FunX Critix: Wees Trots Op Je Natuurlijke Haar

Post Type

Gisterenavond was het onderwerp bij FunX Critix Black Hair, met een pittige stelling waarop in de vroege uurtjes al een verhitte discussie ontstond op Facebook, nog voor dat de show begon. Tijdens de show kwamen verschillende meningen aan bod van onder andere bloggers, luisteraars, mensen op straat en een eigenaar van een weaveshop. Daarnaast kregen we ook de ervaringen en meningen van mannen te horen. Heb je deze uitzending gemist en ben je benieuwd naar wat er werd besproken? Lees dan hier het verslag dat ik van deze uitzending heb gemaakt.
[mwm-aal-display]

De stelling

FunX Critics: Wees Trots Op Je Natuurlijke Haar

Tijdens FunX Critix werd de volgende vraag gesteld:

“Wees trots op je eigen haar, weg met weaves en extensions”. Eens of Oneens?

Deze vrouwen waren het oneens met de stelling.
Amber
“Alle vrouwen moeten zelf weten wat ze met hun haar doen. We moeten trots zijn dat we zoveel met onze haar kunnen doen.”

Veronica
“Haar is net een accessoire. Doe je ding, je moet gewoon doen waar je zelf zin in hebt. Het is leuk om te varieren en om elke keer een andere look te hebben.”

In tegenstelling tot Amber en Veronica was Nandine van Curly Hair Talk het eens met de stelling. Zij was benieuwd waarom zoveel mensen weaves dragen. In een email aan FunX schreef zij:

Veel vrouwen dragen een weave om geaccepteerd te worden in de maatschappij en/of omdat ze zich schamen voor hun eigen haar.

Haar email was de aanleiding van deze stelling. In het telefoongesprek vertelde Nandine het volgende.

Nandine – Curly Hair Talk
“Veel vrouwen in mijn omgeving vertellen dat ze een weave dragen omdat ze anders bang zijn dat ze niet geaccepteerd worden of geen baan kunnen krijgen. Dat slaat natuurlijk nergens op en het is erg jammer!”

Vooral mensen met krullend en kroeshaar roept Nandine op om hun natuurlijke schoonheid te tonen. “Rock your natural hair!”

Ondanks dat een aantal dames aangaven dat ze weaves juist leuk vinden om hun look te kunnen variëren, denkt Nandine dat een weave vaker wordt gedragen omdat dames niet weten hoe ze met hun natuurlijk haar om moeten gaan.

“Veel dames denken dat natuurlijk haar veel tijd kost en dat het onhandelbaar is, maar dat is echt niet waar.”

Op de vraag of het dragen van natuurlijk haar een bewuste keuze was, antwoordde Nandine:

“Ja, ik ben trots op het haar waarmee ik geboren ben. Mensen moeten mij accepteren zoals ik ben”. Cool! Nandine zou daarom ook geen weave dragen om door te breken in de showbizz.

In principe heeft Nandine niks tegen een weave. Echter vind ze het wel jammer dat er veel vrouwen zijn met schaamte en onzekerheid. “Mensen moeten blij zijn met hun eigen haar”. Helemaal mee eens!

Nandine is eigenaresse van Curly Hair Talk, het online magazine voor krullend en kroeshaar, onderdeel van de webshop Curly Hair Shop.

De wereld van weave

Om meer inzicht te krijgen in de weave wereld, werd er ook contact opgenomen met een eigenaar van een afroshop.

Eigenaar Afroshop
“Vrouwen komen de shop binnen om een weave te kopen voor verschillende redenen. Om het haar te verlengen, volume te krijgen of een andere textuur te geven. In mijn shop komen vrouwen van verschillende afkomsten. Marrokaans, Turks, Dominicaans, Surinaams, etc.”

Maar waarom zijn weaves nou zo populair?

“Op dit moment zijn er veel bekende vrouwen die een weave dragen, zoals de Kardashians en Beyoncé. Uit Amerika waait het over naar Europa. Vrouwen hier willen dan ook wat ze zien op TV”

Wist je dat er weaves zijn van verschillende kwaliteiten? Zo wordt de Brazilian weave gezien als het haar van de hoogste kwaliteit. Echter legt de eigenaar uit hoe het haar afkomstig is uit India en wordt gekocht bij Indiase tempels, waar het haar in eerste instantie aan de goden wordt geofferd. Volgens de eigenaar helpen we de mensen uit Inda juist, door het haar bij hen te kopen.

Okee… toch begrijp ik nog niet zo goed waarom wij het dan Brazilian hair noemen. De man wist ook nog te vertellen dat er tegenwoordig ook Brazilian hair wordt verkocht dat echter van lage kwaliteit is! Deze ‘neppe variant’ bevat dan weer Chinees haar. Gelukkig bedoelt hij niet dat het haar van Chinese vrouwen slecht is, maar dat het kunstmatige haar dat voor deze weaves gebruikt wordt in China wordt geproduceerd.

Wat kost nu zo’n weave?

“Voor een weave met een lengte van 12 inch en goede kwaliteit ben je tussen de 150 en 200 euro kwijt.

Natuurlijk haar en weave

Funx ging ook de straat op om aan mensen te vragen of ze het wel of niet eens zijn met de stelling.

Een voorbijganger antwoordde:
“Ik draag weave voor het gemak en om te kunnen variëren. Wanneer de nacht komt, schop ik mijn sneakers uit en trek ik mijn hakken aan. Mijn alter ego komt dan naar boven en daarbij hoort steil haar. Na het stappen, doe ik hem dan weer uit. Weave of natuurlijk haar, het kan allebei. Het is juist leuk om te variëren.”

Ook Gwendelien van Hair Crush NL vindt het leuk om van tijd tot tijd van look te veranderen. Dat betekent niet dat ze niet van haar natuurlijk haar houdt.

Gwendelien – Hair Crush NL
“Ik heb super kroeshaar, maar ik hou van mijn haar. Af en toe draag ik een weave, af en toe draag ik vlechtjes of box braids en af toe draag ik mijn haar natuurlijk.”

Maar wat vinden anderen van jouw natuurlijk haar?

“Mensen vinden het leuk en vooral interessant en willen het aanraken. Dat vind ik wel een beetje vervelend aangezien ik niet weet waar ze met hun handen zijn geweest. Daarom was ik mijn haren weer in de avond.”

Gwendelien is het oneens met de stelling.

“Ik houd van nephaar, maar ik ben ook supertrots op mijn kroeshaar. Daarnaast zijn nog lang niet alle vrouwen er klaar voor om natuurlijk te gaan en kunnen ze in een dip terecht komen vanwege hun onzekerheid. Voor hen is het verantwoord gebruik van weave dan een uitkomst.”

Daar zit best wat in, het is immers minder schadelijk dan relaxen. Daarnaast dragen ook veel vrouwen hun weave als beschermende haarstijl. Dit legt Megisa van My Black Hair uit.

Megisa – My Black Hair
Megisa snapt de ophef wel over weave & extensions.

“Er zijn inderdaad vrouwen die hun natuurlijke haar niet eens kennen, niet weten hoe ze het moeten verzorgen en het daarom verstoppen onder een weave.”

Echter zit er ook een andere kant aan dit verhaal.

“Er zijn ook vrouwen die juist hun natuurlijk haar met trots dragen en de weave als beschermende haarstijl gebruiken. Het haar krijgt dan rust en tijd om te groeien.”

Volgens Megisa zijn er ook nog genoeg vrouwen die angst hebben om hun haar natuurlijk te laten groeien. Ze zijn bang dat ze niet geaccepteerd zullen worden of dat het ze niet mooi zal staan.

“Dat is begrijpelijk. Doordat we vaak ons haar van jongs af aan al relaxen, herkennen we onze eigen haar niet meer en is het even wennen.”

Gelukkig is er nu dankzij blogs en magazines zoals My Black Hair steeds meer bekend over de verzorging van het haar, waardoor we nu weten hoe we ons haar moeten verzorgen, welke haarstijl we ook kiezen.

Megisa is een van de oprichters van My Black Hair, de Nederlandse Black Hair Magazine die zich richt op de gehele Black Hair community.

Andere meningen

Over het algemeen zijn de meeste vrouwen het over eens dat een weave moet kunnen. Blogster Rowan van RoodjeRow heeft echter moeite met een andere aspect dat binnen de Black Hair community veel voor komt.

Rowan – RoodjeRow“
“Ik vind chemisch behandeld haar echt niet meer kunnen. Veel vrouwen grijpen naar de relaxers om geaccepteerd te worden of omdat ze niet weten wat ze met hun natuurlijke haar moeten doen.”

Het is inderdaad zo dat we vaak proberen te streven naar een schoonheidsideaal van het steile, lange haar. Een ideaal waar ons haar het verst vanaf ligt.

“Vrouwen willen voldoen aan het schoonheidsideaal. En dat zit diep. Het is de erfenis van de slavernij, waarbij halfbloedjes met een lichtere huidskleur en fijner haar mooier werden gevonden dan de vrouwen met een donkere huidskleur en kroeshaar.”

Ik ben het met Rowan eens. Onze behoefte om aan dit schoonheidsideaal te voldoen zit geworteld in onze genen. Daarom moeten we eerst leren om onszelf en onze natuurlijke haar te accepteren en te omarmen, voordat we grijpen naar een weave of een andere manier om onze haar te veranderen.

De mening van Rowan, leidde tot de volgende prachtige quote van Rayza
Rayza
“Het is ook belangrijk wat je van huis uit mee krijgt. Leer daarom je haar kennen en leer dat aan je kinderen.”

Hoe krachtig is dat? Waar onze ouders niet beter wisten, kunnen wij nu het goede voorbeeld geven aan onze kinderen, door ons goed te laten informeren over de juiste verzorging van ons haar!

Tenslotte werd het gesprek afgesloten met het verhaal van Amy.
Amy
“Ik draag weaves omdat ik alopecia heb. Met een weave kan ik de kalen plekken op mijn hoofd bedekken.”

Nooit bij stil gestaan dat vrouwen ook weaves dragen om medische redenen. Dit brengt deze discussie weer in een geheel nieuw licht!

Ervaringen

Het gehele gesprek zorgde voor nieuwe inzichten en interessante meningen. Zo zijn er bijvoorbeeld heren die weaves maar niks vinden, terwijl anderen juist zelf een weave dragen! Voor sommige dames is het een manier om zichzelf te uitten en te kunnen variëren van haarstijl, anderen zien het weer als een poging om te voldoen aan de westerse schoonheidsidealen. Volgens de één verricht het wonderen, volgens de ander is het juist slecht voor je haar.

Deze stelling heeft een mooie discussie op gang gebracht over haar. Wat de meningen ook zijn, het is goed om met elkaar in gesprek te gaan en dingen aan de kaak te stellen, die normaal gesproken onbesproken blijven. Zo kunnen we van elkaar leren en elkaar uiteindelijk beter begrijpen.

Wat vonden jullie van het gesprek? Hebben jullie meegeluisterd?

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

4 comments

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*