Natural Hair Community: Samen Of Tegen Elkaar?

Post Type

Toen ik aan mijn natural hair journey begon, ging een nieuwe wereld voor mij open. De wereld van natuurlijk krullen en kroeshaar. En hoe ik als newbie dacht een plek te hebben gevonden waar mensen elkaar met liefde en respect zouden omarmen, is dat helaas niet altijd het geval. Vandaag uit ik mijn gedachtes over de zinloze discussies die we met elkaar lijken te hebben binnen deze natural hair community.

[mwm-aal-display]

Een nieuwe wereld

Toen ik voor mezelf de beslissing maakte om te stoppen met relaxers, sloeg zowel de vreugde als de angst toe. Ik had namelijk geen idee waar ik moest beginnen! Net zoals velen van ons, vond ik mijn toevlucht op google. Met een simpele zoekopdracht, kwam ik op talloze websites, blogs en filmpjes terecht. Daar vond ik tips en tricks over de verzorging tijdens de overstap naar natuurlijke krullen en kroeshaar. Hoewel de meeste van deze informatie uit de Verenigde Staten in het Engels voor kwam, was er toen al wat te vinden in het Nederlands.

Met de ontdekking van de Nederlandse blogsters/vlogsters en webshops met producten voor de verzorging van natuurlijke krullen en kroeshaar, ging een hele nieuwe wereld voor mij open. Net zoals in de V.S. was er in Nederland een natural hair community voor naturalistas. Het feit dat er meer mensen zoals ik waren die zich wilden inzetten voor natuurlijke krullen en kroeshaar in Nederland gaf mij een geweldig gevoel! Helaas duurde dat gevoel niet heel lang en werd ik vrij snel uit mijn naïviteit gehaald door de werkelijkheid.

Struggles in paradise

Je zou denken dat in een community waar je zoveel dingen met elkaar gemeen hebt je een eenheid probeert te vormen. Vandaag de dag leven we nog steeds in een wereld waar alleen plek lijkt te zijn voor één schoonheidsideaal. Dit heersende schoonheidsideaal van steil, lang haar is zo sterk aanwezig dat veel donkere vrouwen nog steeds het gevoel hebben dat ze hieraan moeten voldoen. Met een natural hair community bestaande uit diverse vrouwen met prachtig verschillend haar, zouden we onze sisters kunnen laten zien dat zich niet hoeven te onderwerpen aan dit schoonheidsideaal om zich geaccepteerd te voelen in de maatschappij.

Een nieuw schoonheidsideaal waarin ook de natuurlijke schoonheid van de donkere vrouw wordt omarmd, dat zou onze gezamenlijke doel moeten zijn. Dit kunnen we bereiken door de handen ineen te slaan en natuurlijk haar onder de aandacht te brengen op het gebied van zowel educatie als inspiratie. Toch zijn we vaker met elkaar in strijd dan dat we daadwerkelijk proberen samen te werken. Hoewel we zouden moeten nadenken hoe we dit doel zouden kunnen bereiken, lijken we ons vaker bezig te houden met de definitie van natuurlijk haar. In plaats van elkaar te steunen, gaan we naar elkaar wijzen en elkaar beoordelen op basis van de keuzes die we maken.

Mijn verhaal is niet haar verhaal

Ook ik werd beoordeeld op basis van mijn keuzes. En dan wel door keuzes op mijn blog. Doordat ik voornamelijk over mijn eigen ervaringen schrijf tijdens mijn eigen natural hair journey, werd ik benaderd voor een samenwerking waarbij de focus op natuurlijk haar lag. Leuk, dacht ik! Totdat ik te horen kreeg waarom ik werd benaderd. Doordat ik op mijn blog voornamelijk schrijf over natuurlijke krullen en  kroeshaar, was de gedachte dat ik anti gerelaxt haar en weaves zou zijn. Say whut? Dus als je over iets niet schrijft, betekent het dat je er tegen bent? Let’s set the record straight!

Ik ben niet tegen gerelaxt haar en ook niet tegen weaves. Wel vind ik de reden waarom je een bepaald besluit neemt erg belangrijk. Maar dat is belangrijk bij alles in het leven lijkt me? Weten waarom je iets doet. Het klopt dat ikzelf mijn haar heb laten relaxen uit onwetendheid. Ik wist niet hoe ik voor mijn eigen haar moest zorgen, mijn moeder ook niet. Daarom leek relaxen op dat moment een logische keuze. Als ik toen wist wat ik nu weet, dan had ik waarschijnlijk mijn haar niet gerelaxt. Maar dat betekent niet dat dit voor alle vrouwen geldt!

Tijdens mijn natural hair journey ben ik veel nieuwe mensen tegen gekomen. Prachtige, intelligente, inspirerende en vooral sterke vrouwen die mij het een en ander hebben geleerd en mij nieuwe inzichten hebben gegeven. Ik heb vrouwen leren kennen die hun haar nooit hebben gerelaxt. Ik heb vrouwen leren kennen die op latere leeftijd de bewuste keuze hebben gemaakt om hun haar te relaxen. Ik heb vrouwen leren kennen met natuurlijk haar die graag weaves dragen voor de afwisseling.

Mijn visie

Binnen de natural hair community heersen er verschillende visies over natural hair. Met sommige visies ben ik het eens, met anderen niet. En dat is ok, zolang we elkaars mening kunnen respecteren. Hell, als we allemaal hetzelfde zouden denken, dan zouden we elkaar niet kunnen challengen. Dan zal het snel gedaan zijn met onze community denk ik…

Wat ik veel belangrijker vind is kennis. Education is key and knowledge is power.

Zo vind ik dat je als donkere vrouw hoort te weten hoe je je natuurlijk haar moet verzorgen. Niet alleen voor jezelf, maar vooral voor de generaties die na je zullen komen. Verder vind ik dat als je overweegt om je haar te relaxen, je kennis hebt van het proces en wat de risico’s kunnen zijn. Maar dat geldt ook voor andere chemische behandelingen, zoals het haarkleuren. Tenslotte ben ik van mening dat je als donkere vrouw hoort te weten over je roots, over de geschiedenis voor, tijdens en na de slavernij en jezelf realiseert welke erfenissen van de slavernij zijn achtergebleven.

Zodra je kennis hebt, is de keuze aan jou! Als je nog steeds je haar wilt relaxen dan moet je dat doen. Als je natuurlijk haar hebt, maar graag een weave draagt, doe je ding! Niemand heeft daar iets tegenin te brengen.

Laten we samenwerken!

In plaats van dat we onze energie steken in het discussiëren van dergelijke onderwerpen, zou ik liever willen zijn dat we net zoveel tijd en moeite zouden steken in het omverwerpen van het huidige schoonheidsideaal en het neerzetten van een nieuwe. Laten we samen strijd voor een nieuw ideaal waarin elke vrouw zich kan vinden, ongeacht haar uiterlijk of afkomst!

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

3 comments

  1. Heel mooi gezegd hoor Kimry! Het valt me op dat mensen soms reageren op dingen die je NIET hebt gezegd. Ik hoop echt dat er meer eenheid komt. Het is er wel, maar het kan zeker beter.

  2. Ik heb gemerkt dat er veel gestoorde mensen rondlopen die energie proberen te krijgen uit anderen door hen neer te sabelen. Als ze mensen in hun omgeving niet meer kunnen leegzuigen zoeken ze de eerste, beste unsuspecting persoon om ellendig te maken. Walgelijk.

    Laat je niet neerhalen, God snijdt de poten onder de stoelen van dat soort mensen. Doe gewoon je ding.

    xx

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*