Tuesday Thinking: Het Gevoel Dat Je Niet Goed Genoeg Bent

Post Type

Iemand is op zoek naar een persoon die advies kan geven over krullend haar. Ik wil me graag aanmelden, maar iets houd mij tegen. Een kritisch stemmetje in mijn hoofd zegt tegen me: “Wat maakt jou zo’n expert op het gebied van haar? Er zijn genoeg anderen die hier meer kennis van hebben dan jij!’ Ik stem ermee in en besluit toch niet te reageren. Er zijn veel experts die dat vast beter kunnen. Door naar de kritische stem in mij hoofd te luisteren, denk ik vaak dat ik niet goed genoeg ben. Lees hier welke gevolgen dit heeft.

[mwm-aal-display]

Dromen niet durven najagen

Ik ben altijd een perfectionist geweest. Al vanaf de middelbare school was een werkstuk pas af als alles, maar dan ook werkelijk alle info, erin stond en het voor een hoog cijfer zou kunnen zorgen. Het ging me niet persé om dat hoge cijfer, maar vooral om het feit dat als er criteria zijn waaraan het moest voldoen, het werkstuk ook aan al deze criteria zou voldoen. Ik denk dat dit perfectionisme ertoe heeft geleid dat ik vaak denk dat iets niet goed genoeg is en altijd beter kan. Uiteindelijk ben ik deze gedachte op mezelf gaan projecteren. Hoe kan ik elke dag over haar gaan schrijven? Ik heb immers toch geen studie gedaan in haarverzorging?

Deze gedachte heeft me er lang van weerhouden om te gaan bloggen. Toen ik in mei 2012 mijn website lanceerde, was de insteek een informatieve website. Ik zou daarop gewoon alle belangrijke info knallen, zodat vrouwen informatie konden vinden in het Nederlands over hun haar en de verzorging ervan. Al bij de lancering heb ik getwijfeld om meteen te starten met mijn blog. Echter zei het kritische stemmetje in mij toen: “Waarom denk je dat mensen het interessant zullen vinden wat jij te vertellen hebt?” Ik besloot het toch maar niet te doen.

Redenen om ze wel na te jagen

Nu meer dan een jaar verder heb ik toch besloten om te gaan bloggen, omdat mijn vingers begonnen te kriebelen en de drang om informatie en ervaringen te delen toch te groot werd. Het was mijn passie voor haar die de angst van ‘het niet goed genoeg zijn’ overwon. Inmiddels zie ik dankzij mijn lezeressen dat ik wel iets interessants te vertellen heb, ondanks dat ik mezelf geen expert vind op het gebied van Black Hair. Dankzij jullie support zie ik mijn website nog steeds groeien, wat mijn energie en enthousiasme versterkt. Het geeft mij het vertrouwen om verder te gaan met waar ik op dit moment mee bezig ben.

Maar laten we eens dieper ingaan op de term ‘een expert zijn op het gebied van Black Hair’. Want wanneer mag je jezelf eigenlijk een expert noemen? Ik krijg namelijk vaak van mensen die mijn blog lezen, te horen dat ik erg gedetailleerd schrijf en alles erg uitgebreid uitleg. Hierdoor hebben zij juist het idee dat ik veel kennis heb op het gebied van Black Hair. Of ze me nu wel of geen expert vinden, dat weet ik niet. Echter vinden ze dus wel dat ik kennis heb over het onderwerp.

Wel of geen expert?

Nu moet ik eerlijk bekennen dat deze opmerking niet zomaar uit de lucht komt vallen. Ik heb namelijk tijdens mijn bachelor scheikunde gestudeerd, waarbij ik biochemie heb gehad. Hierdoor weet ik precies waaruit een haarvezel en de hoofdhuid bestaan tot op het kleinste niveau. Doordat ik ook farmaceutische chemie heb gehad, kan ik je precies vertellen hoe een relaxer, permanent en een haarkleuring werken. Daarnaast kan ik uitleggen wat een shampoo en conditioner precies met je haar doen tot op de kleinste niveau.

Na mijn studie scheikunde, heb ik vervolgens tijdens mijn master marketing gestudeerd en tijdens mijn studie stage gelopen bij een haarverzorgingsmerk van een groot cosmetica bedrijf. Daar heb ik uiteindelijk ook mijn thesis geschreven over de Black Hair markt, aangezien het bedrijf meer inzicht wilde krijgen in deze markt en op zoek was naar manieren om hier beter op in te spelen. Vervolgens heb ik stage gelopen bij een huidverzorgingsmerk van een ander groot bedrijf en werk ik daar inmiddels in de foods categorie.

Doordat je als marketeer steeds nauw samenwerkt met onderzoekers, leer je precies hoe producten in elkaar zitten en blijf je contant op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Ik ben erg dankbaar voor mijn scheikunde studie, aangezien ik daardoor de technische kant waarschijnlijk iets beter begrijp dan anderen. Bewust én onbewust maak ik gebruik van deze kennis als ik iets op mijn blog schrijf. Dankzij deze kennis kan ik snel begrijpen wat ik lees, als ik bijvoorbeeld weer eens een nieuw ingrediënt moet opzoeken voor een artikel. Ik denk dat dit de reden is waarom mijn artikelen altijd zo uitgebreid zijn. Ik wil jullie gewoon een compleet verhaal vertellen en dus ook uitleggen waarom bepaalde ingrediënten zo goed of slecht zijn!

Toch noem ik mezelf geen expert. Hmmm, misschien ook nog een issue met zelfvertrouwen? You tell me!

Een voorbeeld voor anderen

De reden dat ik dit opschrijf, is omdat ik erg veel meiden heb ontmoet die van plan zijn om te bloggen of een andere droom na te jagen, maar toch op de één of andere manier ervan worden weerhouden. Als dit komt doordat je net zoals ik een kritisch stemmetje in je hoofd hebt, dan wordt het tijd om deze uit te schakelen. Wat het stemmetje je namelijk te vertellen heeft, is alleen maar onzin. Probeer net zoals ik voor jezelf maar eens alle redenen na te gaan waarom je wel goed genoeg bent om je dromen na te jagen. Je zal erachter komen dat er genoeg zijn om toch door te zetten in plaats van op te geven!

Ook nu nog heb ik wel eens last van dat kritisch stemmetje. Daarom heb ik alle redenen in mijn telefoon genoteerd, zodat ik ze altijd bij me heb en ze nooit meer vergeet!

Zijn jullie al bezig om jullie dromen waar te maken?

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*