Vermijd Deze 4 Ingrediënten In Haarproducten

Post TypeEr zijn ingridiënten die je maar beter kunt vermijden in haarproducten, zeker wanneer je krullend- of kroeshaar hebt! Tot nu toe is dit lijstje redelijk kort, maar hoe meer ik leer over haarverzorging, hoe groter mijn kennis over dit soort ingrediënten wordt en hoe beter ik deze lijst zal worden.  

Inhoud van dit artikel:

Sulfaten

Ondertussen is er al veel geschreven over sulfaten. Sulfaten zijn de actieve ingrediënten in douchegels en shampoos die zorgen voor de schuim en dat het vuil van de (hoofd)huid en het haar worden verwijdert. Echter, deze ingrediënten werken zo goed, dat ze ook de natuurlijke oliën uit haar en (hoofd)huid verwijderen, waardoor zowel de huid als het haar kan uitdrogen. Nu wordt deze uitdrogende werking vaak verminderd of gemaskeerd door andere ingrediënten in het product. Echter, als je merkt dat je huid en haar erg droog is na het wassen, dan kun je beter producten met ingrediënten zoals Sodium Lauryl Sulphate en Ammonium Lauryl Sulphate vermijden.

Je zou natuurlijk ook na het gebruik van een shampoo of douchegel met sulfaten een product kunnen gebruiken om de natuurlijke oliën van het haar en de huid weer aan te vullen. Voor het haar zou je een conditioner en/of moisturizer kunnen gebruiken en voor de huid een bodylotion. Echter is dit proces van alle natuurlijke oliën compleet verwijderen, om ze vervolgens met andere producten opnieuw aan te vullen, niet erg logisch en vergt het meer werk, meer tijd en uiteindelijk meer geld (je brengt immers meer en vaker een bodylotion of moisturizer aan, waardoor de producten eerder op gaan). Dat is zonde, vooral aangezien er veel alternatieve producten op de markt zijn, die geen sulfaten bevatten.

Siliconen

Siliconen worden vaak aan haarproducten toegevoegd, omdat ze een laagje over het haar heen vormen, waardoor de haarlokken er mooier en gezonder uitzien. Echter, doordat ze alleen op het haaroppervlak zitten en geen verzorgende eigenschappen bevatten, voegen siliconen niks toe aan de gezondheid van het haar. Teveel gebruik van siliconen kan zelfs leiden tot ‘build up’. Deze ophoping van haarproducten in het haar voorkomt dat andere ingrediënten door het haar worden opgenomen. Daarnaast trekt het nog meer vuil aan en kan het zelfs een voedingsbodem worden voor bacteriën en andere ziekteverwekkers. Sommige siliconen kunnen makkelijk worden weggewassen met water. Deze worden water-oplosbare siliconen genoemd. Echter andere, niet-oplosbare, siliconen zijn alleen te verwijderen met sulfaten. En aangezien sulfaten er weer voor kunnen zorgen dat je haar uitdroogt, kunnen deze siliconen beter worden vermeden. Siliconen zijn makkelijk te herkennen omdat ze vaak eindigen met –cone. Van de siliconen is cyclomethicone water-oplosbaar, dimethicone en siliconen met “amo”, “amine” of “amino” in de naam zijn niet-oplosbaar.

De enige reden waarvoor er wordt aangeraden om siliconen te gebruiken, is als bescherming tegen een hittebron. Echter, wil je gezond en glanzend haar hebben, dan wordt er aangeraden om producten te gebruiken met ingrediënten die het haar werkelijk voeden en hydrateren. Dan wordt je krullend- of kroeshaar vanzelf glanzend en gezond.Minerale Olie

In feite zijn minerale olie een bijproduct dat ontstaat bij de productie van benzine uit petroleum. Omdat deze olie op dezelfde manier wordt gewonnen als Vaseline, werd er lang gedacht dat het dezelfde eigenschappen had als de Petroleum Jelly. Echter is het nu duidelijk dat deze ‘olie’ totaal niks doet voor je haar en (hoofd)huid. Minerale olie wordt voornamelijk gebruikt in verschillende cosmetica producten als een goedkope opvuller. Net zoals siliconen, vormt minerale olie een laagje over het haar en de huid heen, waardoor haar en hoofdhuid niet meer kunnen ademen. Dit heeft een aantal gevolgen. Ten eerste kan de huid geen schadelijke- en afvalstoffen meer afscheiden. Hierdoor kunnen de poriën verstopt raken. Dit zorgt weer voor huidirritaties of andere huidproblemen. Ten tweede kunnen huid en haar geen vocht meer kan opnemen. Hierdoor kan zowel de huid als het haar droog worden, doordat water en voedingstoffen niet meer worden opgenomen.  Naast vocht opnemen, voorkomt minerale olie ook dat vocht wordt afgestaan. Hierdoor zou je kunnen denken dat Minerale olie gebruikt kan worden als een sealer. Echter, aangezien dit ingrediënt in tegenstelling tot andere (natuurlijke) sealers zoals kokosolie het haar niet verzorgt of mooi maakt, kun je het maar beter laten.

Tenslotte wordt minerale olie geassocieerd met carcinogene stoffen en ervan verdacht het celvernieuwingsproces te verhinderen. Minerale olie is niet altijd even goed te herkennen, doordat het verschillende namen heeft. Check daarom de ingrediëntenlijst naast mineral oil op petrolatum, petroleum, paraffinne (liquidum) en white oil.

Parabenen

Parabenen worden gebruikt als goedkope conserveringsmiddelen in verschillende soorten cosmetica producten. Door zijn antibacteriële werking, voorkomt het bacterie- en schimmelgroei. Daardoor veroudert het product niet en blijft het langer houdbaar. Net zoals minerale oliën, doen ze echter niks voor je haar. Ze hebben dus geen verzorgende eigenschappen. Tegenwoordig wordt er veel gespeculeerd over dit ingrediënt. Zo zou het bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn en menselijke hormonen nabootsen. Momenteel wordt er nog steeds gedebatteerd over de waarheid van het wetenschappelijke onderzoek die dit uitwees. Maar aangezien parabenen toch niet helpen om je krullend- of kroeshaar gezond te houden, is het net zo makkelijk om dit ingrediënt te vermijden en parabenen-vrije producten te gebruiken.

Naast parabenen zijn er ook natuurlijke conserveringsmiddelen, die een antibacteriële werking hebben, zoals bijvoorbeeld tea tree olie. Het is echter wel zo dat parabenen het meest effectief zijn. Om een product langer houdbaar te maken, is er namelijk maar een lage concentratie parabenen nodig. Door deze lage concentratie is er ook een laag risico op huidirritatie en cosmetische allergie bij het gebruik van producten met parabenen.

Wil je weten welke ingrediënten juist goed zijn voor je haar, lees dan mijn artikel over mijn favoriete haarolïen voor black hair.


Vond je dit artikel gunstig? Verleen mij dan een gunst door dit artikel te liken of te delen met je vrienden.About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

One comment

 1. Ja zo zie je maar weer he. Ik gebruikte silliconen producten van Elasta QP ik had wel het een en ander gelezen over de slechte sulfaten en parabenen.
  De minerale olieen gebruikte ik niet , totdat er zo een nieuwe lijn uitkwam voor krullen/kroeshaar die cantu leave in conditioner.
  Ik keek later op de ingredientenlijst en vond alleen maar rotzooi erin zitten, het is 1 van de MEEST verkochte haarproduct in de blackhairstore.
  Zo zonde, ik had toen mijn haar gekleurd en het ging helemaal mis.
  Me haar is nu zo droog en het voelt erg beschadigd aan.
  Ik dacht dat ik build up of iets had, maar ik heb 3 verschillende shampoo’s geprobeerd. Het voelt nog steeds niet goed aan. Me haar was eerst zacht en lekker vol, nu voelt het zo droog ,statisch en hard aan

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*