Hoe Verzorg Je Als Moeder Krullen en Kroeshaar? 4 Belangrijke Tips

Post Type

De reden waarom ik deze website ooit gestart ben, is om vrouwen informatie te bieden over haarverzorging. Inmiddels krijg ik steeds meer positieve feedback van vrouwen die erg blij zijn met de informatie die te vinden is op mijn website. Thanks ladies, dat is één van de redenen wat mij motiveert om te blijven schrijven. Tegenwoordig krijg ik ook veel specifieke vragen binnen, die ik graag voor jullie beantwoord. Het eerst onderwerp is één die diep bij mijn hart ligt, namelijk over de verzorging van het krullend- en kroeshaar van kinderen.

[mwm-aal-display]

Verschillende haartypen

Wat krijg je als je een moeder hebt met sluik, golvend haar en een vader met dik kroeshaar? Een dochter met dik, sterk krullend haar. Hoewel dit in mijn geval inderdaad zo was, hoeft dit natuurlijk niet altijd zo te zijn. Zo is bijvoorbeeld mijn nichtje het product van eenzelfde combinatie, echter heeft zij gewoon kroeshaar en is ze dus geen combinatie van.

Dat donkere vrouwen verschillende krultypes kunnen hebben, realiseerde ik me dus al van jongs af aan. Mijn moeder en haar zussen hebben namelijk allemaal verschillende haartypes, variërend van steil, golvend tot krullend. Echter hebben ze allemaal haartype 1 of 2. Verder hebben al mijn nichtjes ook andere haartypes, varierend van sterk krullend tot kroeshaar.

Haartype 2

Dat het haar van mij en mijn nichtjes sterk afweek van mijn moeder en mijn tantes, realiseerde ik me ook al van jongs af aan. En hoewel mijn haar redelijk goed verzorgd werd door mijn moeder, sloeg ze toch af en toe de plank volledig mis. Maar goed, hoe kan ik het haar kwalijk nemen aangezien ze mijn haar verzorgde zoals ze haar eigen haar verzorgde?

Verschillende haarroutines

Als je steil of golvend haar hebt, heb je namelijk een heel andere haarroutine dan wanneer je type krullend of kroeshaar hebt. Doordat de krullen namelijk minder sterk (of helemaal niet!) aanwezig zijn, kunnen de natuurlijke oliën van je hoofdhuid gemakkelijk over de rest van het haar verspreiden. Daardoor wordt het haar van nature gevoed en gehydrateerd en uiteindelijk zelfs vettig! Daarom vinden vrouwen met golvend en steil haar het belangrijk om hun haar vaak en met een zuiverende shampoo te wassen en vervolgens het haar te verzorgen met een conditioner, die ze er weer uitspoelen. Als ze toch nog hun haar willen verzorgen na het haren wassen, maken ze gebruik van lichte producten.

verschillende haarroutines

In tegenstelling tot vrouwen met steil of golvend haar, hebben vrouwen met krullend- of kroeshaar juist extra voeding en hydratatie nodig. Dit komt omdat de natuurlijke oliën van de hoofdhuid vanwege de intense krullen niet over de rest van het haar verspreidt kan worden. Hierdoor wordt het haar droog en kwetsbaar, als het niet voldoende wordt gevoed en gehydrateerd met extra verzorgende producten.

4 Tips voor moeders

Hoe goed mijn moeder nu haar best deed om mijn haren te verzorgen, wist ze niet dat het extra verzorging nodig had. En als ze het wel wist, dan had ze geen idee hoe ze die extra verzorging in mijn haar kreeg. Als ik nu vergelijk hoe ik nu mijn natuurlijke krullen verzorg met hoe mijn moeder vroeger mijn haar verzorgde, zijn er een aantal dingen waarvan ik wenste dat zij dat toen had geweten.

1. Producten aanbrengen wanneer het haar nat is 
Nu ik weet dat ik (en vooral waarom ik) verzorgende producten in mijn haar moet aanbrengen wanneer ze nat zijn, heb ik heel lang niet gesnapt waarom ik dit vroeger verkeerd deed. Hoe heb ik ooit kunnen denken dat mijn haar voeding opneemt als ik producten aanbreng wanneer het haar droog is? Nu realiseer ik me dat ik dit waarschijnlijk heb geleerd van mijn moeder. Ze deed (en doet nog steeds!) dit namelijk bij haarzelf en ook bij mij toen ik een kleine meid was. Voor mij was producten aanbrengen op nat haar een van de grootse eye openers tijdens mijn transitie naar natuurlijk haar. Ik wens vooral dat mijn moeder dit wist toen ze nog mijn haar deed. Hoe mooi zouden mijn krullen er wel niet uit hebben gezien als ze een moisturizer zou gebruiken op nat haar en het vervolgens zou sealen met kokosolie of sheaboter?

2. Gebruiken van een sulfaatvrije shampoo 
Ik weet niet eens of ze sulfaatvrije shampoos hadden toen ik nog klein was. Wat ik wel zeker weet, is dat veel mensen toen nog niet wisten dat het slecht voor je haren was. Ik heb heel lang shampoos gebruikt die mijn moeder ook gebruikte zoals van Pantene en Andrélon. Europese merken, die zijn ontworpen om de hoofdhuid te strippen van de huideigen oliën. Nu ik weet dat mijn haar van nature erg droog is, realiseer ik me hoe funest dat moet zijn geweest. Vooral in combinatie met het haar proberen te voeden en hydrateren wanneer het droog is…

3. Ontklitten na het aanbrengen van conditioner met een detangling kam 
Ook dit had ik voor mijn transitie nooit gedaan. Toen ik oud genoeg was om zelf mijn haar te wassen, kreeg ik een shampoo en conditioner mee voor onder de douche. Ik waste mijn haar dan twee keer met de shampoo en een keer met de conditioner, die ik altijd 5 minuten in moest laten werken, voordat ik het eruit waste. Soms gebruikte ik een gewone kam om mijn haar te ontwarren, echter deed ik dit meer om te voelen hoe zacht mijn haar was geworden na het aanbrengen van de conditioner, dan dat ik echt wist waar het goed voor was. Na het drogen van mijn haar, ging ik tussen de voeten van mijn moeder zitten, zodat ze mijn haar kon vlechten. Mijn moeder hield van beschermende haarstijlen.

4.Beschermende haarstijl in plaats van losse krullen 

Mijn moeder maakte vaak gebruik van beschermende haarstijlen, dat heeft ze altijd goed gedaan. Echter sloeg ze soms wel een beetje hierin door. Zo heb ik elke schooldag van de basisschool rond gelopen met twee vlechten. Ik mocht mijn haar niet los dragen omdat dat niet netjes stond en voor klitten zorgde. Ik weet eigenlijk niet eens of mijn moeder dit ooit met zoveel woorden heeft gezegd, echter was dit wel wat ik hieruit meekreeg. Nu was het ook zo dat mijn haar heel erg droog was, waardoor het makkelijk ging klitten, dus ergens had ze wel gelijk. Echter wens ik toch dat ze me wel eens naar school had laten gaan met losse krullen, zodat ik kon leren hoe mooi mijn krullend haar was/is.

Nieuwe inzichten

Als ik terug kijk naar mijn jeugd, zijn dit de belangrijkste dingen die ik graag anders had gezien. Begrijp me niet verkeerd. Ik houd van mijn moeder en wil haar zeker niet in een kwaad daglicht zetten. Door dit te schrijven, wil ik laten zien dat we vaak de verkeerde dingen krijgen aangeleerd wanneer het aankomt op de verzorging van je haar. En deze dingen heeft mijn moeder vast ook weer verkeerd aangeleerd gekregen van haar moeder. Door deze inzichten met jullie te delen, hoop ik dat ik moeders kan helpen met de haarverzorging van hun kinderen. Als ik met dit verhaal ouders kan helpen niet dezelfde fouten te maken, dan is mijn missie geslaagd.

MommyNme2

Love you mom!

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

84 comments

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*