Haareigenschappen Die Je Haarverzorging Bepalen

Post TypeSinds het meer bekend wordt hoe je je haartype kunt bepalen, weten steeds meer donkere vrouwen welke type krul ze hebben. Het gevaar hiervan is dat de meeste vrouwen denken dat dit bepalend is voor hun haarverzorging. Maar is dat ook werkelijk zo? Ook in mijn omgeving merk ik dat veel vrouwen denken dat het krultype bepaalt welke haarproducten je het beste kun gebruiken. Vandaar dat ik heb besloten om een artikel te schrijven waarin er wordt uitgelegd waarom dit niet het geval is.

Waarom het krultype niet bepalend is

Door de verschillende eigenschappen van het haar, is geen enkele krul hetzelfde. Net zoals jijzelf, is je haar uniek. Net zoals geen enkele persoon hetzelfde is als jou, is er ook niemand met hetzelfde bos haar, zelfs niet wanneer je binnen dezelfde klasse valt van type krul. Stel dat het haar van twee donkere vrouwen wordt geclassificeerd als 3c. Doordat haar zo divers is, zullen de krulpatronen niet 100% identiek zijn. Daarnaast kan het haar nog steeds verschillen in de andere haareigenschappen. Tenslotte komt het ook nog eens vaak voor dat er verschillende haartypes op één hoofd groeien. De combinatie van de verschillende haartypes en de verdeling daarvan over het hoofdhuidoppervlakte zorgt voor nog meer variëteit.

Ervan uit gaan dat je dezelfde producten kunt gebruiken als iemand anders met dezelfde haartype, is dus niet juist. Het is belangrijk om zelf te onderzoeken wat voor jouw haar werkt, door verschillende producten uit te proberen. En als je eenmaal de juiste producten hebt gevonden, kan het nog steeds zo zijn dat deze producten niet altijd de juiste producten zullen zijn. Wat voor jouw haar werkt, kan veranderen in de loop van tijd, door veranderingen in levensstijl, de seizoenen en je haarstijl. Als je bijvoorbeeld meer gaat sporten en dus meer gaat zweten, zul je misschien andere producten moeten gebruiken. Daarnaast is het vaak zo dat vrouwen in de zomer wat lichtere producten gebruiken dan in de winter.

De eigenschappen van het haar

Tijdens de I Love My Hair Day, werd dit onderwerp aan de kaak gesteld. Tijdens de talkshow legde Mooney Zimmerman, eigenaresse van Curls of Nature, uit waarom je op basis van je krultype niet je haarverzorging kunt bepalen of weten welke producten je nodig hebt. De type krul is slechts een van de eigenschappen van je haar. Wat je haar precies nodig heeft, hangt meer af van andere eigenschappen, zoals de porositeit, dichtheid en dikte van het haar.

Porositeit
Geeft aan hoe gemakkelijk je haar water en voeding kan absorberen en kan vasthouden. Haarporositeit is afhankelijk van je haarschubben die bepalen hoeveel er wordt doorgelaten. Hoewel de porositeit van je haar genetisch is bepaald, kan het ook worden beïnvloed daar het gebruik van hitte en chemische behandelingen.

porositeit

Een lage porositeit betekent dat je haarschubben redelijk dicht zijn. Ondanks dat dit betekent dat je haar moeilijk stoffen opneemt, beschouwen de meesten het als gezond haar, omdat het ook weinig vocht en voeding verliest. Door de lage opname, is het belangrijk niet te zware producten te gebruiken, om build-up te voorkomen.

Een hoge porositeit is vaak het gevolg van chemische behandelingen of andere toepassingen waarbij het haar wordt beschadigd. Doordat de haarschubben constant open staan, kan het haar gemakkelijk vocht en voedingstoffen opnemen, maar ook verliezen. Daarnaast kunnen ook schadelijke stoffen het haar binnen dringen. Om het verlies van vocht en voedingstoffen en de opname van schadelijke stoffen tegen te gaan, is het belangrijk om je haar na een intensieve verzorging te sealen.

Dichtheid
Geeft aan hoe dicht de individuele haarstrengen op elkaar staan op je hoofdhuid. Hoewel de dichtheid van je haar genetisch is bepaald en nauw verbonden is met je haartextuur, porositeit en dikte, kan het ook in de loop van de tijd veranderen door haaruitval en beschadiging door ziekte, chemische behandelingen en het gebruik van hitte.

dichtheidEen hoge dichtheid betekent dat de haarstrengen heel dicht bij elkaar staan. Als je wel eens de kapper hebt horen zeggen dat je veel haar hebt, dan weet je dat je een hoge dichtheid hebt. Bij een hoge haardichtheid is het mooi om het haar in laagjes te knippen. Daarnaast is het belangrijk om zware producten te gebruiken, zoals haarboters, om ervoor te zorgen dat al je haren worden verzorgd en de juiste definitie krijgen.

Een lage dichtheid betekent daarentegen dat de individuele haarstrengen minder dicht op elkaar staan. Bij sommige mensen is de dichtheid zo laag, dat je de hoofdhuid door de haren heen kunt zien. Gebruik lichte producten om de verzwaring van je haar te voorkomen. Maak daarnaast gebruik van producten en kapsels die je haar meer volume geven.

Dikte
Geeft de dikte aan van je individuele haarstreng. Wanneer er wordt gesproken over de haartextuur dat varieert van fijn tot stug, wordt er eigenlijk ook de dikte van het haar bedoelt. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat de dikte van je haar niks te maken hoeft te hebben met je krulpatroon. Ondanks dat er vaak wordt gedacht dat kroeshaar erg stug is, is dit vaak niet geval! Het tegendeel is juist waar. Over het algemeen is kroeshaar namelijk juist erg fijn.

dikte

De dikte van het haar is afhankelijk van de diameter. Hoe groter de diameter, hoe stugger het haar. Doordat dik haar erg sterk is, is het beter beschermd tegen beschadigingen, waardoor het gemakkelijk lang kan groeien. Dun haar daarentegen is gevoeliger voor haarbreuk waardoor het lastig is om een bepaalde lengte te bereiken. Zorg er daarom voor dat je dun, fijn haar intensief verzorgt en zo min mogelijk manipuleert met haartools en haarstijlen die veel onderhoud vergen.

Krultype
Het patroon waarin je haar bepaalde bochten maakt, oftewel krult. Vaak wordt er gesproken over golvend, krullend en kroeshaar, waarbij de krullen in verschillende klassen worden onderverdeeld. Inmiddels zijn er al veel systemen ontwikkeld om het krultype te bepalen. Meer informatie over de systemen vind je hier

Hoe kun je het krultype dan wel bepalen?

Het in kaart brengen van al je haareigenschappen kan je helpen om te bepalen welke haarproducten je het beste kunt proberen. Ondanks dat het wat lastiger is om de porositeit, dichtheid en dikte van je haar uit te zoeken, is het wel mogelijk.

    • De porositeit van je haar kun je ontdekken door een haarstreng in water te leggen. Als deze na 2-4 minuten zinkt, heb je een lage porositeit. Blijft het drijven, dan is de porositeit van je haar hoog.
    • De dichtheid van je haar kun je bepalen door je droge haar te bestuderen wanneer het los is. Als je door je haar heen de hoofdhuid kunt zien, dan heeft het haar een lage dichtheid. Is deze niet te zien, dan heeft het haar een hoge dichtheid.
    • De dikte van je haar kun je gemakkelijk beoordelen door een haarstreng tegen het licht te houden. Als je het gemakkelijk kunt zien, dan is je haar dik. Als je de haarstreng nauwelijks kunt zien, dan heb je fijn haar.

Ga dus op onderzoek uit en leer je haar kennen! Bouw een goede relatie op met je haar, om zo achter te komen welke producten goed zijn voor je haar, om het lang, mooi en gezond te laten groeien.


Vond je dit artikel gunstig? Verleen mij dan een gunst door dit artikel te liken of te delen met je vrienden.About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*