Tuesday Thinking: Trots Op Mijn Huidskleur Maar Niet Op Mijn Haar?

Post Type

Een trotse donkere vrouw ben ik altijd geweest, echter wilde ik toch graag steil haar. Hoe zit dat? Lees na de klik meer over de liefde voor mijn huid en over de struggles met mijn haar.

[mwm-aal-display]

Trots op mijn huidskleur

Ik ben altijd trots geweest op mijn eigen huidskleur. In mijn artikel over huid bleken, schreef ik al hoe ik me niet kan voorstellen dat mensen een lichtere huidskleur zouden willen, vanwege mijn wens om juist wat donkerder te zijn. Tijdens vakanties doe ik altijd hard mijn best om zo donker mogelijk te worden, omdat ik mezelf dan een stuk mooier vind. Mijn huid is dan een stuk egaler, heeft een mooie glans en vlekjes en onzuiverheden zijn nauwelijks zichtbaar.

Het feit dat ik altijd donkerder had willen zijn, heeft waarschijnlijk te maken met de prachtige donkere vrouwen in mijn familie. Naast mijn moeder, ben ik opgegroeid met tantes en nichtjes die een stuk donkerder waren dan ik. Al van kleins af aan keek ik vol bewondering en zelfs met lichte jaloezie naar hun mooie donkere huid. Dat wilde ik ook! Ondanks dat ik opgegroeid ben in een witte gemeenschap, wilde ik nooit lichter zijn.

Maar niet op mijn haar

Opgroeien als enige donkere meisje tussen mijn vrienden, in de klas en bij mijn basketbalvereniging heeft me nooit doen twijfelen aan de wens om donker te zijn. Hoewel ik tevreden was over mijn huidskleur, was er wel één ding dat ik anders wilde. En dat was mijn haar. Net zoals mijn blanke vriendinnetjes, wilde ik graag net als hen lang, steil haar dat waait in de wind en je met je handen weg kan slaan. Hoe komt het dan dat ik wel door mijn omgeving werd beïnvloed op het gebied van haar?

Dit komt waarschijnlijk omdat ik nergens om mij heen voorbeelden zag van donkere vrouwen, die met trots hun haar natuurlijk droegen. Ook binnen mijn eigen familie waren ze nergens te bekennen. Zoals ik eerder schreef heeft mijn moeder van nature steil haar. Daarnaast hadden de meeste tantes, nichtjes en andere vrouwelijke familieleden steil of golvend haar, van nature of dankzij het relaxen. Ik groeide dus op in een omgeving waar mijn haar anders was dan de rest.

Invloed van de media en thuis

Naast mijn directe omgeving, waren er ook geen donkere vrouwen in de media te zien, laat staan met hun natuurlijk haar. Tijdens mijn favoriete TV programmas en in de tienerbladen die ik graag las, was niemand te zien met haar zoals mij. En als er dan toch een donkere actrice op TV was of een donker model in de bladen verscheen, hadden ze vaak steil, golvend haar of losse krullen. Het gebrek aan donkere vrouwen in de media, heeft er mede voor gezorgd heeft dat ik ander haar wilde.

Tenslotte wilde ik graag steil haar, omdat ik het graag zelf wilde verzorgen. Doordat mijn moeder steil haar heeft, verzorgde ze mijn haar net zoals haar eigen haar. Dit zorgde ervoor dat het altijd erg droog was, waardoor het snel ging pluizen en klitten. Om het haar zoveel mogelijk te beschermen, heeft ze mijn haar jarenlang elke dag gevlochten. Hoewel ze haar best deed, wist ze totaal niet hoe ze mijn haar moest verzorgen en ik uiteindelijk dus ook niet. Als mijn haar steil zou zijn, dan zou ik het wel weten. Ik kon het dan immers op dezelfde manier verzorgen zoals mijn moeder.

Een wens wordt werkelijkheid?

Op 12 jarige leeftijd kreeg ik mijn zin en mocht ik mijn haar relaxen. Dit heb ik gedaan totdat ik mijn voorhoofd verbrandde tijdens een relax behandeling. Na dat ‘ongelukje’ heb ik mijn haar nog één keer gerelaxt met Mizani voor een Black Hair onderzoek. Dat was mei 2012 en sindsdien heb ik mijn haar natuurlijk laten groeien. Het is nu bijna 2 jaar geleden en ik ben nog steeds aan het transitionen. Mijn gerelaxte deel is er bijna uitgegroeid en ik ben van plan om in mei het laatste deel te knippen. Dan is het precies 2 jaar geleden.

Terugkijkend op mijn jeugd, vind ik het erg jammer dat ik niet blij was met mijn eigen haar. Nu ik weet hoe ik het moet verzorgen, ben ik helemaal verliefd op mijn krullen. Naast verzorgen, is het stylen leuk omdat de stylingsopties eindeloos zijn! Zo kun je het haar vlechten, twisten of in knotjes draaien. En als je deze beschermende haarstijlen weer losmaakt, ontstaan er weer andere haarstijlen zoals een braid out of twist out. Je kunt krullend haar zelfs met een stijltang steil maken! Had ik maar geleerd dat steil haar één van de vele mogelijkheden was om mijn haar te stylen.

Een zonnigere toekomst voor onze dochters

Dus weten hoe ik mijn krullend haar kan verzorgen en stylen, zou mij als kleine meid zeker geholpen hebben in het omarmen van mijn eigen haar. Daarnaast ben ik van mening dat als ik tijdens mijn jeugd meer dames had gezien die met trots hun natuurlijke haar dragen, ik eerder mijn natuurlijke haar had omarmd. Dan had er niet eerst een relaxer en een brandwond aan te pas hoeven te komen. Vooral jonge meisjes kunnen erg beïnvloed worden door een rolmodel die het juiste voorbeeld geeft. Echter waar vind je ze?

Gelukkig leven we in een tijd waar steeds meer donkere celebrities in de media komen, zoals Lupita Nyong’o, die met hun natural hair shinen! Ik probeer mijn steentje bij te dragen door in mijn rubriek Dark Girls donkere celebrities onder de aandacht te brengen. Daarvoor probeer ik altijd dames te kiezen die ons niet alleen kunnen inspireren met ons haar, maar ook met hun succesverhaal, waarbij ze altijd zichzelf zijn gebleven. Ik hoop hiermee dat zowel donkere dames als jonge meisjes inzien hoe prachtig natuurlijk haar is en ze weten te inspireren om hun eigen haar te omarmen.

Wat doen jullie om je dochters te inspireren om trots te zijn op hun haar?

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

One comment

  1. Hey! I just moved to the NL. My hair texture is similar to yours! I wear my hair natural but sometimes I like to have it straightened as well. Where do you get your hair straightened in the NL? I tried a dominican hair salon but no dice. Any suggestions? Thank you!

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*