Afro Chic Presents Natural Hair Reality Check – Verslag Rotterdam

Post Type

Daar stonden we dan. Om twee uur ’s middags midden op de middenwegplein in Rotterdam. Hoewel het buiten erg koud was, werd ik van binnen toch wel warm door de inspirerende en vooral leuke gesprekken met voorbijgangers. Klik en lees meer over mijn ervaringen tijdens de Natural Hair Reality Check van afgelopen zondag, georganiseerd door Afro Chic.

[mwm-aal-display]

Over de Natural Hair Reality Check

Wat betekent het om natuurlijk te zijn anno 2014? Hoe voelt het om natuurlijk haar te hebben in deze tijd? Naarmate het aantal naturalista’s geleidelijk aan groeit, nemen de vragen over dit onderwerp toe. Ben je ook natuurlijk als je een weave draagt? Is natuurlijk haar een trend of een lifestyle?

Hoewel volgens velen de Natural Hair Movement volop in beweging is, spreken anderen liever over een lifestyle in plaats van een trend. Op veel van dit soort vragenstukken bestaat er geen goed of fout antwoord. Meningen zullen verschillen, echter zijn we het hopelijk met z’n allen over één ding eens. Zodra je voor je natuurlijke krullen en kroeshaar kiest, onderga je een ‘natural hair journey’.

Natural Hair Reality Check Rotterdam

Als voorbode op wat er komen gaat, organiseerde Afro Chic afgelopen weekend de Natural Hair Reality Check. Op zaterdag werkte Afro Chic samen met Miss Black Hair om het event in Amsterdam groot te maken. De volgende dag was Rotterdam aan de beurt, waar the Natural Hair Club het team kwam versterken in het hart van hun home town.

Tijdens dit micro event werden donkere vrouwen uitgenodigd om te praten over natuurlijk haar met voorbijgangers. De doelstelling was om hun kennis, mening en eigen ervaringen te delen met mensen op straat, die nog niet zoveel van dit onderwerp afweten.

Mijn Natural Hair Reality Check: Embrace Messy Hair

Naast het delen van informatie, wilden we ook een statement maken door uit te dragen waar we voor staan. Elke deelneemster droeg een bordje met een uitspraak, waar ze zelf achter stond en die ze kon onderbouwen  aan voorbijgangers. Deze uitspraken boden de aanleiding om het gesprek aan te gaan over natural hair met mensen op straat.

Hoewel er uit verschillende statements gekozen kon worden zoals “I did not wake up like this, but I’m flawless” en “Wearing extensions doesn’t make me less natural” koos ik voor “Embrace Messy Hair” omdat het eigenlijk wel bij mij past.

Natural Hair Reality Check Statements
Bron: instagram v_shireen

Al van kleins af aan, ben ik erop gebrand geweest dat mijn haar goed zat. Als het niet zo zat zoals ik me dat had voorgesteld, dan was mijn hele dag verpest. Toen ik mijn haar begon te relaxen, nam deze obsessie voor perfectie alleen maar toe. Mijn haar moest aan alle kanten goed zitten, maar vooral overal gelijk. Zelfs toen ik besloot om te stoppen met relaxen en ging transitionen, kon ik mijn verlangen naar structuur maar moeilijk los laten.

Totdat ik me realiseerde dat mijn haar gewoon doet wat het zelf wil. Hoe erg ik het ook in een bepaalde vorm van structuur wil kneden, mijn haar zal altijd terug willen naar haar oorspronkelijk staat. Uiteindelijk heb ik geleerd om van mijn ongeordende haar te houden. Tegenwoordig accepteer ik mijn haar zoals het is: een rommelige bos krullen zonder enige structuur.

Reacties van voorbijgangers tijdens de Natural Hair Reality Check

De reacties van voorbijgangers op mijn uitspraak waren erg motiverend. Eigenlijk had iedereen dezelfde mening. Dat je trots moet zijn op wat je van nature hebt gekregen en dat het gezien mag worden, omdat het er mooi uit ziet. “Iedereen moet doen wat die zelf wilt”, zei een voorbijganger. “Natuurlijk haar is erg mooi omdat het je zo uniek maakt,” vertelde een andere voorbijgangster. Uiteindelijk kregen we alleen maar positieve reacties op ons natuurlijk haar.

Natural Hair Reality Check Group

Ook over de actie zelf waren mensen erg enthousiast. Ze vonden het erg leuk dat we op deze manier natuurlijk haar onder de aandacht brachten. Daarnaast konden ze het waarderen dat we het gesprek over ons haar aan durfden te gaan en vonden ze het leuk dat we hun vragen over natuurlijk haar wilden beantwoorden. Kortom, het was een geslaagde dag!

Next stop na de Natural Hair Reality Check

So what’s next? De Natural Hair Reality Check was een micro event ter voorbereiding op het main event van Afro Chic. Op zaterdag 31 mei zal het Afro Chic Let’s Talk event plaats vinden, waarbij naturalista’s de gelegenheid krijgen om samen te komen en meer te leren over het onderhouden, verzorgen en presenteren van hun natuurlijk haar. Naast educatie, zal ook iets leuks georganiseerd worden in samenwerking met Miss Black Hair.

Natural Hair Reality Check for Lets Talk

Benieuwd naar dit event? In het volgende artikel lees je meer over Afro Chic en het Afro Chic Let’s Talk event.

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*