Waarom Shea Butter Zo Verzorgend Werkt Voor Kroeshaar

Post Type



I loooove shea butter (shea boter)! En dus ook alle producten waar shea butter in zit. Echter bedacht ik me laatst dat ik eigenlijk hier helemaal niet zo veel van weet, terwijl het toch een boter is die erg verzorgend werkt voor mensen met krullen en kroeshaar. Daarom ben ik op onderzoek uit gegaan en heb ik de volgende dingen ontdekt.

Shea butterShea butter is een hele populaire boter, die oorspronkelijk uit Afrika komt. Het is rijk aan vitamine A, E en F en bevat een hoge concentratie vetzuren. Shea boter is zowel goed voor de huid als het haar en dan voornamelijk voor black hair. Zo heeft het herstellende, beschermende, voedende, hydraterende en verzachtende eigenschappen voor de huid. Daarnaast voedt deze boter het haar en beschermt het tegen uitdrogen, met als resultaat gevoed, zacht en glanzend haar wat ideaal is voor mensen met krullend- en kroeshaar.

Wat is shea butter?

Shea butter is een 100% natuurlijke vet, afkomstig van de noten aan de Sheaboom, die in de Afrikaanse Savanne groeit. Traditioneel gezien wordt shea butter in Afrika voor vele doeleinden gebruikt. Zo wordt het als voedingsvet voor etenswaren en zelfs als kaarsvet gebruikt. Vanwege haar uitstekende verzachtende en hydraterende eigenschappen, gebruikt men de boter ook voor de verzorging van de normale, droge tot gevoelige huid en droog, beschadigd haar en dan voornamelijk voor krullen en kroeshaar.

Waar zit shea butter in?

Vanwege zijn goede eigenschappen, wordt shea butter vaak gebruikt door cosmetica bedrijven. Makers van cosmetica producten mixen dit natuurlijk ingrediënt dan vaak met andere plantaardige stoffen in body butters, lippenbalsems en moisturizers. Shea butter is ideaal in cosmetische formules die worden aangebracht op de huid en het haar, omdat het smelt bij het eerste contact en meteen intrekt, zonder dat het vettig aanvoelt.

Ondanks dat dit ingrediënt in veel beautyproducten wordt gebruikt, schijnt het het beste te werken in z’n pure vorm. Shea butter is verkrijgbaar in verschillende zuiverheden. Voor de beste resultaten wordt ongeraffineerde shea butter, gradatie A, bij voorkeur gebruikt. Omdat shea butter afkomstig is van een noot, kan er een allergische reactie optreden. Mensen met een notenallergie moeten hier rekening mee houden. Ze worden geadviseerd om eerst een dokter of een allergoloog te raadplegen, voor het gebruik van een product met shea butter.

Waarvoor wordt shea butter gebruikt?

Naast de dagelijkste verzorging, wordt het tevens gebruikt om fijne lijntjes, littekens en striae te reduceren. Daarnaast helpt het huidirritaties zoals psoriasis, eczeem en verbranding door de zon te verminderen. Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen, wordt het tevens gebruikt voor de verzorging van zweren, schaafwonden, brandwonden en oppervlakkige snijwonden.

Omdat het niet altijd duidelijk is in hoeverre deze traditionele gebruiken werkelijk effectief zijn, is wetenschappelijk bewijs wenselijk. Gelukkig wordt shea butter ook steeds populairder in de wetenschappelijke wereld en proberen onderzoekers de traditionele eigenschappen van shea butter aan te tonen. Hieronder zijn aantal eigenschappen van shea butter te vinden, die wetenschappelijk zijn bewezen.



Helende kwaliteiten van shea butter

Dankzij vetzuren en plantensterolen, zoals oliezuur, stearinezuur, palmatinezuur en linoleenzuur bezit sheabutter herstellende kwaliteiten. Deze olie-oplosbare bestanddelen ondergaan namelijk geen verzeping, oftewel ze kunnen niet worden omgezet in zeep. Daardoor vormen ze een soort beschermlaagje, waardoor de huideigen lipiden worden beschermd en de huid en het haar de kans krijgen om zich te herstellen. Doordat sheabutter een grotere hoeveelheid onoplosbare vetzuren en sterolen bevat, heeft het meer genezende krachten dan de meeste andere notenoliën en –vetten.

Ontstekingsremmende eigenschappen van shea butter

Sheaboter bevat enkele afgeleide bestanddelen van kaneelzuur, een verbinding die in kaneel en dennenbomen gevonden kan worden. In 2010 werd door Japanse wetenschappers aangetoond dat deze bestanddelen in staat zijn om ontstekingen te remmen. Tijdens dit onderzoek werd er zelfs aangetoond dat een van deze verbindingen, namelijk lupeol cinnamaat, naast zijn ontstekingsremmende eigenschappen ook tumor remmend bleek te zijn.

Anti-oxidanten in shea butter

Sheabutter bevat de  natuurlijke anti-oxidanten vitamine A en E en catechinen, een plantaardige anti-oxidant die ook in groene thee gevonden kan worden. Anti-oxidanten beschermen ons tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Shea butter bevat ook van nature bestanddelen die ons beschermen tegen de zon, namelijk kaneelzuur esters waarvan gesuggereerd wordt dat ze de huid beschermen tegen ultraviolet stralen.

Voor mij was het een verrassing dat shea butter zoveel goede eigenschappen bevat. Ook leuk om te leren dat zelfs de wetenschap zich nu richt op deze Afrikaanse boter. De populariteit hiervan is groot! Hieronder is een kort lijstje te vinden van een aantal merken, die shea butter in hun producten gebruiken:


Vond je dit artikel gunstig? Verleen mij dan een gunst door dit artikel te liken of te delen met je vrienden.



About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

2 comments

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*