structuur van je haar veranderen, is het antwoord ja. Echter dan zijn alle andere behandelingen die het haar (tijdelijk) veranderen, zoals permanenten en het kleuren van het haar, net zo slecht! Ik ben van mening dat iedereen moet weten wat ze met hun haar doen. Het is wel belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de behandeling en de consequenties ervan. Deze leg ik graag uit in dit artikel.

De chemie van relaxers

Voordat we ingaan op de chemie van relaxers, is het belangrijk om te weten dat in je haar verschillende verbindingen zitten die voor de structuur zorgen. Van al deze verbindingen, zijn de zwavelbruggen de sterkste verbindingen. Het zijn de zwavelbruggen die de bochten in het haar op hun plek houden, waardoor er krullen ontstaan. Wil je je haar dus permanent stijl maken, dan moeten deze zwavelbruggen verbroken worden. Dat is precies wat relaxers doen.

Alle relaxers bevatten een actieve stof die de zwavelbruggen in het haar verbreken. Dit is vaak een hydroxide, zoals natrium hydroxide (natronloog) of een ‘mildere’ vorm zoals calcium- of guinidine hydroxide. Na het verbreken van de zwavelbruggen, worden er of nieuwe zwavebruggen gevormd of geheel nieuwe verbindingen in het haar. Dit is afhankelijk van het type relaxer dat er gebruikt wordt. En nu we terugkomen op de vraag of relaxers slecht zijn. Besef dat natronloog de actieve stof in gootontstopper is om de haartjes in de goot weg te branden!

Afkicken van de creamy crack

Hoewel de reactie die hierboven staat beschreven slechts het verbreken en herranschikken van verbindingen betreft, is het belangrijk om te weten dat dit een onomkeerbaar proces is. De meesten van ons weten dit maar al te goed. Wil je stoppen met het relaxen van je haar, dan zul je het gerelaxte deel van je haar uit moeten laten groeien. Dit is overigens hetzelfde geval als je je haar zou kleuren of permanenten.

Ik denk dat dit het lastig maakt om te stoppen en af te kicken van de creamy crack, zoals relaxers soms ook worden genoemd. Uitgroeien van het gerelaxte haar kost natuurlijk veel tijd, waardoor geduld een schone zaak wordt. Als je inderdaad kiest voor het transitionen, dan zul je op een gegeven ogenblik ook nog eens te maken krijgen met twee verschillende haarstructuren. Dit vraagt om een andere verzorging van het haar.

Tips voor tijdens het relaxen

Hoewel ik helemaal into natural hair ben, vind ik dat men zelf moet weten wat ze met hun haar doen. Vrouwen relaxen hun haar om verschillende redenen. En dat hoeft niet persé te zijn omdat ze hun natuurlijke haarstructuur niet mooi vinden. Wat de reden ook is, ik vind het wel belangrijk dat het op verantwoorde wijze gebeurd. Daarom hierbij een aantal belangrijke tips!  • Als je het haar voor het eerst relaxt, wees dan bewust voor de kans op allergische reacties. Als je meteen bij het aanbrengen een branderig gevoel voelt, stop dan gelijk met de behandeling.
  • Zorg ervoor dat de hoofdhuid goed wordt beschermd tijdens het relaxen. Dit kan door gebruik te maken van een haarvet en deze eerst op de hoofdhuid aan te brengen.
  • Aangezien het een onomkeerbaar proces betreft, is het onnodig om het gerelaxte gedeelte opnieuw te behandelen met een relaxer. Zorg ervoor dat de relaxer alleen op de uitgroei wordt aangebracht.
  • Breng na het uitspoelen van de relaxer eerst een conditioner aan. Deze zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor de werking van de relaxer stopt en het haar wordt verzorgd.
  • Was daarna pas het haar. Vaak bevat een goede relaxer kit een shampoo die van kleur verandert als er nog relaxer in het haar zit. Op die manier weet je wanneer alles uit het haar gewassen is.

Tips voor de verzorgning van gerelaxt haar

Na het relaxen van het haar, zullen de haarschubben nooit meer helemaal gesloten zijn (is overigens bij het kleuren van het haar hetzelfde geval) waardoor het haar poreuzer wordt. Om het haar toch zo goed mogelijk te verzorgen, bij deze een aantal waardevolle tips.

  • Zorg dat je het haar na elke wasbeurt een (deep) conditioner aanbrengt om de voedingstoffen in het haar weer aan te vullen.
  • Producten met Ceramide kunnen helpen, aangezien het als een soort cement kan fungeren tussen de haarschubben om deze te sluiten.
  • Sealen is key en erg belangrijk om de voedingstoffen in het haar te houden en de schadelijke/vuile stoffen erbuiten.
  • Om het haar extra steil te maken, wordt er vaak gebruik gemaakt van een föhn en/of een stijltang. Breng voor het gebruik een product aan dat je beschermt tegen hitte.

Wat vinden jullie van relaxers?


Vond je dit artikel gunstig? Verleen mij dan een gunst door dit artikel te liken of te delen met je vrienden.About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*