Movement


Lees, oordeel en reageer om samen een website voor donkere vrouwen door donkere vrouwen te ontwerpen.

 

Het is geen geheim dat donkere vrouwen geobsedeerd zijn met hun haar. In een wereld waar glad, stijl haar het schoonheidsideaal lijkt te zijn, is dat ook niet zo gek. Het is overduidelijk dat van alle haartypen het kroeshaar het verst van deze standaard af ligt. Maar dat weerhoudt de meeste donkere vrouwen er niet van om dit ideaal toch te bereiken. Van stijltangen, chemische stoffen tot nephaar, de meesten doen van alles om stijl, lang haar te krijgen. Vaak liggen schaamte en onzekerheid ten grondslag die, soms ook wel onbewust, al generaties lang worden doorgegeven.

 

Maar de tijden zijn aan het veranderen. Steeds meer vrouwen komen in opstand en maken korte metten met dit schoonheidsideaal. Zij laten zien dat naast dat stijle haar, een natuurlijke volle bos krullen en kroeshaar ook mooi is. Daarnaast lijkt er ook verandering te komen vanuit de samenleving zelf. Zo waren er modellen met hun natuurlijke kroeshaar te bezichtigen in de Vogue Italia. Deze magazine bevestigde wat er tijdens de New York Fashion Week in februari 2012 al kon worden opgemerkt, namelijk dat donkere modellen die hun haar natuurlijk dragen een ware trend in de fashion wereld aan het worden is. Terwijl deze donkere dames vroeger met hun lange golvende haar over de catwalk heen liepen, worden ze nu door fashion designers gevraagd om hun weave uit te doen en hun natuurlijk haar te tonen.

 

Naast de fashionwereld, is de toenemende waardering voor het natuurlijke haar van donkere vrouwen ook in andere delen van de samenleving te zien. Zo stappen meer sterren over naar hun natuurlijk haar. Toen de Oscar genomineerde actrice Viola Davis (o.a. The Help) op de rode loper was te bewonderen met haar kortgeknipte coupe, werd dit meteen voorpagina nieuws. Echter, tegen die tijd waren vele andere sterren haar al voorgegaan in het omarmen van hun natuurlijk haar.

 

Tenslotte herkende ook de black hair industrie de toename van vrouwen met natuurlijk haar. Dit leidde tot veel mogelijkheden en kansen binnen deze markt. Veel black hair bedrijven lanceerden lijnen die speciaal waren ontworpen voor de verzorging van het natuurlijk haar. Daarnaast ontstonden er ook talloze nieuwe bedrijven, die zich specialiseerden in deze specifieke tak van de black hair branche. Dankzij de media-aandacht voor het natuurlijk haar en het aanbod van een scala aan producten, ontstonden er veel blogsites waarop bloggers met elkaar en de rest van de samenleving adviezen deelden over de juiste producten en de perfecte verzorging van het natuurlijk haar.

 

Overal in de wereld nam de aandacht voor black hair en met name natuurlijke black hair toe. Overal ter wereld, behalve in Nederland. Wanneer je het aanbod van black hair producten en informatie over de verzorging van black hair hier in Nederland vergelijkt met het aanbod in de Verenigde Staten of zelfs in Groot Brittannië is dit erg teleurstellend. Daarom wordt het tijd voor een website waarop alle informatie over black hair te vinden is.

 

Echter, zo’n website is natuurlijk alleen maar mogelijk als zoveel mogelijk vrouwen hun kennis over producten en de verzorging van het haar met elkaar delen. Laten we daarom het gesprek over ons haar open gooien zodat we van elkaar kunnen leren en de wereld laten zien hoe wij hier in Nederland over ons haar denken. De eerste stappen zijn al gezet, lees mee en deel je mening over de onderwerpen. Doe mee met onze movement om een website voor donkere vrouwen door donkere vrouwen groot te maken! Houdt ons goed in de gaten, want dit is pas het begin!

5 comments

  1. Top, dat jij zo duidelijk beschrijft wat er speelt in de kroeshaar verzorging gemeenschap. Helaas zijn er in Nederland nog te weinig vrouwen die echt met haar verzorging bezig zijn. Kroes of relaxed. Jouw site is een mooie aanwinst.

  2. Ik ben 47 jaar en begin nu pas te leren hoe om te gaan met mijn eigen haar. Dat bevestigt bijna alles wat ik in dit stukje heb gelezen. Dus ik kan zo’n website alleen maar toejuichen.

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*