Gwendelien Vertelt: Over De Verschillende Soorten Weaves

Post TypeOmdat ik zelf niet zoveel van weaves afweet en graag meer hierover wilde weten, vroeg ik aan Gwendelien van HairCrushNL of ze haar kennis over weaves met ons wilde delen. Net zoals ik, vindt Gwendelien het erg belangrijk dat mensen goed geïnformeerd worden over de verzorging van Black Hair. Om jou goed op weg te kunnen helpen, deelt Gwendelien daarom in dit artikel alvast haar kennis en ervaring over de verschillende soorten weaves.

Over Gwendelien

Voor wie Gwendelien nog niet kent, bij deze een korte kennismaking. Gwendelien is een jonge ambitieuze dame uit Suriname die op dit moment nog studeert en in haar vrije tijd blogt via haar eigen blog HairCrushNL. Omdat Gwendelien over de jaren heen zelf vaak weaves heeft gedragen, kun je wel zeggen dat deze meid enige kennis heeft op het gebied van weaves. Over haar eigen ervaringen met weaves vertelt ze:

“Voor zover ik mij kan herinneren, ben ik gestart met het gebruiken van weaves rond mijn 12de/13de jaar. Als ik daar terug aan denk vind ik het best jong. Ik wist niet beter en mijn moeder ook niet. Lekker makkelijk dacht ik toen, mijn haar “gewoon” weaven en dan heb ik weken geen omkijken naar mijn natuurlijke haar.”

Door meerdere soorten te dragen, leerde Gwendelien ook het verschil tussen verschillende soorten weaves kennen.

“Ik heb er gelukkig geen narigheid aan over gehouden. Integendeel, ik heb er veel van kunnen leren. Ik heb bijna alle weave soorten uit kunnen proberen en weet zo een beetje wat ik wel en niet fijn vind. Nu, bijna negen jaren later ben ik kritisch en verstandiger geworden bij het aanschaffen, gebruiken en verzorgen van weaves,” vertelt Gwendelien.

Naast dat Gwendelien zelf weaves heeft gedragen, heeft deze meid ook ervaringen met het plaatsen van weaves. Daarbij vind ze het belangrijk dat niet alleen haar klanten, maar alle weave gebruikers goed geïnformeerd zijn over het uitkiezen, het gebruiken en het verzorgen van weaves. Gwendelien vertelt:

“Ik vind het persoonlijk belangrijk dat men verantwoord gebruik maakt van weaves. Alles wat ik in dit artikel vermeld is grotendeels gebaseerd op mijn ervaring, kennis en mening. Als het op weaves aankomt verschillen de meningen en de wijze van gebruik bij een ieder.”

Hair Crush

Hoewel Gwendelien zichzelf geen expert wilt noemen, blijkt deze dame toch echt wel veel te weten van weaves! In dit eerste artikel legt ze uit wat een weave is en welke verschillende soorten er zijn.

Wat is een weave?

Verschillende soorten weaves wat is een weaveWeave is (nep) haar dat aan een speciale draad geweven is. Het haar hangt verticaal aan deze draad, waardoor het met speciale hulpmiddelen in het natuurlijk haar vast genaaid en zelfs geplakt kan worden.

Hoewel mensen vaak denken dat alleen donkere vrouwen graag een weave dragen, zijn er ook genoeg blanke dames met nephaar. Het dragen van een weave heeft namelijk zo zijn voordelen. Het is een uiterst geschikte manier om snel van kapsel te veranderen, zonder je eigen haar te hoeven te veranderen.

Soorten weaves

Precies zoals er nieuwe, steeds betere haarverzorgingsproducten op de markt verschijnen, gebeurt dat ook met weaves. Om te beginnen zijn er tegenwoordig zoveel soorten dat het voor de klant een luxe wordt in het maken van een keuze. Weaves zijn namelijk te verkrijgen in verschillende kleuren, texturen, kwaliteiten en uiteindelijk verschillende prijzen.

Verschillende soorten weaves texturen

Ondanks de vele verschillen, worden de soorten weaves vaak onderverdeeld op basis van de kwaliteit van het haar. De kwaliteit hangt nauw samen met de prijs. Hoe beter de kwalititeit van je weave en hoe natuurlijker deze eruit ziet, hoe leger je portomonnee. Aan een “goede” weave zit een hoog prijskaartje. Hieronder vind je een overzicht, beginnend van de goedkoopste tot aan de duurste soorten.

Synthetische weave

Synthetische weave is de goedkoopste van alle soorten en daarom ook één van minder goede kwaliteit. In dit geval staat synthetisch voor kunstmatig, wat eigenlijk wel logisch is. Want synthetisch haar is gewoon écht nep haar. Wel is het zodanig gecreëerd dat het op mensenhaar zou moeten lijken. Vaak zijn ze al helemaal klaar voor gebruik. Ze zijn van tevoren gekruld, hebben slag, lagen of zijn simpelweg steil. Ook zit er vaak een glans in.

De nadelen van synthetisch weave:
–       Het voelt onnatuurlijk aan. Het voelt namelijk stijf, droog en heeft een chemisch plasticachtige geur.
–       Is amper te borstelen (dit is meestal niet nodig)
–       Het blijft vaak niet langer dan twee weken mooi. De haarpunten voelen op een gegeven moment stroef aan en gaan op een oude verfkwast lijken.
–       Als je vaak synthetische weave gebruikt, betekent het waarschijnlijk dat je zeker om de vier weken een nieuwe aan zou moeten schaffen. Bereken het uitgegeven bedrag voor een jaar en dan realiseer je jezelf dat je op jaarbasis in principe duurder uit bent.

De voordelen van synthetische weave:
–       Het is super goedkoop. Althans als je dit maar 1 tot maximaal twee keer aan zou schaffen.
–       Het haar in model brengen is vaak niet nodig. De weave is vaak kant en klaar en hoeft in de meeste gevallen enkel ingeweaved te worden.

Synthetisch weave kan ook gebruikt worden voor:
–       Het maken van een pruik. Dit is zeker een goedkoper alternatief dan het aanschaffen van een kant en klare synthetische pruik. Zelfs goedkoper dan er één op maat te laten maken. De kwaliteit blijft iets langer mooi, omdat de pruik niet 24/7 op het hoofd vast zit. Deze doe kun je bij thuiskomst vast afdoen.
–       Het maken van je eigen clip-ins. Deze zitten ook niet 24/7 in het haar vast waardoor de weave langer mee zal gaan.Synthetische weave met fiber

Tegenwoordig heb je ook synthetische weave met fiber. Fiber betekent letterlijk vezel. Synthetische weave met fiber lijkt heel erg op een normale synthestische weave.

De enige verschillen zijn:
–       Het is vaak tot 180 graden tangbaar
–       De kwaliteit gaat iets langer mee
–       Is iets duurder

Verschillende soorten weaves synthetisch

Over haar eigen ervaring met een synthetische weave met fiber, vertelt Gwendelien het volgende:

“Op mijn 16de heb ik synthetisch weave met fiber in gehad. Ik vond het zo mooi dat ik het wel de hele zomervakantie in had gehouden. Dat waren zeker acht volle weken of langer zelfs. De voorkant had ik ingevlochten (micro-braids) en de rest was geweaved. Enige nadeel vond ik de pollen en andere soorten kledingpluis die erin bleven zitten. Deze waren wel makkelijk te verwijderen. Ik beken maar eerlijk dat mijn haar niet achter uit is gegaan. Toen der tijd was ik niet intensief bezig met de zorg van mijn eigen haar, maar deze bleek na het uithalen van de weave niet gebroken te zijn.”

Weave soorten die 100% “Human hair” (beweren te) zijn

Maar zijn deze soorten wel echt 100% mensenhaar? Gwendelien vertelt:

“Als ik op de verpakking van een weave de claim ‘100% Human Hair’ zie staan, vind ik het nog steeds moeilijk te geloven.”

Yaki hair is één van de meest bekende soort met 100% Human Hair. De steile Yaki Hair lijkt erg veel op gerelaxt kroes/krullend haar. Als deze heel goed samen met gerelaxt haar wordt geweaved, dan is het verschil amper te zien, tenzij je een kenner bent. Er zijn twee soorten Yaki Hair. De ene variant is gladder dan de andere. Daarnaast is Yaki Hair in verschillende soorten texturen te koop. Van steil, golvend, krullend tot kroeshaar.

De voordelen:
–       De weave is van een lichte naar donkere kleur te verven (andersom helaas niet)
–       De weave is met de heetste tang goed in model te brengen. Krullen, steil of in slag patronen.
–       Het kan gewassen en gefohnd worden.
–       Het kan in de mooiste moddelen geknipt worden voor een natuurlijke look, zonder de punten een “kwasten” effect te geven.

De nadelen:
–       De prijzen van human hair zijn redelijk duur. Vooral omdat deze vaak maar twee tot maximaal drie keer hergebruikt kunnen worden.

Remy Hair

Remy hair is een van de meest gebruikte soorten onder vrouwen met een Europese Etniciteit. Deze weave soort is vaak te koop in blonde, bruine en zwarte natuurlijke haarkleuren. Het schijnt dat Remy Hair echt mensenhaar is en van één donor afkomstig is. De haarschubben zijn vaak heel goed intact en wijzen allemaal dezelfde richting op. Ook de prijzen van deze soorten weaves zijn niet gunstig. Een pak van ongeveer 5 banen begint ongeveer rond de €80,-

Luxere Weave Soorten

Over de luxere soorten, vertelt Gwendelien het volgende::

“Tja hieronder versta ik weave waarvan ik weet dat ze van een echt persoon afkomstig zijn. Ik zeg altijd dat dit haar, mits het van goede kwaliteit is, oneindig behandelbaar is alleen groeit het niet terug.”

Naast dat de soort weave oneindig vaak hergebruikt kunnen worden, kan de weave in de gekste kleuren geverfd worden en tevens gesteild, gekruld en in verschillende kapsels gestyled worden.

Onder luxere weave soorten wordt er doorgaans verstaan:
Brazilian Hair
Indian Hair
Peruvian Hair
Malaysian Hair
Mongolian Hair

Vaak zijn er misverstanden over de afkomst van deze soorten weaves. Bij het horen van de naam denkt men namelijk vaak dat het haar die zich aan de weave banen bevindt, afkomstig is van vrouwen uit het genoemde land. Neem een voorbeeld aan Brazilian Hair, waarvan wordt gedacht dat het haar uit Brazilië komt, hoewel er in Brazilië talloze vrouwen wonen van verschillende etniciteiten en dus verschillende haartypen. Dat terwijl de Braziliaanse weaves al jaren op elkaar lijken. Zo zijn ze namelijk altijd glad en steil of hebben ze wat slag of krullen.

Over haar ervaringen met de luxere soorten vertelt Gwendelien het volgende:

“Persoonlijk ben ik fan van Braziliaanse weave, deze gebruik ik al sinds mijn 16de en het bevalt me heel goed. Het is natuurlijk, heel goed te onderhouden, tig keer te verven en het gaat HEEL LANG mee.”

Daarnaast bestaat binnen deze soorten weaves weer een onderverdeling tussen wel en geen Virgin hair. Haar dat totaal niet chemisch of voorbehandeld is. Virgin hair is in deze categorie daarom ook aan de prijzige kant.

Verschillende soorten weaves brazilian

Tot de volgende keer!

Hopelijk heb je wat gehad aan de informatie in dit artikel. In het volgende artikel over weaves, zal Gwendelien tips en trucs geven over waar je op moet letten bij het kopen van weave.

Heb jij wel eens weave in (gehad)? Wat was jou ervaring?


Vond je dit artikel gunstig? Verleen mij dan een gunst door dit artikel te liken of te delen met je vrienden.About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

4 comments

  1. Hey!
    Ik ben 13 jaar. Ik heb wel eens weave in gehad 2 keer zelfs. Ik vond het naar mijn menign een slechte ervaring. Ik weet niet of het aan de kapster lag of …
    Mijn haar was er toen slecht aan toe.

  2. Hoi, ik had een vraagje over de Weave. Is er eigenlijks ook verschil tussen de Virgin hair Brazilian hair, Indian hair, Peruvian hair, Malaysan hair, Mongolian hair?

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*