Haar Ontwarren Na 7 Dagen Je Haar Niet Kammen

Post TypeVoor zeven dagen je haar niet kammen. Op verschillende blogs wordt er aangeraden om je haar niet dagelijks te kammen. Omdat ik me niet voor kon stellen dat dit goed voor je haar kan zijn, ging ik de uitdaging aan. Benieuwd naar het resultaat en of ik het uiteindelijk heb kunnen ontwarren? Lees dan snel verder!

De oorsprong van het dagelijks ontwarren

Toen ik mijn moeder vertelde dat ik mijn haar 7 dagen niet had gekamd, stond ze ervan te kijken. “Veel succes met ontwarren bij het haren wassen!”, riep ze me nog na. Mijn moeder heeft van nature steil haar, dus kan ik het haar ook niet kwalijk nemen. Ze heeft vast en zeker met haar eigen haar ervaren dat het gaat klitten, zodra het een aantal dagen niet wordt gekamd. Deze ervaringen heeft ze aan mij overgedragen. Ervan uitgaande dat mijn krullend haar net zoals haar steile haar zal gaan klitten, heeft ze me geleerd om elke dag mijn haar te kammen.

Ontwarren Ongekamd Haar

Net zoals ik, hebben veel donkere vrouwen met krullend haar geleerd om hun haar dagelijks te kammen. Maar waar komt deze traditie vandaan? De notie dat we elke dag ons haar moeten kammen, heeft te maken met ons slavenverleden. Toen we in de nieuwe wereld terecht kwamen, hebben we de heersende gewoontes overgenomen. Net zoals onze blanke meesteressen, begonnen we een borstel te gebruiken voor ons haar en ons haar dagelijks te ontwarren. Maar is dat wel echt nodig? Wie zegt dat onze Afrikaanse voorouders dit ook deden?

Een nieuwe manier van haarverzorging

Met de natural hair movement, worden we steeds bewuster van ons eigen haar en hoe we het op de juiste manier moeten verzorgen. Daarbij wordt de haarverzorgingsroutine die generaties lang is overgedragen met een kritische blik onder de loep genomen. Inmiddels is het al bekend dat krullend haar extra verzorging nodig heeft, ontwart moet worden met een detangling kam en dat beide moet gebeuren wanneer het haar nat is. Dit in tegenstelling tot steil haar, dat juist snel te vet wordt, met een borstel geborsteld kan worden, ook wanneer het droog is.

We realiseren ons dat we natuurlijk krullend haar niet op dezelfde manier kunnen verzorgen als steil haar. Dankzij deze nieuwe kennis, heeft de traditionele haarverzorgingsroutine plaats gemaakt voor een alternatieve verzorgingsroutine geschikt voor krullend haar. Naast een nieuwe manier van verzorgen en ontwarren, gaan sommigen nog verder door te adviseren om geen shampoo te gebruiken en je haar niet te kammen. Dat laatste vond ik zo ongelofelijk dat ik het zelf wilde uitproberen. Are you ready for it?Ontwarren na een week lang je haar niet kammen

Dus dit is wat ik heb gedaan. Voor 7 dagen heb ik mijn detangling kam niet aangeraakt. De inspiratie kwam toen ik afgelopen zondag mijn haar wilde wassen. Nadat ik mijn haar losmaakte van de bun die ik in mijn haar had gedaan voor het slapen gaan, ontdekte ik dat mijn krullen nog steeds een mooie definitie hadden. Hieronder zie je een voorbeeld van de bun. Daarvoor heb ik mijn haar boven op mijn hoofd gedraaid en de elastiek om mijn haar heen gedaan, zonder deze nog een keer om mijn haar heen te draaien.

Ontwarren Ongekamde High Bun

Ik besloot om in de loop van de week deze high bun te gebruiken als beschermende haarstijl tijdens het slapen. In de ochtend hoefde ik alleen maar de bun los te maken en de droge plekken te verzorgen met ene leave in. In de loop van de week ben ik af en toe met mijn vingers door mijn haar heen gegaan om deze te ontwarren, zodat ik een vlecht of een knotje kon maken. Mijn detangling kam bleef in de kast liggen!

Na 7 dagen mijn haar niet te hebben gekamd, kwam het moment van de waarheid afgelopen zaterdag toen ik mijn haar ging wassen. Zou het ontklitten soepel gaan? Of zouden er meer haren in mijn kam achterblijven dan wanneer ik wel mijn haar dagelijks kam? Met een cleansing cream ging het ontwarren gemakkelijk en pijnloos. Sterker nog, het was niet moelijker dan normaal! Ik was blij verrast met het resultaat. Wie had kunnen denken dat het niet nodig zou zijn om je haar elke dag te ontwarren?

Kammen jullie ook wel eens je haar niet? Hoeveel dagen hebben jullie je haar dan niet gekamd?


Vond je dit artikel gunstig? Verleen mij dan een gunst door dit artikel te liken of te delen met je vrienden.About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

8 comments

 1. In het engels word er gezegd “it’s like you are speaking to me”. Zo’n gevoel heb ik. Omdat ik kam mijn haar niet elke dag en ik vind het super makkelijk en mooi. Ik slaap op een satijn kussensloop en mijn haar blijft goed. in de ochtend doe ik moisturizer in mijn handen en over mijn haar smeren. Daarna zet ik mijn haar in een afro puff zonder te kammen en klaar.

 2. Hi Nilah,

  Leuk om te lezen dat je dit al had ontdekt :D! Je haar niet hoeven te kammen, maakt het stylen inderdaad super makkelijk en het ziet er nog steeds mooi uit 😀 In plaats van een satijnen kussensloop slaap ik met een satijnen muts. Merk dat ik dan de volgende ochtend maar heel weinig moisturizer nodig heb. Heerlijk makkelijk en snel!

  Groetjes,
  Kimry

 3. haha. Heel herkenbaar! Je inspireert me. Ik gebruik mijn kam ook weinig en zeker niet dagelijks. Maar was helemaal vergeten dat ik dat ook ooit heb geleerd. Ik ben benieuwd.

 4. Ik kam mijn haar eigenlijk nooit. Maar, ik heb ook heel ander haar dan jij 🙂 Ik doe altijd gewoon mijn vingers door mijn haren na het douchen en laat het zo opdrogen. Klitjes haal ik eruit met mijn vingers. Ik vind het van kammen vaak niet zo mooi worden! Leuke blog heb je trouwens. Kom hier net via die FB groep. Was wel benieuwd naar je blogje 😉

 5. Ik kam mijn haar ook niet dagelijks. Aangezien ik het heel vaak in een knot draag, gaat het niet zo erg klitten, dus mijn kam kan ik vaak laten liggen 🙂

 6. wel ik hb kroeshaar en om het niet uit te kammen wil k wel ff proberen, benieuwd naar ht resultaat.

 7. Hi Sranan, heb je het al geprobeerd? Wat waren jouw ervaringen met het niet kammen van je haar? Groetjes, Kimry

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*