Kroeshaar In Koffietijd: Wordt Kroeshaar In De Media Goed Uitgelegd?

Post Type

Ik ben erg blij dat kroeshaar steeds meer aandacht krijgt in de media. Vrouwen met natuurlijke lokken worden steeds vaker in TV reclames en reclamefolders getoond. In de Volkskrant Magazine werd er zelfs een heel artikel gewijd aan ons haar! En toen kwam als hoogtepunt Koffietijd, waar kroeshaar het gesprek van de ochtend zou worden en dit onderwerp aan talloze Nederlandse (huis)vrouwen geïntroduceerd zou worden.
[mwm-aal-display]

Over de show

De aflevering was een succes en ik had er erg van genoten. Onder leiding van gast hoofdredactrice Sylvana Simons werd het roer compleet omgegooid en kwamen de favoriete onderwerpen van deze power vrouw aan bod. Naast dat er over kroeshaar wordt gesproken, laat Sylvana’s kapper Alejandro Blijd zien hoe je kroeshaar kunt creëren in blond, golvend haar. Daarnaast gaat Sylvana en haar goede vriendin Nada een openhartig gesprek aan met hun dochters.

Verder komt er tijdens de show ook veel muziek langs. Zo praat Sylvana o.a. met de cast van Jersey Boys, waarbij ik ondertussen wegzwijmel bij het zien van de prachtige lokken van Omri Tindal en blij verrast wordt als het blijkt dat deze man nog mooier zingt dan dat hij eruit ziet! Daarnaast komen Shirma, Brown Hill en Sherry Dyanne nog op bezoek om te praten over soul. Naast dat deze drie artiesten geweldig kunnen zingen, hebben ze allemaal ook prachtig natural hair. Hmm, zou dit toeval zijn?

De show wordt feestelijk afgesloten met muziek van de Zo! Gospel Choir en een heerlijke Surinaams hapje dat is klaargemaakt door eigen chef Caspar.

De onduidelijkheid van het artikel

Nu een aantal dagen later, denk ik nog steeds met veel plezier terug aan deze aflevering. Echter hoe geweldig dat ik de aflevering zelf vond, zo erg schrok ik van het artikel die over deze aflevering op www.koffietijd.nl is geplaatst. Lezen jullie mee wat er in het artikel Natural Hair stond?

“Sylvana houdt ervan te experimenteren met haar haar, dus heeft ze haar eigen kapper Alejandro Blijd meegenomen om ons alles te vertellen over natural hair, oftewel kroeshaar. Handen vol geld, uren bij de kapper en soms ook gewoon veel pijn; kroeshaar ziet er prachtig uit, maar is geen pretje!”
Uh, we hadden het over natuurlijk haar toch? Bij pijn lijden en tijd, geld kwijt zijn, moet ik eerder denken aan weaves en straighten dan natural hair… Het lijkt erop dat de schrijfster van dit artikel even in de war was tussen kroezen en ontkroezen.

Wattedoenmetjehaar5

“Kroeshaar is natuurlijk in de eerste plaats een coupe die we kennen van donkere mensen, maar het komt ook bij blanke mensen voor. Weliswaar niet in de meest extreme vorm, maar het bestaat wel degelijk.”
Juist ja… Hoe komt het dan dat ook genoeg blanke mensen bestaan met echt kroeshaar? Zijn deze dan niet echt blank? De reacties onder het artikel bewijzen al snel het tegendeel. In de berichten geven een aantal blanke vrouwen aan kroeshaar en zelfs een afro te hebben.

“De structuur van kroeshaar is heel anders dan dat van bijvoorbeeld blond haar. Kroeshaar is stugger en krult het vanzelf in elkaar.”
Dit blijft nog steeds één van de grootste misverstanden over kroeshaar. Ten eerste is het wetenschappelijk bewezen dat kroeshaar minder stug is dan steil haar en vaak juist erg fijn is. Zo is het vaak dunner in diameter, waardoor de interne structuur minder wordt beschermd. Daarnaast is het fysisch zwakker, waardoor het sneller afbreekt. Tenslotte zorgen ook de bochten die het haar maakt, voor gebieden met meer spanning, waardoor het haar op deze gebieden kwetsbaarder is.

Klitten in haar (kroeshaar)

Ten tweede kan het ernstige gevolgen hebben als donkere vrouwen gaan denken dat hun haar per definitie stug is. In tegenstelling tot fijn haar, is stug haar beter bestand tegen hitte en chemische middelen. Als je echter denkt dat je stug haar hebt, terwijl het in werkelijkheid juist erg fijn is, kun je het ernstig beschadigen met hitte en chemische behandelingen. Vooral als je denkt dat je haar stug is, zal je jezelf gaan afvragen waarom je haar telkens afbreekt en niet langer wordt!

“Kroeshaar groeit wel met een gewone snelheid.”
Ik wil jullie niet ontmoedigen, maar het is wetenschappelijk bewezen dat van de drie etnische haartypen, Afrikaans haar daadwerkelijk langzamer groeit dan Aziatisch en Europees haar. Dus naast dat Afrikaans haar sterk krult en inkrimpt, is het ook minder lang omdat het minder snel groeit.

Haartype

Uiteindelijk hoeven we ons denk ik niet heel veel zorgen te maken, aangezien de meesten van ons dankzij de slavernij een mix zijn van verschillende etnische achtergronden. En met gemixt, bedoel ik dat we allemaal een mix zijn en dat een goede mix niet bestaat. Of je nu kroes of krullend haar hebt, we hebben allemaal dezelfde kans om ons haar gezond en mooi lang te laten groeien, afhankelijk van de eigenschappen die we hebben geërfd. En deze erfelijkheid is op geen enkele manier verbonden met de mate van de krul!

“Kroeshaar levert vaak problemen op omdat het pluist. Daarom willen veel meiden willen er ook van af.”
Oh really? Ik ben toch wel benieuwd hoeveel vrouwen ze hebben geïnterviewd om tot deze conclusie te komen. Ik gok echter geen één…

De heldere uitleg in de show

De woorden die mij het meeste pijn deden waren dat kroeshaar geen pretje zou zijn en dat veel meiden er vanaf zouden willen. Ondanks dat het erg tof is dat kroeshaar steeds meer aandacht in de media krijgt, vind ik het toch jammer dat er vaak een negatieve draai aan wordt gegeven. Door dit soort opmerkingen wordt er echt een verkeerd beeld geschetst over de donkere vrouw en de relatie die ze met haar haar heeft.

Na het lezen van dit artikel, ben ik nog blijer dat tijdens de aflevering zelf alles helder en duidelijk wordt uitgelegd, zodat Nederland ons en ons haar weer een stukje beter begrijpt. Bekijk hier de aflevering over kroeshaar waarin Sylvana, Dominique (eigenaresse van het merk Sheado) en Michelle (bekend van de theatervoorstelling F*ck My Hair) het onderwerp Kroeshaar haarfijn uitleggen aan Pernille.

Wat vinden jullie van de manier waarop kroeshaar door de media wordt uitgelegd? Hebben jullie het gevoel dat ons haar vaak verkeerd wordt neergezet?

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

One comment

  1. Het woord ‘kroes’ wordt sowieso vaak in negatieve context gebruikt. In reclames wordt de term bijv gebruikt om aan te geven dat het aangeprezen product kroezen & pluis tegengaat. ‘Kroes’ & ‘pluizig haar’ worden vaak in 1 adem genoemd. Heersende gedachte.
    Overigens het verbaast me dat er vaak wordt gezegd dat afro haar niet lang kan worden. Ondanks dat het langzamer groeit, kan het wel degelijk lang worden. ik zie regelmatig mannen & vrouwen met lang haar. Is gewoon een kwestie van geduld en goede verzorging. Daarnaast lijkt kroeshaar een stuk korter dan het vaak is. Als ik mijn haar heb getangd, is men vaak verbaasd over hoe lang het is (tot over mijn bh-bandje, terwijl mijn krullen net tot op of over mijn schouders vallen)

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*