My hair transitioning: het gesprek

Post TypeNu dat ik mijn haren sinds mei niet meer heb gestraight en mijn natuurlijke haar meer zichtbaar wordt, merken andere mensen nu ook steeds meer dat mijn haar anders zit. “Heb je iets anders met je haar gedaan?”, vragen ze of ze roepen “Goh, wat heeft je haar veel volume de laatste tijd!”. Vaak zeg ik dan met trots dat er inderdaad iets anders is aan mijn haar en vertel ik ze over mijn hair transitioning, oftewel de overgang naar mijn natuurlijke kroeshaar, die ik een tijdje geleden ben gestart.

Echter, het is niet altijd een pretje om dit keer op keer maar weer aan iedereen te moeten vertellen. Daarom antwoord ik soms ook wat onverschillig en zeg ik dat ik mijn haar gewoon op een andere manier heb gestyled. Zo’n gesprek over mijn transitioning is namelijk niet een kort praatje. Het kost veel uitleg, doordat de meesten niets of weinig weten over Black Hair, laat staan over onze rituelen en gewoonten. Voor degene die het zich moeilijk voor kunnen stellen, beschrijf ik graag hoe zo’n gesprek gaat.

My Hair Transitioning 3  My Hair Transitioning 2  My Hair Transitioning 1

Ik begin dus meestal te vertellen dat ik momenteel bezig ben om mijn natuurlijk haar te laten groeien, omdat ik graag weer mijn eigen krullen terug wil. Vaak vind ik het dan leuk om voorover te buigen en degene met wie ik in gesprek ben mijn natuurlijke uitgroei te laten zien. Daarna toon ik ze ook met liefde de kleine krulletjes die in mijn nekpartij sinds kort weer te zien zijn. De logische vraag die hierop volgt is: “Hoe bedoel je je natuurlijke haar laten groeien, is je haar nu niet natuurlijk dan?” Ik antwoord ze dan dat het steile haar dat ze voor zich zien inderdaad niet natuurlijk is. Vaak slipt de volgende vraag dan tussendoor: “Oh je maakt het zeker steil met een stijltang”. Wanneer ik hierop antwoord dat ik ze niet tang, maar permanent steil maak met een chemisch middel, ben ik de meesten al kwijt. “Je haar chemisch steil maken? Hoe kan dat dan?” Ik probeer ze dan zo goed en zo begrijpbaar mogelijk het straightening proces uit te leggen. “Je kan je haar chemisch steil maken met een relaxer. Dat is een soort crème die je in je haar smeert, zoals je bij een conditioner of haarmasker zou doen. Daarna laat je het een tijdje zitten, zodat het kan inwerken. Vervolgens spoel je het zoals een conditioner uit je haar. Na deze behandeling, is je haar permanent steil.”Ondanks dat velen dit een wonderlijk verhaal vinden, kunnen ze het wel redelijk begrijpen dankzij de vergelijking met de conditioner. Echter, dat uitgroeien is dan nog een beetje onduidelijk. “Maar waarom moet je het dan laten uitgroeien om weer natuurlijk haar te krijgen dan?” Na een paar keer doorvragen, wordt de onduidelijkheid helder. De meeste mensen denken namelijk dat gerelaxt haar vanzelf weer gaat krullen, na een aantal wasbeurten. Ze vergelijken de relaxer dan met een haarkleuring, waarvan de chemische stoffen na een aantal keren wassen ook uit het haar worden gespoeld. Ik leg uit: “Als je je haar hebt gerelaxt, komen je krullen nooit meer terug. De chemische stoffen hebben namelijk de structuur van het haar permanent verandert, waardoor het nooit meer zijn natuurlijke vorm aan kan nemen. Daardoor zal de krul na een aantal wasbeurten niet meer terug komen.”

De vraag die daarop volgt is vaak: “Maar hoe ziet je haar dan uit na het haren wassen dan?”. Deze vraag wordt naar mijn mening gesteld omdat de meeste mensen niet kunnen bevatten dat het haar van donkere mensen niet gaat krullen. Velen verwachten ook dat alle donkere mensen een afro krijgen wanneer het haar nat is geworden. Dit is natuurlijk een misperceptie. Ten eerste hebben niet alle donkere mensen een afro, maar bestaat Black Hair uit verschillende krultypen. Daarnaast kan iemand met gerelaxt haar natuurlijk nooit meer zijn haar zodanig kunnen laten krullen, dat het in (de buurt van) een afro kan worden gestyled. Dit probeer ik ook uit te leggen door te zeggen: “Als ik mijn haar heb gewassen, wordt het golvend als ik het natuurlijk laat drogen. Als ik mijn haren dan borstel wanneer ze droog zijn, zijn ze al een stuk minder golvend. Gedurende de week wordt mijn haar steeds steiler, naarmate ik ze vaker heb geborsteld.”

Vaak komen we dan weer terug bij de hamvraag: “Maar hoe krijg je je natuurlijke krullen dan weer terug?” Vaak denkt men namelijk dat wanneer je zegt dat je je haar permanent steil hebt gemaakt, het ook steil uit je hoofd zal groeien. Deze vraag kan ik makkelijk beantwoorden door uit te leggen dat een relaxer alleen het zichtbare haar steil kan maken. Als je het haar dus steil zou willen houden, moet je het bijhouden, door om de twee maanden de uitgroei te relaxen. Wil je dan weer krullen, dan is de oplossing erg simpel: “Als ik weer krullen zou willen hebben, dan moet ik wachten totdat mijn haren weer zijn gegroeid. Doordat de uitgroei niet is behandeld, krult dit gedeelte natuurlijk wel. Ik kan dus mijn krullen weer terug krijgen door te stoppen met de relax behandelingen, zodat mijn onbehandelde haar kan groeien en lang kan worden.”

Vaak worden hierna nog vragen gesteld zoals “Duurt dat uitgroeien niet ontzettend lang?” – “Ja” en “Als je nu graag krullen wilt, waarom ben je dan ooit met het relaxen begonnen?” – “Omdat ik ben opgegroeid met het ideale schoonheidsbeeld van lang, steil haar”. Aangezien deze vragen wat gevoeliger liggen en nog meer uitleg vergen, ga ik hier niet altijd op in.

Zoals je kunt lezen, zorgt mijn natural hair journey voor genoeg stof om leuke gesprekken te starten. Daardoor is deze periode niet alleen voor mij heel erg leerzaam, maar ook voor de mensen om mij heen erg educatief, aangezien het hen de gelegenheid biedt om met mij een gesprek te starten over mijn haar en zo meer te leren over Black Hair.


Vond je dit artikel gunstig? Verleen mij dan een gunst door dit artikel te liken of te delen met je vrienden.About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

4 comments

  1. ik vind je blog heel erg leuk alleen ik heb een tip. Ik zou graag wat meer foto’s willen zien. je legt alles heel goed uit in de teksten die je schrijft, maar foto’s verduidelijken alles wat meer 🙂

  2. aaah! door dit krijg ik een beter beeld van relax, ik heb een vraagje , ik heb mijn haar namelijk gerelaxed ongeveer 1 jaar geleden, maar boven in en aan de onderkant heb ik mijn krullen weer in het midden is het stijl, heel lelijk. Mensen vragen aan mij of ik mijn haar heb gestijld, en elke keer leg ik het verhaal over mijn relax uit. Hoelag duurt het voordat ik mijn eigen krullen weer terug keij? heel leuk je blog trouwens

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*