Transitie: Van Steil naar Krullend Haar

Post Type

Inmiddels ben ik alweer bijna een jaar mijn haar natuurlijk aan het laten groeien. Wat gaat de tijd toch snel! Ondanks dat een redelijk stuk al natuurlijk is, zijn de krullen nauwelijks te zien doordat een heel groot gedeelte nog uit gerelaxt haar bestaat. Het gewicht van dit steile gedeelte, verzwaren de krullen, waardoor ook dit gedeelte golvend en soms zelfs steil wordt. Aangezien ik heel graag weer krullen wilde, zonder al het gerelaxte haar af te moeten knippen, ging ik tijdens mijn vakantie in Curaçao langs de beste kapster van het eiland, namelijk mijn tante.

[mwm-aal-display]

Kappers in mijn jeugd

Vroeger toen ik klein was, was er maar één plek waar mijn moeder mijn haren liet knippen. En dat was bij mijn tante in Curaçao, een professionele kapster van beroep. Na een aantal malen een Nederlandse kapper te hebben geprobeerd, zowel een paar die gespecialiseerd zijn in Europees haar als in Black Hair, had ze de hoop opgegeven. Geen van allen konden mijn haren gelijk knippen. Telkens als we thuis kwamen van een kappersbezoek en mijn moeder het geknipte haar checkte, zag ze telkens weer dat het ongelijk was geknipt. Plukken aan beide kanten van mijn hoofd, die gelijk zouden moeten zijn, verschilden van lengte. Na het laatste bezoek aan een Nederlandse kapper, had mijn moeder er schoon genoeg van. Voortaan werden mijn haren alleen maar geknipt tijdens de vakanties in Curaçao.

De eigenschappen van mijn haar

Deze knipbeurten in Curaçao hielden aan, totdat ik mijn haren begon te relaxen. In de periode dat mijn haar steil was, kon ik elke kapsalon binnen wandelen en mijn haren zonder problemen laten knippen. Nu ik aan de periode voor het straighten terug denk, besef ik me dat de reden van het ongelijk knippen waarschijnlijk te maken had met mijn krullen. Voordat ik mijn haren begon te relaxen, had ik namelijk een volle bos krullen die iedere kapper eerst waste en vervolgens nat knipte. Wanneer ze dan vervolgens de natte plukken met elkaar vergeleek, leek er niets aan de hand en alles gelijk te zijn. Echter wanneer mijn haren opdroogde tijdens de rit terug naar huis, was de ongelijkheid thuis overduidelijk te zien. Dit komt omdat mijn haar niet uit eenzelfde soort krullen bestaat. Op mijn hoofd groeien verschillende krultypes, met verschillende krulpatronen. Wanneer deze verschillende krullen opdrogen en hun natuurlijk vorm aannemen, verschillen deze in lengte en is het haar in droge toestand dus ongelijk.

Naast dat mijn haar op verschillende manieren krult, maakten de andere eigenschappen van mijn haar het de kappers ook niet makkelijker. Mijn haar is namelijk niet alleen heel erg dik, maar heeft ook een hoge dichtheid, waardoor ik veel haar op mijn hoofd heb. Of ik mijn haar nu liet knippen tijdens mijn straightening periode of toen ik nog krullen had, ik kreeg altijd van de kapper te horen “Oh, wat heb jij veel haar zeg! En wat is het toch dik!” Zelfs tijdens het stylen, had men moeite met mijn haar. Hoe vaak heb ik wel niet de styliste een pluk haar zien nemen, aarzelend door de stijltang heen zien proberen te halen om vervolgens toch de pluk in tweeën te delen, zodat de stijltang het haar beter kon stijlen. Of ik nu mijn haar liet stijlen, invlechten of föhnen, de styling duurde altijd uren.

De verschillen

Nu ik in de transitie ben van relaxt naar natuurlijk haar, heb ik mijn haren nog steeds laten knippen door mijn vertrouwde kapper. Tot nu toe, is het natuurlijke gedeelte nog zo kort, dat het samen met mijn gerelaxte haar steil naar beneden valt en dus (nog) geen effect heeft op mijn haarlengte. Echter, na maandenlang geen relaxer te hebben gebruikt, werd ik ongeduldig en wilde ik mijn haren toch wel weer zien krullen. Daarom besloot ik tijdens mijn verblijf in Curaçao weer langs mijn tante te gaan, voor advies en een knipbeurt. Ik vertelde mijn tante dat ik graag krullen wilde, zonder al te veel van mijn haarlengte te verliezen. Haar advies was om het haar in laagjes te knippen, zodat het gerelaxte gedeelte de kans krijgt om met het krullende gedeelte mee te krullen, terwijl ik nog wat lengte onderin kon behouden. Ik volgde haar advies op. Let’s do this!

Hieronder is het resultaat te zien. Linksonder is een foto van mij te zien in de auto terug naar huis nét na mijn bezoek. Op de foto is te zien hoe snel mijn haar na de knipbeurt al slag begon te krijgen. Rechtsonder is een foto te zien, nadat ik mijn haren heb gewassen en natuurlijk heb laten drogen. Hopelijk zijn de twee krulpatronen te zien die ik op dit moment in mijn haar heb vanwege de twee texturen. Zo maakt mijn natuurlijk haar korte, ‘O-vormige’ krullen en mijn gerelaxte haar golvende ’S-vormige’ krullen. Ziet er best grappig uit, toch?

na de kapper

Advies

Naast dat mijn tante mijn haar geweldig had geknipt (ze weet echt wat ze doet), had ze ook nog haaradvies die ik graag met jullie wil delen.

 1. Wees lief voor je haar
  Was je haar regelmatig en verzorg het goed, zowel na het wassen als tussen wasbeurten door. Zo voorkom je dat je haar droog wordt, waardoor het er niet alleen minder mooi uit gaat zien, maar ook kans heeft om te breken.
 2. Wees blij met je haar
  Probeer zoveel je haar zoveel mogelijk los te dragen. Laat je krullen aan de wereld zien! Gebruik een beschermende haarstijl tijdens het slapen, sporten of andere speciale omstandigheden zoals bij slecht weer, met regen en/of wind. Als je je haren te strak vast bindt, leg je namelijk een druk op je haar waardoor het kan breken.

Ik ben erg blij met mijn laagjes! Inmiddels is het alweer een aantal maanden geleden sinds ik mijn haren heb geknipt en zijn mijn haren weer wat langer gegroeid. Ondanks de toenemende lengte, krult mijn haar nog steeds. Echter, doordat de natuurlijke krullen onderin steeds meer toenemen, is er een groot contrast te zien tussen mijn natuurlijke en gerelaxte haar. Daarom zal ik binnenkort weer naar de kapper moeten gaan, om het gerelaxte deel weer gedeeltelijk af te knippen. Aangezien ik binnenkort nog niet naar Curaçao ga, wordt dat waarschijnlijk een bezoek aan een Nederlandse kapper. Gezien mijn slechte ervaringen in Nederland, wil ik dit keer een weloverwogen keuze maken. Mochten jullie ideeën hebben, alle tips en suggesties betreft kappers zijn welkom!

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

27 comments

 1. Hey Kimry,

  Ben onder de indruk van je verhaal! Ik ga ook naar Curacao…kan ik mijn haar door jouw tante laten knippen? Heeft ze een salon of is ze te bereiken?

  Keep your hair beautiful!

  Ciao,

  Chandra

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*