Quinoa Niet Alleen Goed Als Superfood Maar Ook Als Haarverzorging

Post Type

De laatste tijd wordt Quinoa steeds populairder. Naast dat dit wondergraan als superfood wordt gezien en het eten ervan bijdraagt aan een gezondere levensstijl, wordt Quinoa ook steeds vaker gebruikt in haarproducten. Lees hier meer over Quinoa en zijn speciale eigenschappen.
[mwm-aal-display]
Quinoa spreek je uit als KEEN-WAH en betekent in de taal van de Inca’s “moedergraan”. Ondanks dat het in de Westerse Wereld pas sinds een aantal jaren populair is, was Quinoa eeuwen geleden al onderdeel van het dieet van de Inca’s. Vandaag de dag wordt het nog steeds veel gegeten door de afstammelingen van deze indianenstam. Quinoa wordt al 5000 jaar regelmatig gegeten door de bevolking in de bergen en valleien van Peru, Bolivia, Ecuador en Chili. De inheemse bevolking die deze graan eten, geloven in de vele voordelen van deze supergraan.

Over Quinoa

Quinoa is een eenjarige plant uit de amarantenfamilie dat nauw verwant is aan verschillende soorten bieten en spinazie. De plant kan verschillende hoogtes aannemen, variërend van 50 cm tot 2 meter en komt voor in verschillende kleuren, namelijk wit, roze, paars, donkerrood, geel en zwart. De plant heeft grote bladeren die lijken op een poot van een gans. De zaden groeien als een pluim in grote clusters bij elkaar, ter grootte van een gierstkorrel en in de vorm van een aspirine. Net zoals de plant, kunnen de zaden verschillende kleuren hebben, namelijk zwart, rood, roze, geel en wit.

Quinoa landschap

De plant is erg volhardend en goed bestand tegen de droogte, waardoor de plant kan groeien op hoge hoogtes waar er weinig regen valt.  Quinoa groeit voornamelijk in Zuid Amerikaanse Andes gebergte waar het erg droog is en de grond nauwelijks vruchtbaar. Daarnaast zijn de planten redelijk bestand tegen de kou, echter moet het niet kouder worden dan 28 graden fahrenheit.

De voedingsstoffen in Quinoa

Sinds een aantal jaar is Quinoa ook populair geworden in de Westerse Wereld en wordt het door vele gezondheidsfreaks geprezen als superfood. Ondanks dat Quinoa wordt bereid als een graansoort zoals rijst en couscous, is het eigenlijk geen graan maar een zaad. Echter, doordat Quinoa ook graag als ontbijt wordt gegeten, noemt men het ook wel eens een pseudocereal. Naast Quinoa te bereiden in de ochtend als vervanger voor cornflakes of in de avond ter vervanging van pasta, aardappelen of rijst, kan Quinoa ook gebruikt worden voor het maken van soep en zelfs alcohol. Tenslotte wordt quinoa bloem toegevoegd aan verschillende soorten bewerkt voedsel.

QuinoaCereal

In vergelijking met andere graanproducten, bevat Quinoa veel meer eiwitten, die van een hogere kwaliteit zijn. In vergelijking met andere oergranen zoals Boekweit en Amaranth, heeft Quinoa een hogere concentratie van het aminozuur lysine dan andere tarwesoorten. Hierdoor Quinoa bevat een completere set aan essentiële aminozuren, waardoor deze als voedsel erg goed past binnen een gebalanceerd dieet van zowel mens als dier. Verder heeft Quinoa een lager natrium gehalte en een hogere gehalte aan calcium, ijzer, zink, magnesium, kalium en fosfor in vergelijking met maïs en tarwe. Het is bewezen dat aminozuren en mineralen bijdragen aan de verzorging van de huid en haar.

Quinoa goed voor je haar

Dankzij de plantaardige eiwitten, zorgt Quinoa voor een milde reiniging en verzorging van het haar. Zijn aminozuren helpen het beschadigd haar te herstellen, terwijl de eiwitten een laagje om het haar heen vormen om het te versterken en te beschermen. Naast aminozuren zit Quinoa ook boordevol vitamines en mineralen, die de haargroei stimuleren en haarbreuk voorkomen.

Nexxus Phyto Organics ChromaLife Colour Retention System

Tegenwoordig komen er steeds meer verzorgingsproducten met het ingrediënt Quinoa op de markt. Zo hebben de merken Nexxus en Aveda al een lijn met Quinoa. Vaak wordt er in haarproducten gebruik gemaakt van gehydroliseerde Quinoa eiwitten, die een beschermende laag om het haar heen vormt waardoor het haar weer glans krijgt. Zijn vochtinbrengende eigenschappen zorgen ervoor dat het haar gehydrateerd blijft, waardoor het haar verzorgd wordt en een mooie kruldefinitie krijgt. Het resultaat is mooie, volle bos haar.

Bron: NaturallyCurly.com

Hebben jullie al wel eens Quinoa geprobeerd als voedsel of als haarverzorging?

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

3 comments

  1. Ik heb het wel eens gekocht, maar het maakt geen standaard onderdeel uit van mijn dieet. Ben nog te indoctrinated door de aardappel & graan industrie.
    Ben overigens erg nieuwsgierig naar de eigenschappen van de haarproducten. Ga je er binnenkort een review over schrijven?

  2. Hi Kimry,
    Leuk artikel. Weet je waar ik gehydroliseerde quinoa eiwitten kan kopen in NL om zelf een haarproduct mee te maken?
    Groetjes,
    Vanessa

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*