Verdeel en heers: Omgaan met klitten in je haar

Post Type

Sinds ik mijn haar niet meer relax en weer natuurlijk laat groeien, gebruik ik elke dag mijn Tangle Teezer om de klitten uit mijn haar te krijgen. Ik ben zeer tevreden met deze borstel. Doordat de tanden erg flexibel zijn, glijdt de borstel door je haren. De klitten worden erg voorzichtig verwijdert, zonder dat er aan het haar wordt getrokken. En dat merk je. Na het kammen blijven er aanzienlijk minder haartjes in de kam achter, het ultieme bewijs dat je je haar nauwelijks beschadigt tijdens het kammen. Soms heb je zelfs het gevoel dat de Tangle Teezer niks heeft gedaan. Echter, wanneer je een andere borstel door je haar heen haalt, merk je gelijk dat dit soepel gaat, doordat werkelijk alle klitten met succes door de Tangle Teezer uit je haar zijn gehaald. Kortom, de Tangle Teezer doet zijn werk geweldig!

[mwm-aal-display]

Verschil met kammen tussen steil haar en kroeshaar

Nu is er alleen wel één belangrijk punt met betrekking tot deze borstel, die ik enkele weken geleden helaas over het hoofd had gezien. En dat is de lengte van de tanden. Deze zijn namelijk korter dan bij een normale borstel (een Denman) of kam (bijvoorbeeld een detangling kam). En dat is niet altijd even praktisch, vooral als je het niet gewend bent om je haren voor het kammen te verdelen in secties. Toen ik mijn haren relaxte en deze plat op mijn hoofd lagen, was het maken van verdelingen niet nodig. Wanneer je met een kam of borstel door je haar heen ging, bereikte je immers ook het onderste gedeelte van je haar. Echter, nu ik mijn haar natuurlijk laat groeien en de krullen van mijn hoofd af groeien, is dat natuurlijk anders. Naarmate de natuurlijke uitgroei langer wordt en ik steeds meer kroeshaar krijg, lukt het zelfs met een normale borstel nog maar net om al het onderliggende haar in een keer te borstelen, zonder het haar te verdelen. Laat staan met de korte tanden van de Tangle Teezer.

Nu hoor ik, terwijl ik dit schrijf, jullie al met de meest logische oplossing komen. Waarom verdeel je je haar dan niet in secties, voordat je het gaat kammen of borstelen? Langzamerhand begin ik me dit proces inmiddels aan te leren. Maar soms heb ik er gewoon geen tijd voor. Herkenbaar, nietwaar? Een aantal weken geleden, heb ik me maar liefst twee weken (!) aan dit smoesje gehouden. Een smoesje, want het is natuurlijk onzin dat je geen tijd hebt om je haar goed te verzorgen. Het is al helemaal onzin, omdat het maken van verdelingen in je haar, je misschien 1 à 2 minuten meer zou kosten, dan als je het niet doet. Ondanks dat ik dit allemaal weet, hield ik dit smoesje twee weken vol. Achteraf gezien, kwamen die twee weken me duur te staan.

Hardnekkige klitten in je haar toch eruit krijgen

Klitten in haar (kroeshaar)Twee weken lang had ik mijn haar elke dag met de Tangle Teezer gekamd, zonder verdelingen in mijn haar te maken. In die twee weken had ik ook geen enkele andere borstel of kam aangeraakt. De test om met een andere borstel of kam door je haar heen te gaan, om de werking van de Tangle Teezer te checken, had ik immers al vaak zat gedaan. Maar wat ik toentertijd vergat, was dat mijn uitgroei inmiddels al zoveel was gegroeid, dat de Tangle Teezer de onderliggende haren niet meer kon bereiken, zonder het maken van verdelingen. En daar kwam ik pas achter, toen ik besloot om eindelijk weer eens tijdens het haren wassen een detangling kam te gebruiken, na het aanbrengen van mijn conditioner. In die twee weken, had ik mijn haar al wel eerder gewassen, maar niet eens de moeite genomen om het met een detangling kam uit te kammen. Ik had immers geen tijd…

…Wat moest ik balen toen ik na twee weken met een detangling kam door mijn haar heen ging! Bij de lengten en de punten ging het uitkammen nog redelijk, maar bij de aanzet kwam de kam een bos klitten tegen, die niet eens met liters conditioner uit te kammen was. En toen heb ik eindelijk uit noodzaak iets moeten doen, wat ik al elke dag in die twee hele weken had moeten doen. Het maken van verdelingen in mijn haar. Door mijn haar in maar liefst acht secties te verdelen, kon ik met veel pijn, moeite en tranen alle klitten er eindelijk uit kammen! Wat heeft me dat veel tijd en conditioner gekost. De schade die de klitten hadden aangericht (ofja, eigenlijk ikzelf natuurlijk) was aanzienlijk. In de kam bleven zoveel plukken haar achter, dat je met het verloren haar wel een hoofd van een baby had kunnen vullen. Het haarverlies was natuurlijk dubbel zo groot, vanwege de twee texturen in mijn haar. Het gebied waar het gerelaxte gedeelte van mijn haar overgaat het natuurlijke gedeelte, is natuurlijk extra gevoelig voor haarbreuk. Als daar ook nog eens klitten ontstaan, is dat helemaal funest.
Na het uitkammen van alle klitten en toen ik de kam eindelijk weer soepel door mijn haar kon halen, had ik echt het gevoel dat ik een stuk minder haar op mijn hoofd had. Vooral als ik met mijn vingers door mijn haren heen ging, kreeg ik het gevoel dat het een stuk dunner was. Nu troost ik mezelf dat ik van nature erg veel en erg dik haar heb (ik krijg dit immers altijd van mijn kapper te horen, alsmede alle kappers waar ik ooit naartoe ben gegaan). Daardoor valt de schade in de praktijk redelijk mee en is het (volgens mij) niet te zien, dat ik zoveel haar heb verloren.

Klitten vermijden bij kroeshaar

Geen klitten in je haar (kroeshaar)Ik vertel niet graag over de misstappen die ik in mijn leven maak, maar hopelijk kunnen jullie hier een wijze les uit halen. Als je er een gewoonte van maakt om je haar in secties te verdelen, dan weet je zeker dat je alle haren op je hoofd kamt. Probeer dit altijd te doen, dus tijdens het ontwarren met de detangling kam na het aanbrengen van conditioner, maar ook tussen wasbeurten door als je je haar gewoon kamt met een borstel of, zoals ik, met een Tangle Teezer. Je verkleint de kans op klitten, waardoor de kans op haarverlies ook minder wordt.

Snelle alternatieve methode

Ondanks dat mijn situatie nu is verandert en ik mezelf aan het verdeel en heers principe probeer te houden, ben ik nog steeds wel eens druk. Voor die ‘drukke dagen’ heb ik nu een alternatief gevonden. En dat is het gebruik van twee borstels om je haar te kammen. Ik vind het belangrijk dat vooral mijn uitgroei met veel zorg, heel voorzichtig wordt ontwart. Daarom zorg ik ervoor dat, wanneer ik geen tijd heb om verdelingen te maken, ik eerst mijn haren kam met de Tangle Teezer, met extra aandacht voor mijn uitgroei. Ik begin onderaan de punten te kammen en mijn weg naar boven te werken. Eenmaal aangekomen bij de uitgroei, borstel ik deze extra goed met de Tangle Teezer, richting de punten. Daarna kam ik tevens de natuurlijke haren in mijn nek en rondom mijn haarlijn nogmaals met de Tangle Teezer, voordat ik aan de slag ga met mijn Denman borstel. Met mijn Denman, herhaal ik het proces opnieuw door bij de punten te beginnen om vervolgens mijn weg naar boven te werken. Eenmaal aangekomen bij de uitgroei, zorg ik ervoor dat ik met de borstel diep in mijn haar kam, zodat alle klitten eruit worden gekamd. Als ik dit voor het slapen doe, wikkel ik vervolgens mijn haar in een losse knot.

Dit alternatief werkt ook goed. Ik heb met deze methode ook weinig haarverlies; er blijven weinig haren in de borstel(s) achter. Daarnaast is dit proces net zo snel en misschien zelfs gemakkelijker dan het verdeel en heers principe. Echter, raad ik wel aan om eigenlijk altijd je haren te kammen, door eerst secties te maken. Uiteindelijk is dit toch de beste methode, omdat je hiermee je haar het minste beschadigt en het minste haarverlies hebt. Echter, als je net zoveel haar hebt als ik, dan kun je jezelf de alternatieve methode wel veroorloven (grapje!).

About The Author

Kimry is de oprichter en eigenaar van de Beautiful Black Hair. BeautifulBlackHair.nl is bedoeld om nieuws en informatie te verspreiden over allerlei soorten krullend haar en kroeshaar. Dit wordt ook wel black hair genoemd. Auteursinformatie: Website: beautifulblackhair.nl Twitter: Kimss13 Facebook: Kim.Els.9 Google Profile: +Kimry Els

17 comments

  1. ha!! dear teal blue leggins, how many ways could i rock thee? well, my default would be with some colorful cotsranting socks and my kickass harley davidson boots, along with a tight short dress and a funky purse! mmm, i feel more fabulous just thinking about it.

  2. Hallo Ronja,mit Spannung habe ich deinen Bericht gelesen. Man kann dir richtig ein bischen über die Schulter schauen. Und ich bin begeistert, wie man in Argentinien mit der Zukunft umgeht. Es ist ein wunderbarer Gedanke, sich schon im voraus mit einer ganzen Festwoche zu bedanken für die Verantwortung, die von den Jugendlichen übernommen werden wird.Ich wünsche dir viele neue positive Erfahrungen, einfach ein wunderbares Jahr.Nanni

  3. พูดว่า:Designed for web sites much like the world-wide-web is fashioned! I have faith that this with the help of complete understanding, since I’ve come across several identical internet sites, but none was basically practically your own!

  4. I know, the poor pig! Thing was, in the market, he looked….normal. Like he, and his hooves beside him, belonged. I would try a pig’s ear if it was roasted, preferably by someone who knows what they’re doing (that wouldn’t be me). Thanks for stopping by! That’s cool that you use peppers almost daily, I guess I should really give them a second chance.

  5. Dang, if y’all didn’t have too many chances to see the match over there, there was no way in the world I’d see it here in the US. Glad that Kalou had a heck of a game and that we got Minerio as well. Anelka, nope, he ain’t starting material. But, I wouldn’t get rid of him unless di Santos really shows something or Drogs is on crutches. Who knows, he could come through for us in a match or two.The other Manchester team got knocked out by who?! “Where was Robinho?”Reply

  6. There is a error in line number 16.“TypeError: unbound method start() must be called with SimpleServer instance as first argument (got nothing instead)”I changed it with “SimpleServer().start()”And now it works just fine.I am using python 2.6.May be your code is working fine for some other version of Python…?

  7. Vous manquez sérieusement d’information sur cette profession légiférée,toutefois je vous accorde que nombreuses organisations (chaînes, franchises,etc) respectent peut la Loi Hoguet.Effectuer une transaction entre particuliers comportent un certains nombres de risquesBon courage et dorénavant parler de ce que vous connaissez.

  8. ben 16 yaşındaşım sigara içiyorum bu benim boyumu engellermi onu araştırmaya çalışıyorum boyum 1,67 sigarayı bırakmayı düşünüorum fakat ne zaman bırakmak istesem bi bakıorum yeni paket almışım yani anlayacaanız ööle içiyorum günde 8 çöp filan içiyorum okul aralarında sigara içiorum çok zoruma gidio amma usta bide ortam kötü benim.napacaam bilmiom

Reageer als eerste

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*