De Slavernij Voorbij? Over De Gevolgen Van De (Surinaamse) Slavernij

Post Type

Wat leven we toch in een mooie tijd! Het lijkt erop dat we ons steeds bewuster worden van onszelf en ons verleden, waardoor we dingen beter begrijpen en stappen kunnen maken richting de toekomst. De Slavernij Voorbij is daar een prachtig voorbeeld van. Het doet namelijk een poging om te begrijpen welk effect ons (slavernij) verleden heeft op de hedendaagse samenleving. Echter is de serie de Slavernij Voorbij wel het complete verhaal?


[mwm-aal-display]

Over De Slavernij Voorbij?

Wist je dat dit jaar het precies 150 jaar geleden is dat de door Nederland de slavernij werd afgeschaft? Helaas zien we de gevolgen van de slavernij nog altijd terug in onze samenleving. Dat is ook niet zo gek, als je weet dat de slavernij langer duurde dan periode sinds het is afgeschaft. Van 1528 t/m 1863 duurde de Nederlandse slavernij. Dit betekent dus dat we langer slaaf zijn geweest dan vrije personen na de afschaffing. Dit maakt de veel voorkomende reactie ‘Dat is toch al zo lang geleden? Wij hebben daar nu toch niets mee te maken?’ vrij overbodig.

In drie eeuwen tijd, heeft Nederland ongeveer 550.000 Afrikaanse slaven verhandeld. Slaven werden in deze tijd behandeld als goederen. Ze werden niet gezien als mens maar als inferieure wezens en ook zo behandeld. Omdat een dergelijke trauma van drie eeuwen lang niet binnen de helft van een dergelijk tijdsbestek zomaar weggaat, zijn de gevolgen wel degelijk terug te vinden in onze maatschappij. Tot de dag van vandaag speelt het een rol in de manier waarop we naar elkaar kijken en hoe we met elkaar om moeten gaan.

In deze nieuwe vierdelige televisieseries, gaan de twee presentatoren Akwasi Ansah en Stacey Esajas op zoek naar hun roots en de sporen van hun verleden. Om de feiten boven tafel te krijgen, spreken ze met historici, godsdienstkenners, stamboomonderzoekers en andere deskundigen. Daarnaast duiken ze in verschillende jongerenculturen, op zoek naar jonge mensen die door middel van dans, muziek, theater, debat en andere uitingsvormen hun geschiedenis een plek geven.

De afleveringen in de Slavernij Voorbij

De televisieserie bestaat uit 4 onderdelen. Kijken jullie mee naar de Slavernij Voorbij?

7 september 16:05 – 16:30 – Uiterlijk en identiteit: Zwart zijn in een witte samenleving

Deze aflevering gaat over de belangrijke rol die huidskleur in onze samenleving speelt. Of dit een gevolg is van de slavernij en hoe we daarmee omgaan, wordt in deze aflevering onderzocht. Zo praat Stacey met jongere donkere modellen en Dominique Snip, eigenaresse van Sheado over afrohaar. Akwasi verdiept zich in het discriminatie onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau en praat over discriminatie op de arbeidsmarkt met hoogopgeleide jongeren van de New Urban Collective.

14 september 16:35 – 17:00 Familieverbanden en relaties: Wat wordt van generatie op generatie doorgegeven?

Eenoudergezinnen en buitenvrouwen zijn termen die vaak voorkomen in (onder andere!) de Surinaamse samenleving. Vaak wordt er gedacht dat Surinaamse mannen hun verantwoordelijkheid niet nemen. Stacey en Akwasi onderzoeken of dit een feit of juist een vooroordeel is en wat dit met de slavernij te maken kan hebben. Daarvoor spreken ze met bewuste jonge vaders, geëmancipeerde hiphop meiden en jonge acteurs over familieverbanden en relaties. Verder worden ook professor Gloria Wekker en jeugdpsycholoog Glenn Helberg gevraagd om hun professionele mening.

21 september 16:05 – 16:30 – Roots: Hoe gaan we om met onze geschiedenis?

Er is een gezegde: “Fu sab’ pe yu go, y’ mus sab’ pe yu komopo!” dat betekent “Om te weten waar je naar toe gaat, moet je weten waar je vandaan komt. In deze aflevering leren Stacey en Akwasi meer over hun eigen roots dankzij stamboomonderzoeker Denie Kasan en historici Ineke van Kessel en Alex van Stipriaan. Daarnaast spreken ze ook met de nazaten van weggevluchte Surinaamse slaven genaamd Morrons over de rol die hun Afrikaanse roots spelen in hun dagelijks leven.

28 september 16:05 – 16:30 Geloof: welke rol speelde religie in de slavernij en welke rol speelt dit nu?

Voor slaven was het verboden om religie te beoefenen. Desondanks heeft de traditionele Afro-Surinaamse religie genaamd ‘winti’ alle overheersing overleeft. In deze aflevering spreekt Stacy met jonge wintigelovigen. Daarnaast gaat ze in gesprek met christelijke historicus Eva Mabayoje, auteur van het boek ‘God is niet wit’ over het feit dat ex-slaven na de afschaffing van de slavernij in 1863 verplicht waren om zich te laten dopen. Verder bezoekt Akwasi een dienst van de Evangelische Broedergemeente en spreekt hij met zuster Yose Hohne.

Focus Suriname in de Slavernij Voorbij?

Nu ik dit allemaal opschrijf, realiseer ik me dat de focus wel heel erg op Suriname ligt (heb het voor jullie in de tekst gehighlight)! In bijna elke aflevering wordt er wel iets verteld of onderzocht over een Surinaams begrip of fenomeen. Hoewel ik het prachtig vind dat er een serie wordt gemaakt over de slavernij en de effecten ervan in onze samenleving eindelijk aan de kaak worden gesteld, moet ik eerlijk bekennen dat ik het toch jammer vind dat dit beperkt lijkt te blijven tot de slavernij in Suriname.

Afkomstig van Curaçao, een eiland van het voormalige Nederlandse Antillen, die grote helden uit de tijd van de slavernij kent zoals Tula (ja, dezelfde slaaf waarvan een film werd gemaakt!), vind ik het toch jammer dat onze geschiedenis niet wordt verteld/erkend. Zou een programma als de Slavernij Voorbij niet alle aspecten van de Slavernij moeten behandelen, inclusief termen en fenomenen uit andere Nederlandse koloniën waar ook slavernij werd gedreven? Wordt het verhaal anders niet te eenzijdig? Ikzelf vind het erg jammer, aangezien ik graag iets meer had willen weten over mijn eigen geschiedenis of een geschiedenis die voor alle koloniën relevant is.

Inmiddels is er vanuit hetzelfde initiatief die zorgt voor de Slavernij Voorbij serie, een educatieproject gestart om kinderen op school bij te brengen over ons slavernij verleden. Deze lessen zullen door jongeren zelf worden gegeven, de zogenaamde peereducators. Een super initiatief! Ik vind het oprecht een geweldig idee om jongeren het verhaal van ons verleden aan andere jongeren te laten vertellen. Echter koester ik wel de hoop dat in deze lespakketten het gehele verhaal verteld zal worden en niet alleen beperkt blijft tot de slavernij in Suriname, zodat kinderen met roots uit andere (ei)landen de kans krijgen om meer over hun verleden te leren.

Wat vinden jullie van dit initiatief? Zouden jullie niet meer over jullie roots willen leren?

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

17 comments

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*