Huidverzorging 101: Hoe goed ken jij de donkere huid?

Post TypeOm meer te leren over de huid, geven we de komende weken het woord aan Fitzgeralda, eigenaresse van Fie Bio and Care. Deze Skin Expert zal alle ins en outs over de huid met ons delen. Deze week neemt ze ons mee in de basics van de huid, waarbij je kunt toetsen hoe goed je de donkere huid écht kent.

Hoe zit de huid in elkaar?

De huid bestaat uit verschillende lagen, die afzonderlijk ook weer uit verschillende laagjes bestaan.

De opperhuid (epidermis) is de bovenste laag van de huid en bestaat uit 5 lagen:
1. de hoornlaag
2. de doorschijnende laag
3. de korrel laag
4. de stekelcel laag
5. de basale cellaag

De lederhuid (corium) is de laag tussen de opperhuid en de onderhuid. Het is opgebouwd uit dicht bindweefsel en bestaat uit 3 onderdelen:
1. de bindweefselgrondsubstantie
2. de bindweefselvezels
3. de cellen

De onderhuid (subcutis) is de onderste laag van de huid en bestaat voornamelijk uit losmazig bindweefsel. In de mazen liggen groepjes vetcellen, die de dikte van de onderhuid bepalen.

De donkere huid samenstelling

Belangrijke onderdelen die zich bevinden in de huid zijn:
– de talgklieren
– de zenuwen
– de zweetklieren
– de haarfollikels (haarzakjes)
– de bloedvaten
– de lymfevaten

De zenuwen, bloedvaten, lymfevaten en de talgklieren bevinden zich in de lederhuid. Alleen de zweetklieren en haarfollikels lopen vanuit de onderhuid door de lederhuid naar oppervlakte van de opperhuid.

Wat is het verschil tussen de donkere en de blanke huid?

De donkere huid is in alle opzichten aangepast aan een warm klimaat. Het verschil dat als eerste opvalt, is de kleur van de huid. Een donkere huid dankt zijn kleur aan de pigmenten, die een goede bescherming bieden tegen ultraviolette straling. Hoewel het aantal pigmentcellen in beide huidtypes even groot is, werken de cellen in een donkere huid harder en produceren ze meer pigmenten.

De donkere huid donker vs wit

In een donkere huid werken de cellen nog een tandje harder onder verschillende omstandigheden. Bij bijvoorbeeld een wondje, een geïrriteerde huid, een ziekte of stress, dan is er een grotere kans op vlekken vanwege een ophoping van pigment, die extra worden geproduceerd. Ook is er een grotere kans op littekens vanwege een verkleving van bindweefsel, dat extra wordt geproduceerd.

De donkere huid zon

Om de hard werkende cellen te kunnen voorzien, bevat de donkere huid meer bloedvaten. Daarnaast heeft de donkere huid ook een dikkere hoornlaag als bescherming tegen de ultraviolette straling van de zon. Verder is de donkere huid is vetter dan de blanke huid, om uitdroging tegen de zon te voorkomen. Tenslotte bevinden zich in de donkere huid meer zweetklieren en talgklieren, waarbij de talgklieren ook nog groter zijn in vergelijking met de blanke huid.De donkere huid veroudering

Het is je vast niet ontgaan dat oude(re) donkere mensen er vaak nog erg jong uit zien. Dit komt omdat het verouderingsproces van de donkere huid trager verloopt dan de blanke huid. Dit heeft te maken met de dikkere hoornlaag, de werking van de pigmenten en de grotere hoeveelheid talg die de donkere huid produceert.

Wat is het verschil tussen mannen en vrouwen?

Hoewel de huid van mannen niet veel anders is dan de huid van vrouwen voor wat betreft huidopbouw, zijn er wel een aantal verschillen.

– Een mannenhuid heeft een sterkere verdikking van de hoornlaag.
– Een mannenhuid is vetter, waardoor er vaker ontstekingen en mee-eters optreden.
– Een mannenhuid transpireert meer.
– Een mannenhuid heeft een hogere zuurgraad.
– Een mannenhuid heeft een (sterkere) baardgroei.
– Een mannenhuid is vaker geïrriteerd (o.a. vanwege het scheren van de baard).

De donkere huid man

Hoe ga je met de donkere huid om?

In een koud klimaat gedraagt de donkere huid zich anders dan in een warm klimaat. Hierdoor kunnen er huidproblemen ontstaan. De donkere huid is vaak vochtarm en minder goed doorbloed. De talgproductie is minder vloeibaar, waardoor er niet alleen acne en mee-eters kunnen ontstaan, maar ook hyperpigmentatie, een vale grijze of doffe huidkleur. Bij te kort aan vitamine D kan er zelfs vermoeidheid ontstaan.

Om deze huidproblemen tegen te gaan, is het belangrijk om voor de donkere huid de juiste verzorgende producten te gebruiken. Producten op natuurlijke basis zonder geur- en kleurstoffen, parabenen, paraffine, hormonen, alcohol, minerale olie en andere chemische bestanddelen. Deze kunstmatige stoffen kunnen de huid irriteren en soms zelfs leiden tot ernstige huidaandoeningen.

De donkere huid verzorging

Het is belangrijk om de donkere huid met veel geduld en liefde te behandelen. Zorg ervoor dat de huid voldoende hydratatie krijgt. Een goede natuurlijke peeling kan helpen om de huid op te frissen. Daarnaast zorgen natuurlijke stoffen zoals mango, shea, avocado, macademia boter en jojoba, druivenpit, argan, amandel, castorolie voor de voeding van de huid.

Deze natuurlijke ingrediënten kun je afzonderlijk gebruiken, maar je kunt ook producten gebruiken waarin ze zijn samen gevoegd. Op die manier ben je verzekerd van een optimale verzorging!


Vond je dit artikel gunstig? Verleen mij dan een gunst door dit artikel te liken of te delen met je vrienden.About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*