De Slavernij Voorbij? Aflevering 1 Over Uiterlijk En Identiteit

Post Type

Hebben jullie de eerste aflevering van De Slavernij Voorbij gezien? Mocht je hem gemist hebben en snel willen lezen waar het over ging, klik dan snel verder!
[mwm-aal-display]

(On)bewuste keuze?

In deze aflevering werd er onderzocht welke gevolgen de slavernij heeft gehad op onze uiterlijk en identiteit. In deze tijd waar ieder mens vrij is, hebben we de luxe om vrije keuzes te maken en onze eigen identiteit te bepalen. Zo heb je de vrijheid om je eigen kleding en haarstijl te kiezen. Echter worden deze keuzes door onze eigen overtuigingen gemaakt? Of worden ze gemaakt op basis van wat we hebben geleerd en zijn ze toch onbewust het gevolg van de slavernij?

Nederland heeft 350 jaar deel genomen in het houden en handelen van slaven in zowel Suriname als de Antillen. In die tijd werden slaven uitgebuit en als beesten behandeld. Zo vertelt Alex van Stipriaan, historicus en medewerker bij het Tropenmuseum, dat wettelijk gezien slaven geen mensen waren. Volgens de wet waren slaven dingen en vielen ze onder de wet van ontroerend goed. Omdat ze niet gezien werden als mensen, werden ze gestript van hun identiteit en alles waarmee ze hun identiteit zouden kunnen uitdrukken, zoals kleding en haardrachten.

Alex vertelt dat de slaven één keer per jaar tijdens de zogenaamde uitdeling een lapje stof kregen met wat naaigaren en een naald, om wat kleding te kunnen maken. Dit was hooguit genoeg om iets te maken dat je om je middel kon binden. Verder waren sieraden en schoenen verboden. “Alleen vrije mensen mochten schoenen dragen,” vertelt de hoogleraar. “Daarom ontstond er vlak voor de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 een run op schoenmakers door slaven die allemaal schoenen wilden halen om als vrije mensen op schoenen te lopen.” Misschien komt onze obsessie voor mooie schoenen misschien daar wel vandaan?

Over het schoonheidsideaal

Over de schoonheidsperceptie had de historicus ook wel wat te vertellen. “Als je meer dan 350 jaar lang wordt verteld dat een blanke huid, steil haar, dunne lippen en spitse neus mooi is en jij door je donkere huid, kroeshaar, dikke lippen en platte neus lelijk bent, dan ga je dat misschien wel geloven.” Nou meneer de historicus, dat weet ik wel zeker! Deze schoonheidsideaal leeft nog steeds in Nederland. Je hoeft maar naar de covers van magazines te kijken om het heersende ‘witte schoonheidsideaal’ te herkennen.

Vanwege dit schoonheidsideaal is het lastig voor donkere modellen om door te breken. Zo vertellen de modellen waarmee Stacey spreekt dat ze wel eens worden afgewezen vanwege hun figuur en hun donkere huid. “Je hebt niet het type kleur dat wij zoeken,” vertelt een van de modellen aan Stacey. Ook het feit dat ze door jongens hierop worden aangewezen is voor alle modellen erg herkenbaar. Volgens de modellen hebben donkere jongens vaak een voorkeur voor lichte meisjes. “Je zou mooier zijn als je lichter was,” is iets dat ze wel eens te horen krijgen.

Over haar

Naast het type lichaam en huidkleur, speelt het haar ook een belangrijke rol. Kroeshaar wordt beschouwd als onverzorgd. En dat is niet persé alleen in de modellenwereld zo. Hoe vaak hebben we wel niet van onze eigen moeders te horen gekregen om niet met ongekamde haar de deur uit te gaan? Ik in ieder geval wel! Helaas wordt er dan vaak het niet-chemisch behandelde kroeshaar, dat je van de natuur hebt gekregen, bedoeld. Draag je je haar natuurlijk, dan kun je van je eigen familie de vraag verwachten wanneer je het (weer) gaat relaxen.

Pottenschuur, horlogeveren. Dominique Snip legt uit hoe met deze termen kroeshaar op een negatieve manier werd omschreven. Door de slavenhandel raakten we de relatie met ons haar kwijt geraakt. Tijdens deze periode verloren we niet alleen onze identiteit, maar we werden ook naar beneden gehaald. Er werd ons verteld dat we lelijk en onwaardig waren. Hierdoor werden we aangeleerd om onze huidskleur en haar niet mooi te vinden.

Dominique is een voorvechtster van natuurlijk kroes en krullend haar. Ze besloot zelf om het haar waarmee ze is geboren natuurlijk te dragen, om het weer te leren kennen en een nieuwe liefdes relatie mee aan te gaan. Hiermee hoopt Dominique een voorbeeld voor anderen te zijn. Hopelijk gaan ook andere donkere vrouwen inzien dat je haar, zoals het van nature groeit, onderdeel is van wie je bent.

Wordt het inderdaad niet tijd dat we stoppen te geloven en door te geven wat we tijdens de slavernij generaties lang ingeprent hebben gekregen? Laten we in plaats daarvan onze boodschap aan iedereen duidelijk maken: “Black is Beautiful!”

Naast uiterlijk en haar, werd er verder nog gesproken over discriminatie op de arbeidsmarkt, de Nederlandse tolerantie en hoe we samen naar oplossingen kunnen zoeken om de effecten van onze gezamenlijke slavernij geschiedenis te verminderen. Benieuwd naar de uitzending? Bekijk het hier.

 

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

7 comments

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*