Kroeshaar Stug En Groeit Niet? Ontdek Echt De Kenmerken Van Kroeshaar

Post TypeGeloof niet alles wat je hoort. Er zijn een aantal misverstanden over de kenmerken van kroeshaar, waarvan het tijd wordt dat ze de wereld uit worden geholpen. Zo is ons krullend- of kroeshaar niet stug, wordt natuurlijk of gerelaxt haar niet vanzelf gezond en kan je de haargroei wel bevorderen!

Is krullend- en kroeshaar stug?

Fijn kroeshaar In de meeste gevallen, is dit gewoon niet waar. Vaak wanneer mensen aan kroeshaar denken, linken ze het meteen aan haar dat ruw aanvoelt. Daarom wordt kroeshaar  beschouwd als stug en onhandelbaar. Echter, in werkelijkheid is kroeshaar in de meeste gevallen juist erg fijn. De stugheid van het haar wordt eigenlijk bepaald door de diameter van een haarstreng en dus niet de textuur.

In dat geval is bijvoorbeeld Aziatisch haar veel stugger, doordat de haarvezel een grotere diameter heeft. Het haar dikker en daardoor is het bijvoorbeeld lastiger om het haar te kleuren. Het kan zo zijn dat jouw haarbos erg dik lijkt, vanwege de dichtheid van het haar (met andere woorden, vanwege de hoeveelheid haar dat je op je hoofd hebt). Echter, het bestaat waarschijnlijk wel uit dunne haarvezels. Doordat de meeste donkere vrouwen van gemixte komaf zijn, kan het voorkomen dat je een mix hebt van dunnen en dikke haarvezels en dat het haar uit verschillende haartexturen bestaat.

Doordat de diameter van ‘stug’ haar veel groter is dan dat van fijn haar, is dik haar vaak minder poreus. Wanneer het haar minder poreus is, betekent dit dat de haarschubben erg dicht over elkaar heen liggen en dus minder snel water en andere stoffen opnemen. Maak je geen zorgen, zo hoort gezond haar ook te zijn! Echter, dit zorgt er wel voor dat haar met een lage porositeit beter bestand is tegen chemicaliën, zoals relaxers en haarkleuringen. Nu heeft fijn haar juist een lage porositeit en is het dus gevoeliger voor relaxers en andere chemische behandelingen. Omdat kroeshaar vaak bestaat uit fijne haarvezels, is het belangrijk om hiermee rekening te houden. Let daarom op welke relaxer je koopt! Als je bijvoorbeeld kroeshaar hebt, betekent dat niet perse dat je een relaxer moet kopen voor stug haar! Als je namelijk fijn haar hebt, is de kans dat je je haar overbelast en beschadigd is erg groot.

Dus wanneer je ergens ‘course’ op de verpakking ziet staan, is het belangrijk om te onthouden dat dit product niet persé voor jou bedoeld is, ondanks dat je denkt en het gevoel hebt dat je haar stug is of ruw aanvoelt. Het gaat om de dikte van je haarvezels en vaak zijn haarvezels van kroeshaar erg dun. Daardoor hebben veel donkere vrouwen juist heel fijn haar, zonder dat ze dat weten. Producten kopen en gebruiken, waarop ‘course’ staat, kan dan erg schadelijk zijn voor je haar.

Ons krullend- en kroeshaar groeit niet?

Lang kroeshaar Het is inderdaad wetenschappelijk bewezen dat Afrikaans haar minder snel groeit dan andere haartypen. Mensen met Afrikaanse voorouders, kunnen deze eigenschap van het haar hebben geërfd. Het klopt dan inderdaad dat een krullende haarvezel minder snel uit het haarzakje wordt geduwd dan een steile haarstreng. Echter, dit heeft niks te maken met het fabeltje dat kroeshaar niet lang en gezond kan zijn.Nu kan het soms lijken alsof je haar niet (meer) groeit. Als je haar bijvoorbeeld sterk krult, groeit het in lengte minder snel dan een haarstreng die geen bochten en twisten maakt. Er wordt dan vaak gedacht dat het haar niet groeit, omdat het haar niet langer wordt. Dit is natuurlijk niet het geval. Daarnaast kan het zo zijn dat je haar niet lijkt te groeien, doordat je beschadigde haarpunten hebt die net zo snel afbreken, dan dat je haar vanuit je haarwortels groeit. Het lijkt dan alsof je je natuurlijke haarlengte hebt bereikt, terwijl je je haar nog veel langer kan worden door de beschadigde punten af te knippen en vaker naar de kapper te gaan!

Vaak denken we dat we de haargroei en natuurlijke haarlengte van onze (voor)ouders hebben geërfd via de genen. Bedenk dan dat het ook mogelijk is dat je in plaats van de genen de gewoontes in haarverzorging hebt overgeërfd! Misschien hebben de vrouwen in jouw familie verkeerde manieren geleerd om voor hun haar te zorgen, waardoor het haar niet lang lijkt te groeien. Waarschijnlijk heb je deze rituelen ook geleerd. Het zou zelfs kunnen dat ze nooit hebben geleerd hoe ze hun haartype moeten verzorgen, zodat het gezond is en lang kan groeien. Deze onwetendheid kan aan jou zijn overgedragen en een reden kunnen zijn waarom je haar niet lang lijkt te groeien. Gooi het dus niet meteen op genetische erfelijkheid. Het zou zomaar kunnen dat je met de juiste haarverzorging je haren langer kunt laten groeien, dan dat je ooit had durven dromen!

Beschadigd, gerelaxt haar vs. gezond, natuurlijk haar

Ondanks dat relaxers de interne structuur van het haar permanent veranderen door de waterbruggen opnieuw te rangschikken zodat het haar steil wordt, betekent dit niet meteen dat relaxers dodelijk zijn voor het haar (ofja, eigenlijk wel, maar minder dodelijk dan we dachten). Het is zo dat je haar na het straighten gevoeliger en kwetsbaarder is dan onbehandeld haar. Maar met de juiste verzorging, kan chemisch behandeld haar mooi, glanzend en stralend zijn. Nu is het inderdaad zo dat sommige mensen hun haren beter niet kunnen relaxen, omdat het teveel beschadigd wordt. Echter, de meeste beschadigingen ontstaan wanneer behandeld haar opnieuw in aanraking komt met een relaxer, wanneer er niet lang genoeg wordt gewacht tussen relaxbeurten of wanneer er een relaxer wordt gebruikt die te sterk/agressief is voor je haar.

Nu is het inderdaad zo dat naturalista’s een voordeel hebben ten opzichte van vrouwen met gerelaxt haar, aangezien onbehandeld haar meer sterker is. Echter, vaak kost het verzorgen van natuurlijk haar wat meer tijd (als je de relaxbeurten zelf niet meerekent…). Een vrouw die gefrustreerd is met haar natuurlijk haar en geen tijd en moeite steekt in de verzorging ervan, zal niet gezonder haar hebben dan een vrouw die relaxers gebruikt en haar haar goed hydrateert en voedt. Al het haar, of het nu natuurlijk is of chemisch is behandeld, kan gezond zijn met de juiste verzorging en onderhoud. Het is echter wel zo dat natuurlijk haar niet chemisch is behandeld. Daarom is het minder poreus en dus gezonder.


Vond je dit artikel gunstig? Verleen mij dan een gunst door dit artikel te liken of te delen met je vrienden.About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

5 comments

 1. Ik zou graag willen weten als haar dat aan het uitgroeien is (na gerelaxt te zijn) gepermanent kan worden..
  Ik heb geen kroes haar.. Ik heb gewoon heel kleine stoute krullen die doen wat ze willen..
  Dus heb ik jaren gerelaxt.. maar ik wil graag betere krullen door te permanenten..
  Graag uw advies hierover..
  Alvast bedankt..

  • Hi Rhoweena, let goed op. Een permanent is net zo chemisch als een relaxer. Breng absoluut geen permanent aan op het gedeelte dat gerelaxt is. Je haar zal namelijk voor een tweede keer beschadigd worden, wat kan leiden tot haarbreuk en soms zelfs irritaties! Mijn advies zou zijn om je haar helemaal relax vrij te maken (door te transitionen of de big chop te doen). Als je dan toch je haar chemisch wilt behandelen met een permanent, dit op onbehandeld haar te doen. Groetjes, Kimry

 2. Hi ..
  Mijn dochter en ik heb dat soort haar dat snel kreukelt als je het vlecht. Het lijkt als of we 2 soorten haar lengte hebben door elkaar. Welke producten kunnen we gebruiken

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*