Relaxen: Het Chemisch Proces Wat Elke Vrouw Moet Weten

Post Type

Elke vrouw die haar haar relaxt, zou moeten weten wat er tijdens het straighten precies met het haar gebeurt. Voordat de chemie van het straighten kan worden uitgelegd, is het belangrijk om wat te weten over de chemie van het haar.

[mwm-aal-display]

Bouwmodel van het haar


Elk haarvezel bestaat uit het eiwit keratine. De structuur van het haar wordt vooral bepaald door de chemische verbindingen tussen deze keratine eiwitten. Er zijn twee types chemische verbindingen, namelijk de zwakke waterstofbruggen en de sterke zwavelbruggen.

Om de structuur van het haar te kunnen veranderen, moeten deze verbindingen eerst worden verbroken, zodat het haar een nieuwe vorm kan aannemen. Dit gebeurt ook bijvoorbeeld wanneer het haar wordt geföhnd met een borstel of gestyled met een stijltang. In dat geval, worden de waterstofbruggen verbroken en opnieuw gerangschikt in het haar. Echter, zoals we allemaal maar al te goed weten, zijn deze methoden om het haar te stylen slechts tijdelijk. Ieder van ons heeft vast wel eens meegemaakt dat het mooi gestylde haar werd verpest op een regenachtige dag. Dit komt omdat het water ervoor zorgt dat de waterstofbruggen opnieuw worden gerangschikt zoals voor het stylen. Je krijgt dus opnieuw krullen.

Permanent ontkroezen

Om het haar permanent steil te krijgen, moeten de sterkere verbindingen in het haar, namelijk de zwavelbruggen, worden verbroken. Dit is mogelijk met haar relaxers. Net zoals bij het tijdelijke stylenvan het haar, worden de verbindingen opnieuw gerangschikt. Dit gebeurt doordat de actieve stoffen in de relaxer een chemische reactie met de zwavelbruggen aangaan, waarbij deze zwavelbruggen worden verbroken. Afhankelijk van de type relaxer, worden er vervolgens nieuwe zwavelbruggen gevormd of ontstaan er geheel nieuwe verbindingen in het haar. De meeste typen relaxers gebruiken de actieve stof natrium hydroxide oftewel natronloog voor het ontkroezen van de krullen. Daarnaast zijn er ook producten op de markt met zogenaamde mildere en natuurlijke ingrediënten. Echter, laat je niet voor de gek houden! Meestal bevatten deze producten andere vormen van een hydroxide zoals calcium hydroxide of guanidine hydroxide (soms zie je ook guanidine carbonaat op de verpakking staan). En zoals de overeenkomsten in de namen al weggeven, werken deze ingrediënten op dezelfde manier. Daarom zit er nauwelijks verschil in relaxers met en zonder natronloog!

Natronloog voor relaxen


Het is erg belangrijk om te beseffen dat natronloog erg schadelijk kan zijn. Zo is het de actieve ingrediënt in verschillende schoonmaakmiddelen zoals gootontstopper! Daarnaast wordt het tevens in laboratoria gebruikt. Het advies is dan om een veiligheidsbril en handschoenen te dragen, omdat het andere stoffen waarmee het in contact komt, vernietigt of onherstelbaar beschadigt. Wanneer natronloog in contact komt de huid, veroorzaakt het brandwonden. Dat is ook wat er gebeurd als je een relaxer op je hoofdhuid voelt branden, als het een tijdje in je haar zit.

Door zijn agressieve werking, is het dus belangrijk om de adviezen die achterop een verpakking van een relaxer staan, goed te lezen en op te volgen! Maar vaak is het altijd beter om je haar te laten behandelen door een kapper, die kennis van het proces en ervaringen met het product heeft.

Mijn visie op relaxen


In mijn optiek is het heel erg belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de producten die ze gebruiken. Het is belangrijk om te weten hoe een product werkt en wat de gevaren ervan kunnen zijn. Echter, ik geloof ook dat deze gevaren afhangen van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid en de inwerktijd. Daarom wil ik duidelijk maken dat ik niet beweer dat straighten slecht voor je is. Ik wil alleen maar benadrukken dat er risico’s aan zijn verbonden, die worden verhoogd wanneer het product op een foute manier wordt gebruikt. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze risico’s ook verkleind kunnen worden, wanneer het product op de juiste manier wordt toegepast. Daarom is het belangrijk om je haar te laten relaxen door een professional, iemand met expertise op het gebied van het relaxen.

Verder vind ik dat je jezelf ook moet afvragen waarom je je haar wilt relaxen. Is dat omdat je even wat anders wilt, of omdat je je eigen haar niet mooi vindt? Als dat laatste het geval is, dan zou ik toch eerst leren om van jezelf te houden, aangezien geen enkele relaxer krachtig genoeg is om dit gevoel bij je weg te nemen.

 

Filmpjes

Hieronder staan een aantal flimpjes waarvan ik vind dat ze de moeite waard zijn om te bekijken. Het laat de potentiële gevaren van het straighten zien en hoe gerelaxed haar gevestigd is in de Amerikaanse black hair branche.

Chris Rock in Good Hair

Nadat de dochter van komiek Chris Rock aan haar vader vroeg waarom ze geen mooi haar had zoals de rest van haar blanke klasgenoten, besloot Chris Rock een documentaire te maken over Black Hair en de winstgevende industrie achter deze branche. Bekijk de clip van de film waarin de ster zich verdiept in de wonderlijke wereld van het relaxen.
[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=vCEX34-1o6M”]

Dr. Oz The Dangers of Hair Straighteners

Elke vrouw die haar haar relaxt, zou moeten weten wat er tijdens het straighten precies met het haar gebeurt. Bekijk daarom deze filmpjes en leer over de gevaren die schuilen achter de technieken voor het stijlen van het haar.


Dr. Oz The Dangers of Hair Straighteners Part 1
Dr. Oz The Dangers of Hair Straighteners Part 2

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

6 comments

 1. Hoi Shanti,

  Je stelt een erg interessante vraag. Wanneer je je haren relaxt, verbreek je met behulp van chemie permanent de verbindingen in je haar, die ervoor zorgen dat je haar krult. Wanneer je je haar stylt met een stijltang, verbreek je met behulp van hitte tijdelijk deze verbindingen. Wanneer je je haren dus stylt als je je haar hebt gerelaxed, maak je ze dus eigenlijk dubbel zo steil. Dit zul je ook zelf merken. Je haar zal er steiler uitzien, gladder aanvoelen en soepeler zijn.

  Het is mogelijk om je gerelaxte haar te steil te maken, mits je de temperatuur van je stijltang niet te hoog zet en een hittebeschermende lotion of crème gebruikt. Dit is belangrijk omdat gerelaxt haar zwakker en gevoeliger is dan niet-gerelaxt haar.

  Hopelijk heb ik zo je vraag voldoende beantwoord?

  Groetjes,
  Kimry

  • Ik zou altijd voor een systeem met producten die je hoofdhuid en chemisch behandeld haar beschermen. Ik weet dat Mizani een dergelijk systeem heeft. wellicht ook andere merken, maar dan zou ik daarop letten.

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*