Angst Voor Nat Haar + Handige Tips

Post TypeLaten we eerlijk zijn. Veel donkere vrouwen houden niet van water, omdat ze dan nat haar kunnen krijgen. De meesten van ons hebben een angst voor alles wat vochtig is. Het is ook de reden waarom we veel dingen laten, zoals het bezoeken van een zwembad, een sauna of een stoombad. De angst voor water kan zelfs effect hebben op ons dagelijks leven. Zo gaan sommige van ons liever niet te vaak sporten en vermijden we graag inspanningen waarbij we kunnen gaan zweten. Ook de dagelijkse douche rituelen worden door deze angst beïnvloed. Wanneer we ons haar niet hoeven te wassen tijdens het douchen, dragen we vaak een douchekap om zo het water te ontwijken. Tenslotte hebben we geen goede relatie met natte weersomstandigheden. Als je goed voorbereid wilt zijn, dan verlaat je nooit je huis zonder een paraplu. Deze kan je namelijk ten alle tijden beschermen tegen plotselinge neerslag.

kryptoniet

Nat haar is vervelend

De angst van donkere vrouwen voor water is best begrijpelijk, aangezien de meeste donkere vrouwen veel tijd en geld aan hun haar besteden. Wanneer het haar nat is geworden, is de kapsel of haarstijl vaak verpest en kost het veel tijd en moeite om het haar opnieuw in model te brengen. En daar zit je als donkere vrouw niet altijd op te wachten. Daarom maak je vaak een overweging in je hoofd, waarin je de kosten en baten tegen elkaar afweegt. Wordt dat dagje aan het strand zó leuk dat het de tijd en moeite waard is die ik daarna zal hebben aan mijn haar? En ondanks dat lang niet alle donkere vrouwen zo’n erge angst hebben voor water zoals hierboven beschreven, zal elke donkere vrouw deze overweging wel herkennen.

Naast het effect dat de angst voor water kan hebben op het dagelijks leven, kan het ook een impact hebben op andere aspecten. In de film Good Hair van Chris Rock, vertelt actrice Nia Long dat het zelfs haar liefdesleven beïnvloed. Voor haar moet een relatie met een man wel heel erg speciaal zijn voordat ze zichzelf met nat haar durft te tonen. “Het nemen van een douche kan dan meer intiem zijn dan seks”, vertelt ze. Toen ik dit hoorde tijdens de film, moest ik meteen denken aan een donkere comédienne die ooit vertelde hoe het douchen met een donkere vrouw op een scène uit de film The Matrix kan lijken. Zoals Keanu Reeves in die film de kogels ontwijkt met behulp van ‘special effects’, zo probeert een donkere vrouw de waterstraal te ontwijken, wanneer ze met een man onder de douche staat, door haar angst voor water.“Water heeft hetzelfde effect op een donkere vrouw, als ‘kryptoniet’ op superman”, vertelde de comédienne. In de Superman stripverhalen is kryptoniet het enige element waar Superman een zwakte voor heeft en hem kan uitschakelen. Het is dus het enige element waar hij niet tegen kan en dus probeert te vermijden. Op diezelfde manier vermijden donkere vrouwen water. En wanneer we er toch mee in aanraking komen, door bijvoorbeeld een hevige stortbui, verpest het onze kapsel en ‘schakelt’ het onze trots en zelfverzekerdheid uit; we voelen ons dan minder mooi. Voor veel donkere vrouwen is het haar namelijk ‘als een kroon op je hoofd’. Als je haar namelijk mooi is, dan zie je er al meteen goed uit en heb je bijvoorbeeld geen make-up nodig. Het werkt ook andersom. Je kan nog zoveel make-up opdoen, als je haar niet goed zit, ben je minder mooi.

Tips voor verzorging met nat haar

Voor mij werkte water ook als kryptoniet. Vroeger vond ik het echt een nachtmerrie om mijn haren onder de douche nat te maken. Een plotselinge regenbui kon mijn dag verpesten en ik kon erg tegen een sporttraining opzien, als ik mijn haar de dag ervoor had gestyled. Echter, langzamerhand heb ik geleerd om me hier minder van aan te trekken en mijn leven niet zo door water te laten bepalen.

Nu vind ik het helemaal niet erg om zonder douchekap onder de douche te stappen. In de ochtend draai ik mijn haar in een hoge knot voor het douchen. Hierdoor wordt alleen de aanzet rondom mijn haarlijn vochtig. Dat is maar goed ook, want als ik dan na het douchen wat moisturizer aanbreng, wordt het ook echt door mijn haarvezels opgenomen. Op die manier krijgt mijn haar de dagelijkse verzorging die het nodig heeft.

De hoge, gedraaide knot is mijn beschermende haarstijl tegen water en het middel om het kryptoniet onschadelijk te maken.  Ik bescherm mijn haren op deze manier tegen de (miezer)regen, in de sauna of stoombad, tijdens het zwemmen en zelfs wanneer ik sport. De reden dat deze haarstijl zo goed tegen vocht werkt, is omdat de haartextuur door de knot beschermd blijft. Daardoor krijgt het haar geen kans om een andere structuur aan te nemen en wordt de kans op pluizen verminderd. Dankzij de knot heeft mijn haar vrede gesloten met vocht.

Ik weet niet of deze methodes voor iedereen zo goed werken, maar ik ben wel erg benieuwd of jullie ook manieren hebben gevonden om je haar tegen water te beschermen?


Vond je dit artikel gunstig? Verleen mij dan een gunst door dit artikel te liken of te delen met je vrienden.About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

6 comments

  • Hoi Grayche,

   Dankjewel! Heb jij al een manier gevonden om jouw haar tegen water te beschermen?

   Groetjes,
   Kimry

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*