Verse Sap Niet Alleen Gezond Maar Ook Goed Voor Huid En Haar

Post Type

Sinds ik heb ontdekt dat ‘uit geconcentreerd sap’ heel iets anders betekent dan dat ik in eerste instantie dacht, heb ik besloten om alleen maar verse sap te drinken, die ik zelf in mijn eigen keukentje maak.

Na wat dieper onderzoek op het web te hebben gedaan, besloot ik uiteindelijk een slowjuicer aan te schaffen. Het resultaat is elke ochtend genieten van heerlijke sap, die niet alleen erg lekker is, maar ook goed voor je huid en haar!

[mwm-aal-display]

De misleiding van ‘uit geconcentreerde vruchtensap’

“Appelsientje met dank aan de natuur” Het produceren van de sappen wordt als volgt omschreven:

“Bij Appelsientje selecteren onze fruitinkopers al sinds 1973 het beste zongerijpte fruit van boomgaarden en fruitvelden over de hele wereld. Fruit zoals de natuur ons biedt en waar we zorgvuldig mee omgaan bij het plukken en persen. Aan ons sap zijn geen conserveringsmiddelen toegevoegd, net als aan de andere vruchtensappen. Doordat wij onze vruchtensappen pasteuriseren (kort verhitten), zijn ze langer houdbaar, maar met behoud van onze hoge kwaliteit. Appelsientje Sinaasappel is rijk aan vitamine C. Lekker!”

Klinkt als een mooi verhaal. Echter vergeten ze de stap over te slaan waar ze uitleggen hoe het sap, of eigenlijk concentraat vervoerd wordt uit de verschillende werelddelen naar de fabrieken.

appelsientje met dank aan de natuur

Om het sap uit de verschillende landen zo goedkoop mogelijk te verschepen, wordt het vruchtensap geconcentreerd. Dit betekent dat het water uit het sap wordt verwijderd. Vaak gebeurt dit door het sap op te koken, waardoor het water verdampt. Er ontstaat een puree dat tien keer minder ruimte inneemt dan het oorspronkelijke sap. Men noemt dit concentraat. Dit concentraat wordt vervolgens vervoert naar de plaats van bestemming, waar er in de fabriek weer water, suiker en vaak ook andere ingrediënten en voedingsstoffen aan worden toegevoegd.

Waarom geen ‘uit geconcentreerde sappen’ meer

In de ingrediëntenlijst van Appelsientje staat er ‘sinaasappelsap uit geconcentreerde sinaasappelsap’. Als je, zoals bij appelsientje, op de achterkant van een verpakking ziet staan ‘uit geconcentreerd sap’, dan weet je dat het sap volgens het bovengenoemde proces is geproduceerd. Hoe erg is het nu om deze sappen te drinken? Het drinken van uit geconcentreerde sappen is niet schadelijk of slecht. Je moet je echter wel afvragen hoeveel actieve voedingsstoffen er nog in zitten en hoe gezond het daadwerkelijk is.

coolbest

Tijdens mijn studie, heb ik geleerd dat bij het verhogen van de temperatuur, verbindingen binnen een substantie worden verbroken, waardoor de structuur wordt vernietigd. Dit geld ook voor belangrijke vitaminen en mineralen wanneer het sap wordt geconcentreerd. Velen zijn het erover eens dat maar liefst 30 tot 80% van de vitamines verloren gaan tijdens het koken!

Nu claimen verschillende merken dat ze de verloren vitamines en mineralen weer aan het sap toevoegen. In principe is het mogelijk dat ze de waarheid spreken en zou je ze kunnen geloven. Echter gezien het voorbeeld van Appelsientje, waaruit blijkt dat ze je maar al te graag willen misleiden, maak ik toch liever mijn eigen sapjes. Daarvan weet ik tenminste zeker dat het alle vitamines en mineralen bevat, die niet alleen goed zijn voor je gezondheid, maar ook voor je huid en haar!

Versgeperste sappen als alternatief

Hoe maak ik mijn favoriete sappen? Hiervoor maak ik gebruik van een nieuwe aanwinst. Mijn nieuwste keuken gadget is de Matstone SlowJuicer. Hij is niet echt goedkoop, echter maakt het sap dat je met dit apparaat kunt maken, de investering dubbel en dwars waard! Door de koude persing van het fruit door de juicer, blijven de meeste voedingstoffen waaronder vitaminen en mineralen behouden. Dit in tegenstelling tot een blender, waarbij hitte vrijkomt tijdens het malen.

matstone

Sinds ik de juicer heb aangeschaft, begin ik elke dag met verse sap. Vergeleken met de sappen uit pak die ik vroeger dronk, smaakt mijn zelfgemaakte sap echt veel beter. Het is echt een wereld van verschil! Daarnaast lijkt mijn lichaam ook erg blij te zijn met de verse sappen. Ik voel me niet alleen fitter, zowel mijn huid als mijn haar zien er ook een stuk gezonder uit. Tenminste, dat ik krijg van andere mensen te horen krijg.

Mijn favoriete sap

Met mijn slowjuicer kan ik allerlei sapjes maken. Om een super gezonde sap te maken, wordt er aangeraden om veel groente te gebruiken voor je sap en deze vervolgens op smaak te brengen met het zoete van een stuk fruit. Maar om eerlijk te zijn. Een glas sap waarin alleen maar fruit zit, is toch wel veel lekkerder!

sappen

Tijdens mijn sapdieet (erg populair voor als je wilt detoxen oftewel je lichaam wilt ontgiften) heb ik het advies netjes opgevolgd. Ik dronk toen alleen in de ochtend een sap gemaakt van fruit en gedurende de rest van de dag groentesappen. Echter na deze kuur, heb ik de groentesappen vaarwel gezegd en drink ik nu alleen nog een fruitsap in de ochtend. Doordat ik elke ochtend een energieboost krijg, voel ik me de hele dag fit en kan ik er elke dag weer hard tegenaan.

Ik mix graag verschillende fruiten met elkaar en maak iedere dag weer een andere combinatie. Echter vind ik mijn lekkerste sap toch wel de combinatie met druiven, appels en citroen.

fruitsappen

Wat heb je nodig voor 1L sap?

  • Een doosje druiven
  • 4 appels
  • 1 citroen

Hoe maak je het?

Pel de citroen, snijd de appel in stukjes en voeg ze in porties toe aan de juicer. Je ziet de stukjes door de maler heen gaan en hoe het sap dankzij de filter van de pulp wordt gescheiden. Schenk het sap in een glas en genieten maar! De overgebleven pulp kun je weg gooien of weer met het sap mengen voor wat extra vezels.

Waarom goed voor je haar en huid?

Zoals ik al zei houdt dit sapje je niet alleen erg fit, maar is het ook nog eens goed voor je haar en huid. Zo zijn druiven niet alleen rijk aan natuurlijke suikers, waardoor ze perfect zijn om de dag goed te starten, maar tevens een rijke bron van vitamine B en C. Appels zijn een goede bron van anti-oxidanten en vitamine C. En zoals je waarschijnlijk al weet, bevatten citrusvruchten zoals citroen ook veel vitamine C.

Vitamine C bevordert de bloedcirculatie, waardoor het haar van alle benodigde voedingstoffen en zuurstof wordt voorzien om gezond en sterk te groeien. Daarnaast is vitamine B betrokken bij de stofwisseling, waardoor het de gezondheid van haar en hoofdhuid stimuleert. Tenslotte beschermen anti-oxidanten je lichaam, en dus ook haar en hoofdhuid!, tegen schadelijke stoffen. In mijn eerdere artikel beschreef ik welke andere voeding en bestanddelen de haargroei bevorderen.

Hebben jullie wel eens zelf verse sap gemaakt? En proefden jullie het verschil?

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

2 comments

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*