Is Haar Stomen Met Haarstomers Het Geld Waard?

Post Type

De laatste tijd lijken haarstomers een ware trend te zijn. Hoewel ze erg duur zijn (125 euro!), worden op veel blogs en in verschillende groepen de voordelen van de haarstomers bediscussieerd. Maar voegen ze echt wat toe aan je haarverzorgingsroutine? En zijn ze de aankoop waard? Lees hier de wetenschappelijke uitleg van het haar stomen.

[mwm-aal-display]

Onderzoek naar haar stomen

Op de website Black Girl Long Hair, legt de schrijfster van The Natural Haven wat onderzoek uitwijst over het haar stomen. En wat blijkt? Hoewel er verschillende claims over het stomen wordt gemaakt, is hier geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan! Bedrijven die haarstomers verkopen, communiceren maar al te graag dat met stomen het haar wordt gehydrateerd of versterkt, zonder dat ze dit dus kunnen onderbouwen.

Nu is het zo dat er nauwelijks onderzoek is gedaan naar de effecten van haarstomers en stoom op het haar. Uiteindelijk heeft de blogster van The Natural Haven toch een artikel weten te vinden, waarin het haar stomen onderzocht wordt. Hierin wordt omschreven dat het stomen van het haar voor maximaal 30 minuten een aantal voordelen kan hebben. Wordt het haar echter langer dan 30 minuten gestoomd, dan kan stomen het haar beschadigen!

Haar Stomen Huetiful

Haar stomen onder de 30 minuten

Stomen van je haar kan de volgende voordelen hebben.

  • Stoom opent de haarschubben waardoor het haar opzwelt en vocht op kan nemen
  • Hierdoor kunnen waterdeeltjes en voedingstoffen het haar binnen dringen
  • Zo kan het haar gehydrateerd en gevoed worden
  • Deze verzorging zorgt voor sterk en elastisch haar
  • Sterk, elastisch haar is belangrijk voor de gezondheid van het haar
  • Gezond haar voelt zacht, soepel aan en ziet er glanzend uit

Hoewel deze voordelen allemaal erg waardevol zijn, kun je ze ook bereiken door je haar gewoon nat te maken. Ook dan worden de haarschubben geopend, waardoor het haar vocht en voedingstoffen kan opnemen voor de verzorging met als resultaat mooi, gezond haar.

Haar stomen langer dan 30 minuten

Als het haar korter dan 30 minuten gestoomd wordt, blijft de elasticiteit van het haar behouden. Met elasticiteit wordt bedoeld dat wanneer het haar uitgerekt wordt, deze weer terug kan springen naar zijn normale lengte. Elasticiteit is belangrijk voor je haar. Wordt de elasticiteit in je haar vernietigd, dan wordt je haar zwakker waardoor het gemakkelijker kan breken of beschadigen. Om elasticiteit te verliezen, moet de interne structuur van je haar worden veranderd.

Wanneer het haar langer dan 30 minuten wordt gestoomd, wordt de interne structuur van je haar veranderd. Net zoals bij het relaxen van het haar, worden de zwavelbruggen in je haar gebroken. Hierdoor verliest het haar elasticiteit. Het haar wordt zwakker en is gevoeliger voor haarbreuk en beschadigingen. Uiteindelijk kun je net zoals bij het relaxen, met stomen je natuurlijke krulpatroon verliezen en een losser krulpatroon krijgen.

Is haar stomen de moeite waard?

Is het stomen van het haar dan wel of niet goed? Hoewel de schrijfster van The Natural Haven heel erg benadrukt dat hetzelfde effect kan worden bereikt onder de douche tijdens het haren wassen, ben ik hier niet volledig mee eens. Zo heeft het haaar stomen wel degelijk wat voordelen dat je niet kunt bereiken door je haar alleen nat te maken.

  • De combinatie van vocht en hitte

Het is bekend dat hitte de opname van vocht en voedingstoffen in je haar bevordert. Dit in combinatie met stoom die je haarschubben opent en de opname stimuleert, zorgt voor een snellere opname dan als je alleen stromend, kouder water zou gebruiken.

  •  Het effect van stoom vs. stroom water

Stoom bestaat uit veel kleinere druppels dan stromend water. Hierdoor wordt je haar minder zwaar. Dit zorgt ervoor dat je krulpatroon in takt blijft. Daarnaast droogt je haar gemakkelijker op, aangezien de kleinere druppels ook gemakkelijker verdwijnen.

Wel of geen haarstomer?

Uiteindelijk is de hamvraag of het wel of niet de moeite waard is om een haarstomer te kopen om voor het stomen van je haar. Hoewel het haar stomen een aantal voordelen heeft boven het nat maken van je haar, zou ik toch niet snel een dure haarstomer aanschaffen. Ik vind namelijk de twee voordelen niet opwegen tegen het geld dat je ervoor neer moet leggen. Het zijn geen voordelen die in mijn ogen noodzakelijk zijn voor een gezonde haarverzorgingroutine.

Daarnaast zijn er ook genoeg andere manieren om je haar te stomen, door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan een stoombad of het gebruiken van een stoomcabine. Ik geloof namelijk niet dat het een must is om je haar welke week te stomen. Daarnaast is het voordeel van een stoombad of stoomcabine dat je naast je haar, ook de rest van je lichaam kan genieten van de voordelen van het stomen. Een weldaad dus voor het gehele lichaam!

Gebruiken jullie een haarstomer voor je haar? Waarom wel of waarom niet?

Bron: Are Hair Steamer Really Worth Buying?

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

2 comments

  1. De sauna doet altijd wonderen voor mijn haren. De krul zit beter, gedefinieerd en pluisvrij voor n paar dagen. Helaas zijn sauna’s prijzig, de aanschaf van n stomer lijkt me dus juist n bijzonder goed idee en voordeliger dan steeds naar de sauna.

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*