Tuesday Thinking: Mijn Niet Antilliaans Zijn

Post TypeHoevaak heb ik wel niet gehoord dat ik geen echte Antilliaan ben. Ik ben vaak een Bounty of Oreo genoemd. Zwart van buiten, blank van binnen. Maar wat maakt iemand nou echt Antilliaans? En is het echt zo belangrijk om mensen op basis van enkele kenmerken te beoordelen?

Geen echte Antilliaan

Een tijdje geleden had ik een discussie met een Antilliaanse vriend van me. Zo vond hij dat ik geen echte Antilliaan was. Niet vanwege mijn huidskleur, maar vanwege mijn gedrag. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat ik in Nederland ben opgegroeid. Misschien daarom niet zo gek dat ik een aantal Nederlandse gewoontes, normen en waarden heb overgenomen. Toch kom ik van twee Antilliaanse ouders, waardoor ik zeker ook Antilliaanse gewoontes, normen en waarden mee heb gekregen. Dus waarom vinden bepaalde mensen mij blank van binnen? Waarschijnlijk om de volgende redenen.

1. Ik praat niet met een accent

Laten we eerlijk zijn. Een Antilliaan wordt vaak aan zijn accent herkend. Tenminste, dat wordt er vaak gedacht. Toch ben ik van mening dat er een hoop Antillianen rondlopen die net zoals mij geen of nauwelijks een accent hebben. En als andere Antillianen niet doorhebben dat jij ook Antilliaans bent, kan dat voor hilarische momenten zorgen.

 2. Ik bijna nooit te laat

Een eigenschap die ik van mijn moeder heb geërfd (en zij is ook Antilliaans!). Ik kom altijd ergens liever te vroeg dan te laat! Vooral als het een belangrijke afspraak is, zoals een sollicitatie gesprek of een meeting. Hoewel je zou denken dat ik dit express doe, zit het gewoon in me. Ik word namelijk echt heel nerveus en zenuwachtig als ik al precies op tijd dreig te komen. Ergens te vroeg zijn, geeft me rust.

3. Ik verbreek geen afspraken

Ik kom mijn afspraken altijd na. Gewoonweg omdat ik dat een fijne manier van omgang vindt. Ik kan er namelijk moeilijk tegen als andere mensen hun afspraken niet nakomen. Daarnaast ben ik van nature erg perfectionistisch waardoor ik niet kan falen. Afspraken niet nakomen ervaar ik als falen. Zelfs als ik wegens onmacht een afspraak niet na kan komen, baal ik daar enorm van.

 4. Ik ben niet luidruchtig

Okee, dit is niet helemaal waar. Ik ben niet luidruchtig in de buurt van mensen die ik niet ken. Van nature kijk ik liever de kat uit de boom. Echter werkt drukte bij mij wel echt aanstekelijk. Als ik bijvoorbeeld ben omringd door dolle vriendinnen, dan wordt ik uiteindelijk de dolste van de club.

5. Ik wind er geen doekjes om

Ik zeg wat ik denk. Altijd al gedaan en zal dat altijd blijven doen. Vooral als ik op Curaçao ben of bij mijn familie, merk ik dat dit niet altijd gewaardeerd word. In de Antilliaanse cultuur worden dingen namelijk heel snel persoonlijk opgevat. Daarom worden dingen vaak liever niet gezegd om confrontaties te ontwijken. Hoewel diplomatie natuurlijk niet altijd verkeerd is, kan het soms wel nadelig zijn.

6. Ik draag geen kleding die een aantal maten te klein zijn

Okee, deze is misschien een beetje gemeen. Maar ik erger me soms echt enorm als ik Antilliaanse meiden rond zie lopen met te strakke kleding. Als iets nauw aan je lichaam aansluit kan dat sexy zijn. Maar koop dan kleding die daarvoor bestemd is en niet normale kleding een maat te klein. En voor de meeste zou ik toch aanraden om wijdere kleding te kopen.

Toch typisch Antilliaans

Dus die vriend van mij vond dat ik geen echte Antilliaan was. Ik werd boos. Want wat maakt iemand nu een echte Antilliaan? Moet je daarvoor ook alle slechte Antilliaanse eigenschappen over hebben genomen? Let’s face it. Te laat komen, beloftes verbreken, herrie schoppen en dingen verbergen zijn nou niet de beste eigenschappen die je kunt hebben. Daarentegen bezit ik genoeg positieve eigenschappen, die ik in mijn ogen het Antilliaanse volk, mijn volk, kenmerken. Om een aantal te noemen.

1. Ik ben altijd beleefd

Soms in den treure. Ik heb van mijn ouders geleerd om iedereen die ik niet ken aan te spreken met meneer, mevrouw of de beleefdheidsvorm ‘u’. Dat laatste zorgt in Nederland vaak voor verwarring, aangezien vaak de wat ouderen van onze samenleving met ‘u’ worden aangesproken. ‘Zeg maar jij hoor’, krijg je dan vaak te horen, ‘Ik ben niet bejaard!’ 2. Ik ben bescheiden

In mijn vorige Tuesday Thinking ben ik hier al wat dieper op in gegaan. Ik ben erg bescheiden.  Op de Antillen wordt dit erg gewaardeerd. Zodra je laat merken dat je ergens trots op bent, wordt dat al snel beschouwd als opscheppen. Toch heb ik geleerd dat het belangrijk is om af en toe jezelf te laten horen en te tonen wat je kan. Daarin heb ik nog een lange weg te gaan.

3. Ik ben behulpzaam

Wij kennen het begrip ‘ieder voor zich’ niet. Zowel binnen als buiten mijn familie is het gewoon om iemand te helpen waar kan. We helpen, ongeacht of deze persoon het heeft verdiend of niet. Daarnaast hoor je er niks voor terug te verwachten. Als mens is het een plicht om je medemens te helpen.

4. Ik heb liefde voor mijn familie

Mijn familie is groot. Ik zie de broers en zussen van mijn grootouders als opa’s en oma’s en de nichten en neven van mijn ouders als tantes en ooms. En al hun kinderen en kleinkinderen zijn mijn neven en nichten. Ondanks dat de familie groot is, is de familieliefde sterk aanwezig. Zo is de neef waar ik het meest van houd en het meest mee optrek eigenlijk de zoon van mijn moeders neef!

5. Ik houd van eten

Eten staat centraal. Ik kan me niet voorstellen dat je niet van eten kunt houden! Van lekker eten wordt ik erg blij, zelfs als ik droevig ben of een minder leuke dag heb. Naast familie, speelt eten bij ons een belangrijk rol. Daarom eten we ook graag met de familie. Dat doen we bijvoorbeeld op speciale dagen zoals verjaardagen en feestdagen. Of als we elkaar lang niet hebben gezien. Of als we gewoon zin hebben.

6. Ik houd van Caribische muziek, met name salsa

Ik houd van alle soorten muziek. Van rock tot R&B en van Hip-Hop tot Jazz en Blues. Echter wanneer ik een salsa of een andere soort Caribische muziek hoor, dan kan ik niet stil blijven zitten en gaan mijn voeten bijna vanzelf bewegen. Naast eten, wordt ik ook van muziek heel blij. En net zoals eten, kan het me opvrolijken zelfs als ik droevig ben of na een minder leuke dag.

Uiteindelijk ben ik wie ik ben

Natuurlijk zijn er nog zoveel meer positieve eigenschappen. Echter zijn dit voor mij de belangrijkste omdat ze mij kenmerken. Dit is wie ik ben.

En zo sta ik inmiddels ook in het leven, aangezien je gedachten van anderen toch niet kunt veranderen en niet aan ieders verwachtingen kunt voldoen. Ik ben wie ik ben. En hoewel sommigen mij altijd een vreemde eend zullen blijven vinden, omschrijf ik mezelf liever als een perfecte mix tussen twee culturen, waarbij ik de beste eigenschappen van zowel het Hollandse als het Antilliaanse heb overgenomen.

Natuurlijk heb ik ook minder goede eigenschappen, die je in mijn resoluties voor 2014 artikel kan lezen.

Wie herkent zich in dit verhaal? Wat zijn de eigenschappen die jullie kenmerken?


Vond je dit artikel gunstig? Verleen mij dan een gunst door dit artikel te liken of te delen met je vrienden.About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

One comment

  1. Goed gezegd hoor! Je bent gewoon wie je bent en dat maakt je niet ineens on-Antilliaans of on-Nederlands. Ik ben zelf Surinaams, maar ik heb dit ook vaak genoeg gehoord. Alleen hoor ik het nu vaker van Nederlandse mensen, en vroeger hoorde ik dit vaker van Surinamers om me heen. Weet niet waarom dit ineens veranderd is :S

    Niet te veel van aantrekken hoor. You’re just best of both worlds 🙂

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*