Vaste Zeep Vs. Vloeibare Zeep: Wat Zijn De Voordelen?

Post TypeEen tijdje geleden probeerde ik de shampoo bar Chagrin Valley Soap Babassu Marsh Mallow die ik had gekocht bij Otro Cara. Het was even wennen, maar deze vaste zeep is erg fijn. Hierdoor vroeg ik me af wat nu precies de voordelen zijn van een vaste zeep in vergelijking met een vloeibare zeep. Ontdek het na de klik!

Het gebruik van vloeibare zepen

Hoewel vroeger het nog heel normaal was om blokken zeep te gebruiken, vinden we het tegenwoordig heel gewoon om onze huid en haar met vloeibare zeep te wassen. Loop een drogisterij zoals de Etos of de Kruidvat binnen en je zult voornamelijk douchegels en shampoos in vloeibare vorm tegenkomen.

Ook in de wereld van media en reclame wordt er vooral gefocust op vloeibare zepen. Zo wordt er bijvoorbeeld op TV voornamelijk reclame gemaakt voor flessen met vloeibare zeep van bekende merken zoals Kneipp of Dove. Vaak wordt er in deze reclamespotjes beweerd dat vloeibare zepen beter, gezonder en hygiënischer zijn. Maar is dat wel echt waar?

Voordelen van een vaste zeep

Door deze focus op vloeibare zepen, lijken we de vaste zepen te vergeten. Toch zijn er genoeg redenen waarom je voor een vaste zeep zou kunnen kiezen.

Geen kunstmatige bestanddelen

In tegenstelling tot vloeibare zepen, bevatten vaste zepen geen kunstmatige stoffen. Veel vaste zepen bevatten alleen natuurlijke ingrediënten zoals natuurlijke oliën en boters, kruidenextracten en vruchtensappen. De ingrediënten die aan de zeep worden toegevoegd, zijn allemaal actieve stoffen die een toegevoegde waarde hebben voor de verzorging van huid en haar.

Vaste zeep kokosnoot

Vergelijk eens voor de grap de ingrediëntenlijst op een fles vloeibare zeep met de ingrediëntenlijst van een vaste zeep. Hoewel de ingrediënten in de ingrediëntenlijst van de vaste zeep je bekend zullen voorkomen, zul je waarschijnlijk niet alle ingrediënten op de ingrediëntenlijst van een fles vloeibare zeep herkennen!

Geen conserveringsmiddelen

Veel vloeibare zepen bestaan voornamelijk uit water en kunstmatige bestanddelen. Ondanks dat vloeibare zepen soms natuurlijke ingrediënten bevatten, is het toevoegen van chemische ingrediënten onvermijdelijk. Wanneer een product water bevat, moet er namelijk een conserveringsmiddel worden toegevoegd om te voorkomen dat er schimmels ontstaan.

Doordat vaste zepen geen water bevatten, hebben ze geen conserveringsmiddelen nodig. Hierdoor zijn vaste zepen een stuk natuurlijker, waardoor ze milder zijn voor je huid en haar. Daarnaast zijn conserveringsmiddelen moeilijk af te breken door de natuur, waardoor ze een negatieve impact hebben op het milieu. De afwezigheid van conserveringsmiddelen in vaste zepen is dus niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor het milieu!

Milieuvriendelijke verpakking

Wist je dat verpakkingen van flessen vloeibare zeep vaak duurder zijn dan de inhoud? Hoewel de ingrediënten vaak redelijk goedkoop zijn, wordt er veel geld besteed aan het ontwerpen en produceren van een mooie verpakking. Uiteindelijk betaal je als consument dus niet alleen voor de inhoud, maar ook voor de kosten die gemaakt zijn voor de verpakking! Daarnaast zijn de meeste flessen ook niet recyclebaar, waardoor ze verbrand moeten worden in verbrandingsovens en dus schadelijk zijn voor het milieu.

Verpakking Shampoo Bar

In tegenstelling tot vloeibare zepen, kunnen vaste zepen makkelijk verpakt worden in milieuvriendelijk materiaal zoals gerecycled papier of karton. Het bevat immers geen water, die de verpakking nat zou kunnen maken. In plaats van milieuvriendelijke verpakkingen, worden in sommige zaken vaste zepen zelfs onverpakt verkocht! Een voorbeeld hiervan is Lush.

Zuinig in gebruik

Over het algemeen denken veel mensen dat je meer van een vloeibare zeep nodig hebt om jezelf schoon te maken dan dat daadwerkelijk het geval is. Daarnaast is een fles vloeibare zeep zo ontworpen dat de formule gemakkelijk uit de fles komt. Hierdoor kun je snel te veel gebruiken, ook als je weet dat je minder nodig hebt.Vaste zeep vs vloeibare zeep

Doordat je (bewust of onbewust) snel teveel gebruikt, gaat een fles vloeibare zeep veel sneller op dan een stuk vaste zeep.  Van een vaste zeep kun je veel minder snel te veel pakken. Hierdoor is een stuk vaste zeep veel zuiniger in gebruik en gaat het veel langer mee.

Waar koop je vaste zepen?

Hoewel de vaste zepen door de jaren heen plaats hebben moeten maken voor de vloeibare zepen, beginnen ze de laatste tijd weer in populariteit toe te nemen. Dankzij de komst van verschillende speciaalzaken, kun je tegenwoordig makkelijk vaste zepen kopen. Hoewel deze zaken voornamelijk zepen verkopen voor het wassen van de huid, zijn er ook zepen verkrijgbaar om je haren te reinigen. Hoewel deze shampoo bars overal te koop zijn, heb ik de mijne gekocht bij webshop Otro Cara.

Het is in het begin even wennen, echter gebruik ik nu een tijdje een shampoo bar om mijn haren te wassen. Daarvoor gebruik ik de Chagrin Valley Soap Babassu Marsh Mallow. Mijn ervaringen met de Babassu Marsh Mallow Shampoo Bar van Chagrin Valley beschreef ik in mijn vorige artikel. Deze 100% natuurlijke shampoo bar is gemaakt van babassu olie die, het haar voedt en herstelt, en heemst wortel, die haar en hoofdhuid kalmeert en hydrateert.

Vaste zeep

Hieronder vind je nogmaals het ingrediëntenlijstje.

Ingrediënten: Saponified oils of babassu, Grapeseed, Coconut, Avocado, Castor bean, Jojoba, Mango Butter, Walnut, Shea butter, Rice bran; Organic marsh Mallow root tea; Aloe; Essential oils of ylang ylang, Lemon, Ginger; Rosemary oil extract.

Naast de Babassu Marsh Mallow Shampoo Bar, zijn er nog meer shampoo bars van Chagrin Valley te koop bij Otro Cara. Deze verschillende shampoo bars van 200 g kun je via de webshop kopen voor 11,95. Dit lijk misschien veel, echter gaan deze shampoo bars veel langer mee dan een shampoo van 200 ml die vaak zelfs nog duurder zijn!

Chagrin Vally Shampoo Bars

Hebben jullie wel eens een vaste zeep geprobeerd? Wat vinden jullie van een shampoo bar voor het wassen van je haar?


Vond je dit artikel gunstig? Verleen mij dan een gunst door dit artikel te liken of te delen met je vrienden.About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

3 comments

  1. Ik vind Yardley en Bronnely, Pears en Dove en Roger en Gallet en Lush de beste vaste zepen die er zijn en het laat de ph waarde van je huid in tact zonder dat deze trekkerig aanvoelt. Roger en Gallet is de heerlijkste geur die er is samen met Chanel no. 5 en No 19, ook de herenzeep van Chanel mag er zijn zoals Egoiste en Platinum. Verder vind ik Habit Rouge ook wel een lekkere zeep. Er zijn zo veel lekkere zepen. Zoals Magno dat is een Spaans merk en de kleur van de zeep is zwart en heeft een ovale vorm. Nonchalance en Maja en Morny, Lady”s Own en Tosca en 4711 zeep en dit zijn wat oudere merken zeep maar wel eens lekker om als toiletzeep te gebruiken. Vroeger gaf je het op moederdag of als verjaardagscadeau. Sommige merken gebruik ik uit nostalgie omdat ze mij aan het verleden herinneren. Mijn moeder gebruikte wel een vaak tres chic met de geur van seringen, of lelietje van dalen. Dan had je ook Palmolive met Palmolie en Lux en die gebruikte je meestal om de handen mee te wassen. Er was ook vaste zeep van het merk Sunlight en dat rook wat naar citroen en rook wel fris maar denk dat de meesten vloeibare zeep gebruiken uit een flacon. Vroeger had je wel Badedas klassiek met kastanje, en van het Melkmeisje en van Fa . Je zou er alleen wel in de winkel willen staan om die heerlijke geur te ruiken. Sommigen zijn nogal merkvast als het gaat om een geur zoals parfum of eau de toilette. dan staat er in een review dat ze die geur al jaren gebruiken en dat is wel 20 of dertig jaar of zelfs nog langer. De geur heeft iets van nostalgie en een herinnering aan het verleden of een mooi moment of waardevolle herinnering. Het zou jammer zijn als die geuren van vroeger zouden verdwijnen want sommige geuren zijn niet of moeilijk meer verkrijgbaar in parfumerieen en Drogisterijen. Zoals het merk Fenjal. .

  2. Er is nu zo veel. Vroeger in de tachtiger jaren waren er maar een paar type shampoo”s. Een voor vet haar en een voor droog haar en voor normaal haar van Andrelon maar hebben nu hun collectie uitgebreid met allerlei soorten shampoo”s voor pluizig haar en gekleurd haar kort haar en noem maar op.

  3. Van vaste zeep gaat de afvoer eerder verstoppen dan van vloeibare zeep. Dan moest ik Mr. Muscle kopen bij A.H. en daar kreeg ik de zwanenhals weer ontstopt. Tegenwoordig heb je zeeppompjes wat maakt dat de zwanenhals minder snel verstopt raakt maar ik ben vaste zeep gewend en daar was ik mijn handen meestal mee. Er zijn enkele zepen waar ik geen trekkerig gevoel van krijg na er mee gewassen te hebben en die merken zeep zijn, Dove zeep Orginal, en coconut met de geur van kokosnoot en Pears soap, en Roger & Gallet, en Bronnely, en Yardley in de geur van Lelietjes van dalen, Rozen, en Lavendel. Het is de geurbeleving en dat is een verwenmoment en ook het gevoel er bij en dat is een heerlijk zachte huid en het geeft een schoon gevoel. .

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*